Misdaad is iets van alle eeuwen. Al sinds het begin van de mensheid zijn er figuren die anderen beroofden, mishandelden, of erger, om er zelf beter van te worden. Maar misdadigers zijn ook mensen met gevoel, een gevoel van samenzijn, want wat is er fijner dan samen iemand een stomp te verkopen of een auto in “bruikleen” te nemen. In de complete geschiedenis zien we dan ook groepen die zich uitleven op de nietsvermoedende burger. Wie is er niet bekend met Ali Babba en de veertig rovers, Robin Hood en Roodbaard. Toch vallen al deze amateurs in het niet bij een organisatie die misdaad verhief tot een kunst, tot een way of life, zelfs tot een bepalende invloed in de ontwikkeling van de Westerse wereld.

We hebben het over de Mafia. De naam Mafia dateert al uit de negende eeuw, toen Sicilie werd overheerst door de Arabieren. De Sicilianen vormde toen een genootschap dat de aanwezige Arabieren en later ook andere binnenvallende volken moest weren. Dit genootschap kreeg de naam Mafia, wat weer terug te voeren is op het Arabische woord schuilplaats. Deze gezellige vriendenclub wilde op basis van oude waarden en tradities een familiegevoel opzetten onder de “familieleden”. In de 18de eeuw is de Mafia nog steeds actief op het kleine eiland. Via afpersing, bescherming en nog meer minder prettige zaken verdient de familie geld, een familie die steeds groter wordt.

Say cheese...

Met de ontdekking van de nieuwe wereld kreeg de Mafia een nieuw speelterrein waar men de duistere praktijken kon voortzetten. Zo was in 1800 New Orleans de grootste Mafia stad in de Verenigde Staten. Bij toeval ontdekte de Amerikaanse politie het bestaan van de Mafia. Dit gebeurde tijdens een onderzoek naar de moord van een Italiaanse immigrant. Politie chef David Hennessey, die de moord onderzocht, werd echter vermoord voordat de zaak kon voorkomen bij het gerechtshof. Twaalf mensen werden van deze moord beschuldigd, maar ook al deze twaalf verdachten werden vermoord, ditmaal door een nieuwe groep van criminelen.

Heb je het al gehoord, Mafia ligt in de winkels