Met de hoeveelheid nieuwe grafische kaarten die we de afgelopen 8 jaar voorgeschoteld hebben gekregen is voor de gemiddelde leek bijna niet meer te volgen welke nieuwigheden er telkens uit de mouw worden getoverd. De 3D-kaarten zijn in hun relatief korte historie namelijk niet alleen belangrijker geworden dan de processor, maar ze krijgen er om de paar maanden nieuwe features bij die als volledig technisch abacadabra klinken. Voor Gamer.nl was het daarom reden genoeg om eens wat verder te kijken dan de game zelf en je een blik te bieden in één van de meest verbazingwekkende stukjes techniek in je PC: de 3D-accelerator.

Deze week behandelen we naast de geschiedenis van alle bekende fabrikanten en hun chipsets ook veel technische termen -- de zogenaamde API's zoals DirectX en OpenGL -- en geven van elk betekenis en uitleg. Bovendien hebben we een exclusief interview met de internationale afdeling van chipsetmaker ATI en brengen we je besprekingen van de nieuwste Radeon 9700 Pro en Radeon 9000 Pro. Tot slot nemen we ook een kijkje in de toekomst met de komst van Nvidia's NV30 en de nieuwe chipsets van de andere fabrikanten.

Wie van plan is een 3D-accelerator aan te schaffen doen we de komende twee weken ook een uniek pre-order aanbod, enkel voor geregistreerde leden van Gamer.nl. Meer details lees je hierover in de komende dagen.

Hieronder hebben we een volledig overzicht geplaatst van items die deze week verschijnen in de Hercules Frame Frenzy:

Alles over DirectX en OpenGL. Wat is het verschil, wat doen ze voor je games en welke games maken er gebruik van? Natuurlijk vertellen we je ook alles over de nieuwe DirectX 9 en OpenGL 2.0.

Een interview met ATI over de nieuwe Radeon line-up. Wat is de toekomst van 3D-chipsets volgens deze snelgroeiende 3D chipset maker?

Vergelijkingstest tussen de nieuwe Radeon 9700 Pro, 9000 Pro, GeForce 4 en de oudere chipsets. Is het upgraden de moeite waard en voor wie?

Woordenboek met de grafische termen die we wel van naam kennen, maar waarvan we geen idee hebben wat ze nu eigenlijk betekenen.

Een interview met een Nederlandse developer. Wat betekent de revolutie van 3D graphics voor hen?

Tot slot willen we de dames en heren van Hercules natuurlijk even bedanken voor alle moeite die ze hebben gedaan voor het regelen van alle mogelijke grafische kaarten en de interviews.