Van Capcom, dat met de Resident Evil reeks tot de grootmeesters in het horrorgenre behoort, komt later deze maand de horrorgame Haunting Ground. In deze featureweek zullen we jullie kennis laten maken met deze titel, maar omdat lang niet iedereen er al mee bekend is, sommen we even de voornaamste kenmerken van het spel voor je op.

De hoofdrol in Haunting Ground is weggelegd voor een meisje die de naam Fiona draagt. Zij ontwaakt in een groot, oud kasteel en heeft geen idee hoe ze daar terecht gekomen is. Haar enige kompaan in het kasteel is een witte hond die de naam Hewie draagt. Met zijn hulp zal ze moeten ontsnappen uit het bouwwerk dat bevolkt wordt door kwaadwillende monsters.

Geen wapens

Haunting Ground is ontwikkeld door een deel van de mensen die eerder al verantwoordelijk waren voor de Clock Tower spellen. Haunting Ground kent dan ook behoorlijk wat overeenkomsten met de Clock Tower spellen. De voornaamste overeenkomst is wel de afwezigheid van wapentuig. De speler is een weerloos jong meisje en vluchten is de voornaamste remedie tegen gevaar. De monsters kun je vaak verslaan door gebruik te maken van je omgeving, bijvoorbeeld door objecten omver te gooien wanneer een monster er onderlangs loopt.

Angst

Angst speelt een grote rol in Haunting Ground. Fiona is geen heldhaftige dame, maar een echt mens die niet als een koele kikker de vreemde monsters zal trotseren. Wordt Fiona te veel blootgesteld aan de verschillende angstaanjagende elementen in het spel, dan zal ze in paniek raken. Ze zal dan oncontroleerbaar worden en met een beetje pech, zo in de armen van een tegenstander rennen. Voordat ze in deze angstfase geraakt, zal haar hart sneller gaan kloppen en zal de grafische weergave veranderen. De kleuren trekken langzaam weg en het beeld wordt monochroom, voorzien van een ruisfilter om het allemaal nog wat meer sfeer te geven. Eenmaal deze voortekenen opdoemen, zul je zo snel mogelijk een veilig heenkomen moeten zoeken. Alleen zo kun je ervoor zorgen dat de rust wederkeert in het hoofd van Fiona.

Hewie de hond

We zeiden wel dat Fiona geen wapens had, maar ze kan in het spel wel regelmatig rekenen op Hewie, haar trouwe kompaan met behoorlijk scherpe tanden. Je kunt Hewie op je tegenstanders afsturen, wat jezelf vaak enige tijdswinst oplevert. Hewie gehoorzaamt echter niet zomaar, je zult hem regelmatig moeten liefkozen en belonen om zijn vertrouwen te winnen. Net als een echte hond zal Hewie het gevaar aan voelen komen en een verdedigende houding aannemen, wanneer de tegenstander in de buurt is. Hierdoor kun je soms nog snel een veilig heenkomen vinden. Ook komt Hewie goed van pas bij sommige puzzels, hij kan immers op plaatsen komen die voor Fiona onbereikbaar zijn.

Samengevat

Haunting Ground is een horrorspel waarin je je hoofd koel zult moeten houden. Zonder wapens, maar met de hulp van een bijtgrage hond, dien je uit een ijzingwekkend kasteel bevolkt door bloeddoriste monsters, te ontsnappen terwijl je het mysterie achter het kasteel ontrafelt.

Haunting Ground Ontwikkelaar: Capcom Uitgever: Capcom / Electronic Arts Platform: Playstation 2 Prijs: € 59.99 Release: 29 April