Hardware review: Samsung U28D590D | Gamer.nl

Hardware review: Samsung U28D590D | Gamer.nl

De Samsung U28D590D is geen hoogvlieger als het gaat om handige snufjes, maar de monitor produceert opvallend goed beeld voor een tn-paneel. Het scherm is snel, de kleuren zijn goed, de kijkhoeken idem, maar waar de U28D590D bovenal de aandacht mee trekt is de uitzonderlijke scherpte van het beeld door het enorme aantal pixels.

De U28D590D maakt in eerste instantie een bescheiden indruk. De vatting van het scherm is redelijk dun met 12 millimeter en is gemaakt van glanzend zwart plastic. De zilverkleurige standaard is net zo eenvoudig, Spartaans zelfs. De voet staat stevig genoeg, maar je kunt het scherm niet in hoogte verstellen, slechts een beetje naar voren of achteren kantelen. Ook zijn we een beetje teleurgesteld dat de monitor geen usb-hub bevat.

Media has no description

Onzichtbare pixels

De echte blikvanger is het scherm zelfs. Het gaat hier namelijk om een ultra hd-scherm, ook wel 4K genoemd. Met een resolutie van 3840 bij 2160 pixels is de pixeldichtheid van het 28-inch scherm twee keer zo hoog als dat van een full hd-scherm van dezelfde omvang. En dat zie je. Met de U28D590D – inderdaad niet bepaald een pakkende naam – hebben wij verschillende games uitgeprobeerd en het verschil valt vooral op bij grote contrasten, zoals een straal blauw oplichtende ionen die door de zwarte leegte van het heelal snijdt.

Media has no description

Met een full hd-scherm blijf je, zelfs met een forse dosis anti-aliasing, kartelrandjes zien. Negen van de tien keer heb je er geen last van – bij het ontsnappen aan een hinderlaag of het besluipen van een nietsvermoedende huurling heb je wel iets anders aan je hoofd – maar de tiende keer besef je dat je naar een verzameling oplichtende puntjes zit te staren. Dankzij de veel hogere pixeldichtheid van een 4K-scherm komen deze storende momenten veel minder vaak voor. Belangrijk om te vermelden is dat je gebruik moet maken van een displayport-kabel om een verversing nelheid van 60Hz te hanteren. Met hdmi word je beperkt tot 30 beelden per seconde, omdat die aansluiting simpelweg niet genoeg data kan doorsluizen.

Het ene tn-paneel is het andere niet

De U28D590D kan dus uitzonderlijk scherpe beelden op je netvlies afvuren, maar een beeldscherm is meer dan het aantal pixels. Dat de monitor gebruikmaakt van een tn-paneel laat je mi chien bij voorbaat een diepe zucht slaken, maar de gebruikelijk bezwaren van een matige kijkhoek en teleurstellende kleurweergave gaan niet op. Het scherm maakt gebruik van een paneel uit de fabrieken van Innolux, dat ook in andere uhd-monitoren in dezelfde prijskla e wordt toegepast, zoals de Dell P2815Q of de Asus PB287Q. In grote lijnen presteren deze monitoren hetzelfde, maar er zijn subtiele verschillen.

De hoge helderheid hebben we al genoemd, maar ook de kijkhoeken zijn bijzonder goed te noemen. Er is altijd wel sprake van verschuivende kleuren en helderheidsverlies, maar de Samsung weet de afwijkingen binnen de perken te houden. De U28D590D is bovendien een van de zuinigste schermen in zijn soort, met een gemiddeld verbruik van zo’n 36 Watt. De kleuren zijn bovendien opmerkelijk levendig voor een paneel van dit type. 

Media has no description

Als het gaat om ghosting vliegt U28D590D uit de bocht. Direct uit de doos probeert de monitor de responstijd te ‘oversturen’, met de bedoeling dat bewegende objecten geen waas achterlaten. De standaardinstelling doet echter zo z’n best om dat te voorkomen dat we een witte schaduw opmerken, die net zo storend is als motion blur. Zodra we de Overdrive-functie terugschroeven, verdwijnt de witte schaduw, in ruil voor een beetje vervaging. Naast dit minimale minpunt kunnen we de U28D590D eigenlijk alleen nog aanrekenen dat hij geen specifiek op games toegespitste features bevat. Luxe snufjes als G-Sync of FreeSync zouden de monitor helemaal afmaken.

Dat de Samsung U28D590D niet boordevol mogelijkheden en aansluitingen zit, doet geen afbreuk aan de uitstekende kwaliteit van het gebruikte paneel en de in het oog springende scherpte van de uhd-resolutie. Door de hoge pixeldichtheid blijft geen detail onopgemerkt en worden we veel minder afgeleid door kartelrandjes. Nu we op een 4K-scherm hebben gespeeld, doet het een beetje pijn om weer terug te gaan naar full hd. Nu is het alleen nog sparen voor een pc die games op deze resolutie aankan.

Pluspunten: Uitzonderlijke scherpte dankzij de hoge pixeldichtheid, goede kijkhoeken, goede kleurweergave, handige bediening.

Minpunten: Weinig extra’s, Overdrive staat standaard te hoog, inflexibele standaard.

Adviesprijs: 450 euro

Beoordeling: 4/5

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou