Of we nu onszelf voor de gek proberen te houden of anderen, ergens moeten we erkennen dat uiterlijk er weldegelijk toedoet, in ieder geval bij een eerste kennismaking. Neem nu de Sharkoon Fireglider Gaming Laser Mouse, die ons in ieder geval niet tot een aankoop kan verleiden met z’n hotrodvlammen. Natuurlijk hebben we de muis ook uitgebreid getest, waardoor we weten dat het een heerlijke muis is, maar z’n uiterlijk doet het geheel in eerste instantie goedkoop aandoen. Overigens heeft Sharkoon dit probleem onlangs uit de wereld geholpen door een glanzend zwarte uitvoering uit te brengen. Lijkt de muis je dus tof en de aanschaf waard, vind dan troost in het feit dat je er ook een stijlvolle uitvoering van kunt kopen. Tenzij je de vlammen daadwerkelijk mooi vindt, in dat geval hebben we niets gezegd.

Comfortabel

Op het eerste gezicht lijkt de muis oersimpel en niet direct een bijzondere muis om mee te gamen. Fout, z’n simpele vorm herbergt comfort, bedieningsgemak en genoeg aanpasbare knoppen om iedereen tevreden te houden op hooguit de meest veelvragende gamers na. De muis ligt verrassend prettig in de hand. Hoewel hij neigt naar een optimale vorm voor gamers die hun hand volledig over de muis leggen, is hij net zo goed fijn voor wie meer met zijn vingertoppen speelt. De vlakheid van de muis doet denken aan de muizen van Razer en zorgt er bij lange sessies voor dat je handspieren en pols zoveel mogelijk in rust blijven. Op de plek van de rechterduim bevindt zich een serie rubberen vinnen die net zo min storen als dat ze echt wat toevoegen. Het maakt soms dat je net iets meer grip hebt met je duim, maar dit merk je amper en het is daarmee functioneel gezien te verwaarlozen. De relatief lichte draad van de USB-aansluiting heeft geen stoffen omhulsel, maar dit stoort verder niet.

Gevoelig

De muis kent een maximale gevoeligheid van 3600 DPI en zit daarmee net onder de maxima van de meeste gamingmuizen van dit moment, maar snelheden hoger dan 4000 DPI zijn überhaupt slechts aan weinigen besteed. Het spectrum van gevoeligheid zit tussen de 600-3600 DPI en kan in zes stappen omhoog of omlaag geschroefd worden door middel van een knop die tussen de linker en rechter muisknop in zit. De knop is doorzichtig en geeft met LED-licht aan in welke stand hij staat. Omdat er geen display op de muis zit, worden er verschillende kleuren gebruikt. Nu werkt dit op zich wel, maar vooral in het begin kan het voor verwarring zorgen omdat er maar drie kleuren gebruikt worden terwijl er zes standen zijn. Dit zorgt voor een aantal creatieve oplossingen zoals het uitschakelen van de LED bij de laagste stand (600 DPI) en het afwisselend laten knipperen van rood en geel licht en groen en geel licht bij de hoogste twee standen. In eerste instantie is deze lasershow een beetje onwennig, maar op den duur went het. De verschillende standen zijn overigens wel zelf in te stellen met de bijgeleverde software.

Aanpasbaarheid

Diezelfde software laat je ook macros toewijzen aan de verschillende knoppen, waarvoor met name de kleine knop naast het muiswiel zich uitstekend leent. Het wiel zelf reageert prima en laat zich ook vrij gemakkelijk indrukken. Gebruik je hiervoor je middelvinger dan kost het indrukken nauwelijks moeite, maar gebruik je hier je wijsvinger voor dan laat hij zich minder prettig indrukken. Niet onoverkomelijk. Daarnaast laat hij zich nog altijd makkelijker indrukken dan het stugge muiswiel van de Logitech G9X. Naast dit alles zitten er ook nog twee knoppen vlak boven het duimvlak, die standaard functioneren als navigatieknoppen in je webbrowser, maar ook goed gebruikt kunnen worden voor het wisselen van wapens in shooters of simpelweg het doorbladeren van een tekstdocument. Tot slot beschikt ook deze muis over een serie gewichtjes en hiermee kun je de muis verzwaren met maximaal 19,5 gram.

De Fireglider is geen revolutionaire muis, maar biedt een mooie hoeveelheid mogelijkheden met zijn gemakkelijke aanpasbaarheid. Dankzij het interne geheugen kun je je eigen programmering meenemen naar andere PC’s zonder daarvoor ook maar iets te installeren. Ook de programmeerbare knoppen zijn logisch en prettig geplaatst. Bovendien ligt de muis lekker in de hand en is de grootste stoorfactor de goedkoop aandoende vlammen, maar daarom is er nu ook een volledig zwarte uitvoering. Heb je wat meer te besteden aan je apparatuur dan kun je beter kijken naar modellen van Logitech of Razer, maar anders heb je voor een zachte prijs van ergens tussen de twintig en dertig euro een zeer complete gamingmuis.

Koop deze muis en nog veel meer hardware via Alternate.