Achtergrond

Hardware review: Turtle Beach Stealth 500X Headset

Olieramp

Geschreven door Wilbert Meetsma op
De Turtle Beach Stealth 500X wireless surround-headset voor de Xbox One krijgt veel voor elkaar. De headset kun je urenlang dragen, want het comfort en de accuduur zijn dik in orde. Het geluid prachtig, met veel detail in de hoge tonen. Toch loopt onze ervaring met deze headset op de klippen door een waslijst aan kleine en grote ergernissen.

Geen kwaad woord over het comfort van de Turtle Beach Stealth 500X voor de Xbox One. Na een uurtje spelen zou je bijna vergeten dat je de draadloze headset op hebt, dankzij de met stof beklede oorkussens die netjes over de oren vallen. De luidsprekers drukken bovendien nauwelijks tegen de zijkanten van het hoofd. De beugel is voorzien van een stoffen kussen dat eveneens binnen de kortste keren als gegoten voelt. De constructie als geheel voelt stevig en laat zich zonder problemen buigen, zodat het apparaat niet bij het minste of geringste uit elkaar springt. Met een gewicht van 300 gram behoort de Stealth 500X tot de middenklasse. Niet heel licht, maar ook zeker niet te zwaar.

De Stealth 500X is volledig draadloos. De enige draden die je nodig hebt zijn de usb-kabel en de optische kabel om de zender met de Xbox One te verbinden, maar zelf ben je vrij om te gaan en te staan waar je wilt, met een maximale afstand van ongeveer tien meter. De accu – die je vreemd genoeg met een usb-naar-mini-usb-kabel moet opladen, waar de controller een micro-usb-aansluiting heeft – houdt het lekker lang vol. Tijdens onze speelsessies tikt de headset eenvoudig de twaalf tot veertien uur aan. De accucapaciteit zal ongetwijfeld afnemen naarmate de tijd vordert, maar de accuduur is desalniettemin uitstekend. 

Een veredelde equalizer

Tot dusver kunnen we alleen maar lovend zijn over de Xbox One-headset van Turtle Beach, maar bij het 7.1 Surround-geluid begint ons enthousiasme te tanen. Na regelmatig te wisselen tussen de stereo-modus en surround-geluid twijfelen we aan het effect dat de luxe functie ons belooft. We verwachten een betere plaatsing van het geluid om ons heen, zodat we bijna instinctief kunnen omdraaien en met uiterste precisie een geniepige tegenstander kunnen trakteren op een schot. Wat we krijgen is een verschuiving in intensiteit van hoge en lage tonen.

Als we de standaard surround-preset nemen, klinken de geteste games ronduit waardeloos. Dof en gedempt is niet wat we verstaan onder “een waanzinnig, 3D geluidslandschap van 360 graden met ongeëvenaarde ruimtelijke precisie”. Met de shooter-instelling krijgen alle hoge tonen een extra boost, zodat je kogelinslagen en voetstappen duidelijk hoort. Dat heeft uiteraard voordelen, maar je hoort niet beter waar ze vandaan komen. Het beste, meest natuurlijke geluid krijg je met surround uitgeschakeld en dat kan niet de bedoeling zijn. Het stereogeluid mag er overigens best zijn, met heldere klanken in het hele spectrum, al had de bas iets steviger gemogen.

Wat ook niet bijdraagt is de cryptische wijze waarop je naar verschillende presets schakelt. Op de rechter luidspreker vinden we vier knoppen. Twee om te wisselen tussen surround-modi – games, film, muziek en uit – en twee om te wisselen tussen profielen – voor de genres standaard, shooters, racing en sport. Elk van de vier profielen en modi corresponderen met een aantal lage en hoge piepjes die je hoort zodra je wisselt. Hoe weet je welk piepje verwijst naar welke instelling? Dat mag je domweg uit je hoofd leren.

Onhandig

De teleurstelling die ‘surround’ heet is de eerste van een serie kleine en grotere onhandigheden en misstappen die elk afzonderlijk prima te vergeven zijn, maar bij elkaar opgeteld ons humeur verpesten. Zo is de sidetone – het afspelen van je eigen microfoon-input, zodat je jezelf goed hoort – een zeer welkome feature, maar er zijn slechts twee niveaus beschikbaar: net te zacht en veel te hard. Ook kun je de surround-profielen niet via de Xbox One aanpassen, maar moet je dit met software op een aparte pc regelen, die overigens niet op Windows 10 functioneert. De eerdergenoemde mini-usb-aansluiting betekent dat je zonder goede reden een extra usb-poort op je Xbox One kwijt bent en als je de microfoon losneemt, houd je een lelijke uitstulping op de linker luidspreker over. Allemaal ‘net niet’-dingen die niet passen bij een headset van 210 euro.

Over elk van bovengenoemde minpuntjes zou je nog de schouders kunnen ophalen, maar één euvel is wat ons betreft de doodsteek. Ruis is op elk prijspeil onwenselijk en met de Stealth 500X horen we onmiskenbaar witte ruis. Als bij een terroristische aanval in Seattle een koeltoren op je instort, ga je dat niet merken, nee. Maar bij rustige momenten of in een situatie waar geleidelijk spanning wordt opgebouwd stoort het. We hebben de microfoon uitgeschakeld, net als de sidetone. Ook hebben we geprobeerd om interferentie uit te sluiten door alle overige apparaten in de kamer uit te schakelen. Aansluiten op een pc maakt niets uit en als we een andere (en veel goedkopere) draadloze headset op een pc aansluiten hebben we nergens last van. Wat we ook doen, die irritante ruis blijft.

Dat is onacceptabel. Een foutje of twee kunnen we best door de vingers zien. En die zijn er, zoals het onhandig gebruik van presets, die je, als het tenminste werkt, met een aparte pc moet configureren. Als je de vervormende surround-functionaliteit uitzet, houd je prima stereogeluid over en het comfort, net als de accuduur, zijn uitstekend. Alle missers met randfunctionaliteit hadden we daarom graag vergeven, maar als we ook nog last hebben van een constante ruis tijdens het gamen, houdt het op.

Pluspunten: comfortabel, lange accuduur, prima stereogeluid

Minpunten: onhandige presets, beperkt nut van surround-geluid, hoge prijs, continu aanwezige ruis

Adviesprijs: 210 euro

Beoordeling: 2/5

Dit artikel delen:

Lees meer

Cake, Soundgarden en The Mighty Mighty Bosstones in Rock Band 4 Twitch-concurrent YouTube Gaming lanceert vandaag
3

Reacties op: Hardware review: Turtle Beach Stealth 500X Headset

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • RavenMMG

  • 26 augustus 2015 16:05
  Ruis is bij mij bij deze set niet aanwezig

  En als je wat meer tijd erin had gestoken had je de preset zelf aangepast

  Subliem geluid dan en ook de bas en plaatsing is dan goed

  Die reviews van de site missen echt echt diepgang

  Preset keuze is super handig
  Als he niet kan onthouden. Dat 3 piepjes preset 3 is dan houd het toch helemaal op

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Maki

  • 28 augustus 2015 01:03
  Ik had ook even een turtle beach Z60 voor mijn pc en heb ook met die zeer vergelijkbare problemen gehad en meer. Maar comfortable wassie wel.

  suround geluid had ik exact deze problemen mee en daarbij klonk het alof je je oor tegen een holle pvc buis aann hield. stereo was weer ok, beetje zieloos maar ok.
  Typisch TB dus.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkRuleR

  • 28 augustus 2015 16:23
  De software werkt wel onder Windows 10.
  Je moet alleen even een losse driver installeren.
  Hoe dat moet staat op de support pagina op de Turtle Beach site.

  Ik merk ook niets van ruis.
  Was het niet gewoon een defect in het review exemplaar?

  Dat met die piepjes is niet heel optimaal.
  Ik heb zelf even de 'Referentiekaart presets' van de Turtle Beach site gedownload en op mijn telefoon gezet.
  Dan kon ik in het begin even spieken.
  Nu weet ik het wel.

  Ik heb een oplaad kabel naast me liggen op de bank voor de telefoon en tablet op te laden.
  En ik kan ook de headset hierdoor opladen terwijl ik hem gebruik!
  :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.