Achtergrond

Hardware review: Xbox Elite controller

Het perfecte gereedschap om de beste van de lobby te zijn

Geschreven door Ron Vorstermans op

De Xbox One-controller is een fijne controller, maar wellicht niet van alle gemakken voorzien. Ben je, bijvoorbeeld als competitieve shooter-speler, wel naar die gemakken op zoek, dan kun je al jaren terecht bij een bedrijf als Scuf, dat andere thumbsticks, trigger stops en pedals op bestaande controllers monteert. Enter Microsofts eigen Xbox Elite-controller.

De Xbox Elite-controller is een mooie controller om te zien. De knoppen zijn niet gekleurd, maar gitzwart. Veel standaardonderdelen buiten de zwarte shell om zijn lichtgrijs. Een mooie kleurencombinatie, maar goed, het in kleuren aanpassen van een controller is allicht geen nieuwigheidje. Gelukkig is de Elite-controller veel geraffineerder dan dat.

Magneetjes, how do they work?

De Elite-controller wordt geleverd in een mooie, stevige hoes, waar je de losse, roestvrij stalen onderdelen gemakkelijk kunt bewaren. De Xbox Elite-controller komt daarnaast met twee traditionele thumbsticks, twee bolle thumbsticks, twee langere holle thumbsticks, een schijf-achtige vierpuntdruktoets, een traditionele d-pad en, natuurlijk, vier losse back pedals.

Alle onderdelen zijn magnetisch, waardoor je de controller in principe naar eigen smaak kunt samenstellen. Wil je bijvoorbeeld een hol rechterpookje, maar vind je het fijner om met een bol linkerpookje (zoals op de DualShock 4) te spelen? Het aanpassen is een kwestie van secondewerk. De onderdelen blijven ook verrassend goed zitten. Enkel als je de controller laat vallen, wil het verkeren dat een pookje of pedal opeens losraakt.

De vernieuwde d-pad is de meest in het oog springende aanpassing. De schijf-achtige vierpuntdruktoets (jawel, contradictio in terminis) maakt het iets makkelijker om diagonaal richting te geven. Waarom dat niet eerder gedaan is, is ons een raadsel. Het concept is buitengewoon logisch, eigenlijk. Het nadeel is wel dat als je te hard op het schijfje drukt, het magneetje naar één kant helt. Je moet dus een stuk voorzichtiger zijn met indrukken.

De bolle pookjes vinden wij geen verbetering, maar kunnen een oplossing zijn voor wie fan was van de PlayStation 3-controller, bijvoorbeeld. De langere pookjes bleken na wat uurtjes uitproberen eveneens geen favoriet van ons, maar ook daar geldt de persoonlijke voorkeur. Op Scuf-controllers zijn ‘langere pookjes’ bijvoorbeeld al een tijdje een populaire aanpassing, met name omdat ze accurater zouden zijn en ‘goed richten’ makkelijker maken.

Back pedals en triggerstops

Call of Duty-spelers op de console zweren er al jaren bij: back pedals. Ze zijn de voornaamste reden om een Scuf-controller te kopen en dus ook inbegrepen bij de Elite-controller. Ze maken het mogelijk om met je middel- of ringvinger (of, als je atletisch bent, je pink), een pedaal aan de achterkant van controller in te drukken. Zo kun je bijvoorbeeld snel naar de grond duiken, zonder je duim van de rechterthumbstick af te halen omdat je de B-knop moet inhouden.

De Xbox Elite-controller komt met vier pedals, die alle vier tegelijkertijd op de controller gemonteerd kunnen worden. Dat lijkt een beetje overkill: we hadden al moeite met het wennen aan één pedal aan de rechterkant en ’n pedal aan de linkerkant. Wat dat betreft doen de pedals van Microsoft een beetje onder voor die van Scuf. Je drukt ze nogal makkelijk in, ook per ongeluk. Het vergt een onhandige houding van je hand om dat te voorkomen.

Toegegeven, na wat uurtjes spelen, zijn de pedals een fijne bijkomstigheid. Je kunt daadwerkelijk sneller handelen in panieksituaties en hoeft je rechterduim enkel sporadisch van het pookje af te halen. Ze vergen enkel een onorthodoxe houding van je hand, waardoor de pedals voor veel gamers geen alternatief zullen zijn voor de meer simplistische pedals van Scuf.

Dat gaat zeker niet op voor de trigger stops. Wie het fijner vindt om de trigger niet helemaal te hoeven indrukken, bijvoorbeeld om rap achter elkaar ‘n kogel af te vuren, kan met twee schuifjes aan de achterkant van de Elite-controller de ‘hair trigger lock’ activeren. Er is dan minder kracht en tijd nodig om de verrichte input te geven, wat met name in shooters erg fijn is en je echt een voordeel geeft ten opzichte van de concurrentie.

Overig

Dankzij de dashboard-app kun je alle knoppen, waaronder de vier pedals, op de controller toewijzen aan bepaalde acties, zoals in pc-games. Er zijn twee aanpasbare pre-sets beschikbaar, waar je dankzij een schuifje onder de menu- en startknop gemakkelijk tussen kunt wisselen. Als je bijvoorbeeld in Rainbow Six Siege in de drone-fase wilt springen (A-knop) met de rechter-pedal, maar daarna in de aanvalsfase met datzelfde pedal wilt reloaden (X-knop), hoef je de switch enkel naar rechts te schuiven.

Wie op zulke features zitten te wachten? Wij, blijkbaar, al wisten we dat zelf van tevoren ook nog niet. De Xbox Elite-controller is zonder twijfel de fijnste consolecontroller die we ooit hebben gehad. Het is in alle facetten een verbetering ten opzichte van de normale controller, waar we al zeer enthousiast over waren. Naast de kritiek op de soms onhandige pedals, resteert eigenlijk louter kritiek op de prijs. 150 euro is simpelweg veel geld voor een controller.

Anderzijds: een vergelijkbaar, even compleet alternatief is niet echt voorhanden, in elk geval niet goedkoper. Wie met name shooters iets serieuzer neemt dan ‘even een potje spelen’ en het juiste gereedschap zoekt om de beste van de lobby mee te zijn, treft met de Elite-controller een uitstekende kompaan.

Pluspunten: In alle facetten een verbetering dankzij aanpasbare onderdelen

Minpunten: Pedals zijn soms onhandig, hoge prijs

Adviesprijs: 149 euro

Beoordeling: 4/5

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Star Wars-acteur ontslagen tijdens ontwikkeling Dante’s Inferno Kickstarter-succes Project Phoenix uitgesteld naar 2018
41

Reacties op: Hardware review: Xbox Elite controller

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  DarkRuleR

  • 14 december 2015 11:23
  Ik heb de controller nu een paar weken, en hij is geweldig!!!
  Vooral voor CoD en Halo 5 merk ik een verbetering.
  Bij CoD kan ik bijvoorbeeld nu beter een jump shot kill maken doordat ik kan springen via 1 van de peddels.

  Ik gebruik alleen de kleinere peddels en die zitten dan voor mijn handen op een goede plek.
  En kan ik ze makkelijk met mijn middelvingers gebruiken.

  Verder heb ik voor de rechterstick de langere versie gebruikt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 14 december 2015 11:41
  Heb de controller nu een aantal weken in bezit en ondanks dat ik geen hardcore Multiplayer gamer ben, ben ik zeer tevreden met de controller.
  De grip is geweldig de sticks, peddels en knoppen werken ze fijn dat je het merkt als je langdurig aan het gamen bent.

  Ik ben zeer tevreden, wat betreft de prijs tja hij is duur aar daar krijg je ook een stuk kwaliteit voor terug.
  Daarnaast is gamen een dure hobby.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  NextKid

  • 14 december 2015 11:58
  Sinds de release binnen. En is gewoon een geweldige controller. Je voelt het kwaliteit wanneer je de controller gewoon vast houdt.

  Ik gebruik een bol pookje voor links en lange pook voor rechts. Paddles vervangen rb en LB.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  xeros

  • 14 december 2015 11:58
  Super controller.
  Wat een aanwinst.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheRussian

  • 14 december 2015 12:44
  Nooit zal ik 150 EUR uitgeven aan een controller tenzij het een flight simulator set is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaapGoose

  • 14 december 2015 12:50
  @TheRussian Dan kom je er met 150 euro niet ;) dan heb je hoogstens een yoke (CH, of Thrustmaster desnoods) maar wil je 't échte werk, inclusief pedalen en throttle quadrants, ben je zo 700 euro lichter..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheRussian

  • 14 december 2015 15:23
  @JaapGoose

  Niet waar. Heb er ervaring mee.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • misterdoa

  • 14 december 2015 23:33
  @TheRussian jij hebt ook overal verstand van hè ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • DunneRus

  • 15 december 2015 14:12
  @TheRussian Hoe gaat het met je Europese rechtenstudie?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • misterdoa

  • 15 december 2015 19:27
  @DunneRus ik zou jou graag het hand schudden. Een hele eer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 14 december 2015 13:02
  Ik heb m onlangs ook in mijn handen gehad, en het is inderdaad een fijne controller. Toch blijft voor mij de PS4 controller superieur, en dat heeft alles te maken met de d-pad. Ik speel veel fighting games. en ondanks dat de elite d-pad een stap vooruit is, haalt deze het toch bij lange na niet bij die van de PS4, of zelfs de PS3. Te vaak gebeurd het dat ik naar voren wil lopen of recht omhoog wil springen en dan toch diagonaal spring. Maar voor shooters en bijv race games is de elite inderdaad de perfecte controller.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 14 december 2015 14:08
  Ik hou het bij de standaard. Daar heb ik er nu 4 van. Vind ik relaxter dan 1 x Elite want nu kunnen we met z'n 4en Pessen. Vind hem er zeker fraai uitzien, maar is niet aan mij besteed.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 14 december 2015 14:11
  De pookjes die niet naast elkaar zitten is voor mij nog altijd het heikele punt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 14 december 2015 15:00
  @Baukereg

  Naast elkaar is juist waardeloos , krijg dan echt pijn in de handen , niet zo relaxed

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkRuleR

  • 14 december 2015 15:54
  @RavenMMG

  Ik merk dat het met een langere rechter stick NOG relaxter is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 14 december 2015 16:05
  @DarkRuleR

  Ik ga de elite controller na de kerst halen, ik ga het proberen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 21 december 2015 21:15
  @Baukereg

  Eens en daarom is de ps4 controller imho beter. Bij de xbox controller krijg ik altijd na 10 minuten last van handen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • innerchild

  • 14 december 2015 14:53
  Toch vind ik het altijd wel eigenaardig om te zien dat zogenaamde 'pro' gamers dit soort zaken nodig hebben om beter te kunnen gamen. Als je een pro gamer bent, dan speel je op default hardware. Elke aanpassing om nog iets sneller te kunnen schieten of te kunnen aimen is een handicap minder tov andere spelers. Net als die zogenaamde pro spelers toen in CS die met megabytes aan config files het hele spel aanpaste. Ben je pro dan speel je met de standaard setup en own je iedereen de moeder.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 14 december 2015 15:01
  @innerchild

  Bullshit, voor leagues heb je bij CS geforceerde configs
  Heb genoeg meegedaan aan wedstrijden

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • innerchild

  • 14 december 2015 15:29
  @RavenMMG Misschien nu wel, maar in mijn tijd dat ik CS speelde van 1999 tot 2007 ( denk wel 5000 + uur gespendeerd in dat spel ) heb ik de kilometers config scripts in allerlei soorten en maten voorbij zien komen. En ik heb ook genoeg mee gedaan met wedstrijden en weet ik het al niet meer…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.