Hardware review: Wheel Stand Pro | Gamer.nl

Hardware review: Wheel Stand Pro | Gamer.nl

Racen in je huis- of hobbykamer kan met allerlei racegames, maar wordt nóg leuker met een racestuurtje, pedalen en wellicht zelfs een schakelpook. De Wheel Stand Pro is een praktische, relatief compacte en betaalbare manier om de benodigde hardware goed te kunnen gebruiken.

Goede racegames komen en gaan, maar van een goed racestuurtje heb je een hele generatie lang (of zelfs nog langer) plezier. Tenminste, als je ‘m op de juiste manier gebruikt. De tijd dat je een stuurwiel met zuignappen op de koffietafel klemt, is allang voorbij. Je wilt immers dat je input zo precies mogelijk overgebracht wordt in het spel. En dan hebben we het nog niet gehad over het krachtige effect van force feedback van tegenwoordig, wat zowel de beleving als je prestaties bevordert in realistische snelle spellen.

Media has no description

Compact

Aangezien niet iedereen het budget of vooral de ruimte heeft voor een setup met een heuse kuipstoel, zoals de bekende Playseat, zijn er gelukkig ook betaalbaardere en compactere alternatieven. Neem bijvoorbeeld de Wheel Stand Pro: feitelijk een opklapbaar en uitschuifbaar frame waar je het stuur, de pedalen en eventueel ook een schakelpook aan vast kunt monteren. Let wel op het feit dat er verschillende uitvoeringen van de Wheel Stand Pro zijn die compatibel zijn met verschillende stuurtjes. Wij hebben de versie getest die te combineren is met een Thrustmaster T300 RS-stuurwiel, voorzien van de T3PA-pedalenset (die ook een koppelingspedaal bevat, in tegenstelling tot de standaardset bij het stuur) en de TH8A-schakelpook met zeven versnellingen.

Het eerste wat opvalt aan de Wheel Stand Pro is het gewicht. Kaal weegt het gehele frame al acht kilogram, met de elektronische hardware erbij kom je gauw aan het dubbele. Dat is eigenlijk maar goed ook: het is weliswaar even sjouwen als je het geheel wilt verplaatsen, maar tijdens het spelen zorgt de ma a voor stabiliteit. Bovendien zijn de gebruikte materialen – overwegend metaal en rubberachtige delen – van hoge kwaliteit, wat ook de stijfheid ten goede komt. Ook de afwerking is netjes, de ‘poten’ van de Wheel Stand Pro zijn zelfs aan te pa en op een oneffen ondergrond en slippen niet. Wel hebben we viltjes onder de grote rubberen poten geplaatst, om donkere afdrukken op het zeil in de huiskamer te voorkomen nadat die in eerste instantie ontstonden.

Media has no description

Ikea

De Wheel Stand Pro zelf wordt praktisch als geheel geleverd, al heb je wel enkele uurtjes werk aan het monteren van de andere componenten – verwacht niet meer schroefwerk dan het in elkaar zetten van een simpel Ikea-kastje. Het stuur is vrij gemakkelijk op de metalen plaat bovenaan de centrale, omhoog staande stang te schroeven, het juist bevestigen van de pedalenset en de schakelpook kost wat meer moeite. De bijgeleverde handleiding bestaat uit enkele lo e A4’tjes met warrige aanwijzingen, al zijn er op het officiële YouTube-kanaal van de fabrikant gelukkig handige tutorials te vinden om je op weg te helpen. Het is vooral even puzzelen welke schroeven je moet gebruiken.

Op drie plekken is het frame naar voorkeur instelbaar. Het gaat om de hoek van de centrale stang, de lengte van de stang én de hoek van de plaat met het stuur (en eventueel de pook). Je kunt het stuur daardoor lekker dichtbij halen en je benen strekken, zoals in een raceauto, of juist meer rechtop zitten. De centrale stang kun je gemakkelijk met de hand aanpa en, voor de hoek van de plaat is eenvoudig gereedschap nodig. Er zitten weliswaar een inbu leutel en een moersleutel bij het pakket, maar daarmee kun je niet alle schroeven en moeren aanpakken. Houd bovendien de eerste paar keer dat je de Wheel Stand Pro gebruikt je gereedschap bij de hand om bepaalde afstellingen te finetunen. Prettig bonusje: er worden enkele tie-wraps meegeleverd om de kabels aan het frame te binden.

Media has no description

Stijfheid

Eenmaal in je favoriete (realistische) racegame werkt de Wheel Stand Pro geweldig. De stabiliteit en stijfheid van het geheel zijn zelfs beter dan die van menig setup voorzien van een platform, stoeltje en stangen. Uiteraard heb je wel een prettige stoel of bank nodig om de Wheel Stand Pro tot zijn recht te laten komen, al moet je wel heel onderuitgezakt zitten om daar niet in te slagen. Na het spelen kun je de Wheel Stand Pro in een handomdraai opvouwen door de hoek van de centrale stang te verkleinen, waardoor de setup compacter wordt en dus eenvoudiger op te bergen is. Dit laatste kan echter wel tegenvallen wanneer je een set met drie pedalen gebruikt, waardoor het rempedaal in de weg van de stang zit. Je kunt de pedalenset wel iets opschuiven, maar dan ben je meer aan het priegelen wanneer je begint of stopt met spelen.

Iedereen die regelmatig een racegame speelt waarin voordeel te behalen is met een racestuurtje, zoals Project CARS, Forza Motorsport, Gran Turismo of de recente Formule 1-spellen, doet er verstandig aan naar de Wheel Stand Pro te kijken. Het is een aardig praktische en functionele oplo ing om het betere scheurgevoel in je huis- of hobbykamer te halen. De Wheel Stand Pro is niet alleen goedkoper en compacter dan een set met stoeltje, maar ook nog eens verra end stabiel.

Pluspunten: Erg solide constructie, vrij gemakkelijk af te stellen, compact te maken afhankelijk van stuur en pedalenset

Minpunten: Niet gemakkelijk heel compact te maken met set van drie pedalen

Adviesprijs: vanaf 109,98 euro (via WheelStandPro.nl)

Beoordeling: 4/5

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou