Het ontwerp van de Wireless GT Cockpit 430 is in ieder geval een lust voor het oog. En dat geldt zeker voor Ferrari-affecionado. Het stuur is namelijk een replica van Ferrari F430-stuur, voorzien van ondermeer een rubberen grip, metalen schakelflippers, een ‘manetinno’ (keuzeschakelaar voor diverse rijstijlen) en een schreeuwende rode knop met de tekst ‘engine start’. De stuurkolom met voet is voorzien van een Ferrari-rode buitenkant en ook de pedalen zijn uitgevoerd in metaal en lijken op die van de F430. Hoewel bijvoorbeeld de pedalen en de binnenkant van het stuur uit plastic onderdelen bestaan, voelt alles heel solide aan en heb je echt het gevoel met een professioneel stukje techniek bezig te zijn.

De kracht van het stuurtje ligt echter niet bij de stoere buitenkant, maar bij het feit dat je het in feite overal kunt plaatsen. De solide basis staat als een huis en het stuur kan door middel van een uitschuifbare, metalen stang omhoog en omlaag worden geschoven. Daarnaast kun je de hoek van de stang naar believen aanpassen, waardoor het toch erg groot uitgevallen stukje hardware zelfs in het kleinste computerkamertje past. Ben je klaar met racen, dan helpen de aanpasbare onderdelen ook mee om er weer een ‘handzaam’ pakketje van te maken, dat je ergens onder of tussen schuift. Jammer genoeg blijft het stuur met bijbehorende basis een behoorlijk log ding en weegt het gevaarte behoorlijk wat.

Eenvoud

Gelukkig is het aansluiten ervan een stuk minder gewichtig en blijft het voor PC- en PlayStation 3-gebruikers (de twee ondersteunde gameplatformen) bijzonder eenvoudig om het stuur aan te sluiten. Heb je een PC dan blijft bij het installeren van enkele drivers en het plaatsen van een draadloze 2,4 Ghz USB-ontvanger. PlayStation 3-gebruikers hoeven slechts de ontvanger te plaatsen om het stuurtje te gebruiken. De ontvanger werkt volgens de leverancier trouwens tot maximaal tien meter, dus gamers met een grote woonkamer hoeven zich nergens zorgen om te maken.

Maar het belangrijkste van het stuurtje blijft natuurlijk het racen zelf. En de GT Cockpit 430 voorziet, zoals gezegd, in de mogelijkheid om te schakelen tussen verschillende rijstijlen, waardoor het racen volgens de makers wat extra dimensies krijgt. De manettino kent vijf standen, waarbij er twee standaard zijn ingevuld in de vorm van ‘Race’ en ‘Sport’. Sport is de minst gevoelige stand waarbij je het stuurtje ietsje later reageert op een beweging naar links of rechts. In Race-modus reageert hij daarentegen direct. Dit komt mede door een stukje 12-bits technologie, genaamd H.E.A.R.T., dat ervoor zorgt dat het stuur tot 4096 discrete waardes uitleest tijdens het sturen.  Jammer genoeg zijn de andere drie keuzemogelijkheden in feite niets meer dan mogelijke knoppenconfiguraties. Het is uiteraard handig om tijdens het racen te kunnen wisselen van verschillende configuraties, maar toch vragen wij ons sterk af wie er tijdens een racegame regelmatig wisselt van instelling.

Rubberen band

Het stuur zelf wordt door een rubberen band gecentreerd gehouden, en diezelfde band zorgt er ook voor dat het sturen een beetje zwaar wordt. Net als de pedalen die net even wat meer kracht vereisen om helemaal in te drukken. Dit voel je ongetwijfeld ook in een Ferrari F430 en zorgt voor een completere race-ervaring. Dit gezegd hebbende, ontbreekt er wel een belangrijk onderdeel bij deze hardware: namelijk Force Feedback. Het trillen van je stuur wanneer je in de grindbak beland of wat je voelt tijdens het nemen van het scherpe bocht wordt soms toch gemist. En dat terwijl de rest van de GT Cockpit 430 zo realistisch aanvoelt.

Wie echter houdt van racen met een goed racestuurtje en het best kan doen zonder wat extra trillingen, doet met de aankoop van de Thrustmaster Wireless GT Cockpit 430 Scuderia Edition een goede zet. De nauwkeurigheid, solide uitvoering, draadloze functie en de algehele look en feel zorgen daar wel voor. Dat het geheel wat log en zwaar is en Force Feedback zeker wel gemist gaat worden, zal sommige gamers afschrikken, evenals de prijs van rond de 250 euro. Niettemin zullen gamers ongetwijfeld heerlijk racen met dit stuurtje, en daar draait het uiteindelijk om.