Hardware review: Roccat Ryos MK Pro Keyboard - Een overdaad aan functies | Gamer.nl

Hardware review: Roccat Ryos MK Pro Keyboard - Een overdaad aan functies | Gamer.nl

PC REVIEW - Als je gevraagd wordt om een Nederlandse gamedeveloper te noemen, zal je vermoedelijk Killzone-ontwikkelaar Guerrilla Games noemen. Toch zijn er inmiddels ook talloze andere, kleinere studios die fraaie (indie)games hebben uitgebracht. Zo brachten de afgelopen jaren ons onder andere Reus van Abbey Games, Awesomenauts van Ronimo Games en Luftrausers van Vlambeer. Met regelmaat komen er dus kwalitatief degelijke titel van Nederlandse bodem. Nieuw in dit rijtje is Amulware, dat debuteert met Roche Fusion.

Een profe ionele voetballer heeft de beste schoenen nodig en een profe ionele gamer heeft de beste randapparatuur nodig. Niet dat iedereen zomaar even met de pro’s meedoet, maar het verlangen om te winnen is een instinct waar we ons dolgraag aan overgeven. Als je serieus bent over het behalen van een zo hoog mogelijk niveau is het een kwestie van tijd dat je tegen hardwarematige beperkingen aanloopt. Als een bescheiden Dell-bordje tijdens een cruciaal moment jouw druk op de ‘r’-knop negeert terwijl je schuin naar voren kruipt, ben je op z’n zachtst gezegd niet blij. Fabrikanten als Razer, Logitech en Corsair bieden daarom luxe keyboards aan, voor dat voordeel dat je de overwinning bezorgt. Zo ook Roccat.

De Ryos MK Pro is de meest luxueuze uitvoering van de Ryos-lijn. De 1,6 kilo wegende constructie is solide en gemaakt van zwart kunststof. Het bord met een hoekig ontwerp blijft netjes op zijn plaats liggen, ook als de achterpoten zijn uitgeklapt. Om vettige vingerafdrukken te voorkomen, is het oppervlak rond de toetsen voorzien van een speciale coating. Die coating lijkt te werken, maar tijdens normaal gebruik liggen je vingers vaker op de toetsen dan daar omheen. Wat minder doordacht is de groef die het toetsgedeelte omringt. We merkten dat stof en vuil zich daar gemakkelijk in verzamelt.

De aansluiting is door middel van USB 3.0. Als je gebruik wilt maken van de twee USB 2.0-poorten op de rechter achterhoek, moet je daarvoor de tweede USB 3.0-stekker aansluiten. Het bord kent bovendien de mogelijkheid om een koptelefoon met twee 3,5mm-jacks door te lu en. Het idee hierachter is om het bureau een beetje overzichtelijk te houden. Handig, natuurlijk. Wat ons wel tegenviel, is dat er geen aparte multimediatoetsen op het keyboard zitten. Die functies bereik je pas door de fn-toets in te houden en de f-toetsen te bedienen.

Kers op de taart

De vormgeving is vooral een kwestie van smaak, maar waar we onverdeeld enthousiast over zijn is het gebruik van mechanische Cherry MX-switches. De Ryos-borden komen in vier verschillende uitvoeringen, op basis van de vier meest gebruikte switches: blauw, bruin, rood en zwart. Een switch is de mechaniek die bepaalt hoe een aanslag voelt en hoe die wordt geregistreerd. De Cherry-switches hebben gemeen dat je ze maximaal vier millimeter in kunt drukken, maar dat de aanslag al wordt geregistreerd zodra je de twee millimeter bereikt.

De onderlinge verschillen zijn subtiel. De rode en zwarte switches zijn lineair, wat betekent dat de weerstand even groot blijft, ongeacht hoe ver je de knop indrukt. De zwarte switches vragen net iets meer druk dan de rode. Blauw en bruin leveren een aanmerkelijk andere ervaring, omdat zij op het activatiepunt klikken. Deze klik voel je en hoor je, zodat je zeker weet dat je een toets ver genoeg hebt ingedrukt. Bruin en blauw hebben ongeveer dezelfde weerstand, maar de blauwe switch hamert extra hard op de bodem, voor dat nostalgische typmachinegeluid. Dat geluid is perfect voor de typisten onder ons, maar eventuele kamergenoten gaan je dat niet in dank afnemen.

Mechanische switches zijn duidelijk sneller en comfortabeler vergeleken met de siliconen ku entjes die je vaak in goedkope toetsenborden vindt. Die laatstgenoemde moet je volledig indrukken voordat de toets activeert, waarbij de Cherry-toetsen dat al halverwege doen. Die paar millimeter klinkt verwaarloosbaar, maar met honderden, zo niet duizenden aanslagen per gamese ie, ‘tikt’ dat aan. Welke Cherry MX-switch het beste is voor gamers is een vraag waar ook de fabrikanten het niet over eens zijn. Corsair kiest voor nadrukkelijk voor rood, Razer gaat voor bruin en Roccat laat je kiezen. Ons testexemplaar was uitgerust met zwarte switches . Hoewel dit heerlijk typt, merkten we dat de pink geregeld moeite heeft met het betrouwbaar indrukken van de shift- of ctrl-toets. We raden aan een computerzaak in te lopen, de verkoper lief aan te kijken en te vragen om een testse ie.

Een ander punt waarop duurdere toetsenborden zich onderscheiden is de betrouwbaarheid van meerdere gelijktijdige aanslagen. Een hoop keyboards gaan de mist in zodra je meer dan twee toetsen tegelijk aanslaat, al geldt dat niet voor elke toetsencombinatie. Een makkelijke manier om te testen of je keyboard zich schuldig maakt aan dergelijke key-jamming, is door beide shift-toetsen ingedrukt te houden en een pangram – een zin die alle letters van het alfabet bevat – te typen, zoals ‘Doch vlakbij zwerft ’n exquis gympje’. Sommige borden ‘vergeten’ een paar letters, anderen verhaspelen de hele zin. De Ryos MK Pro is voorzien van n-key rollover, waardoor elke aanslag netjes afzonderlijk verwerkt wordt, zonder enige jamming of spookaanslagen.

Oeh, lichtjes!

Het oog wil ook wat en daarom vind je in elke toets van de Ryos MK Pro een blauw led-lampje. De verlichting laat zich bijzonder uitgebreid configureren. Met de driversoftware kun je vijf verschillende profielen maken, deze koppelen aan een spel en precies specificeren onder welke omstandigheden toetsen oplichten. Het is mogelijk om een soort screensaver te activeren, waarbij na een x aantal seconden willekeurige toetsen elkaar afwi elen om een soort sterrenhemel te simuleren. De echte patser kan ervoor kiezen om het licht bij het een aanslag over het gehele toetsenbord te laten golven.

Vooral dat laatste is ontegenzeggelijk cool en zal ongetwijfeld een paar wow-uitroepen ontlokken bij je volgende lan-party, maar we zien er eerlijk gezegd het nut niet van in. Het meest gebruikte argument van fabrikanten is dat je dankzij verlichting ook in slecht verlichte ruimtes altijd de juiste toets kun vinden, maar dat overtuigt ons niet. Ooit een Starcraft 2-finalist horen verzuchten dat hij zijn hotkey niet kon vinden? Wij ook niet. Als je zo pro bent om echt profijt uit een toetsenbord als dit te halen, ben je voorbij het punt dat je nog omlaag moet kijken tijdens het spelen.

Een bord vol macro’s

Veel nuttiger is de enorme vrijheid die je krijgt bij het instellen van macro’s. Als je meerdere toetsaanslagen kunt samenvatten in een of twee knoppen, kun je kritieke milliseconden besparen. Het instellen van zulke macro’s word je erg makkelijk gemaakt en alles wordt in het toetsenbord zelf opgeslagen. Maak een profiel aan, koppel het profiel aan een spel, kies een toets en leef je uit. De software kent een aantal voorgeprogrammeerde instellingen zodat je snel aan de slag kunt, maar die doen nogal verouderd aan. Starcraft 2 en Battlefield 3 zijn logisch, maar van Age of Conan kijken we gek op. Met de combinatie van fn en f12 kun je on the fly macro’s opnemen, al geven wij er de voorkeur aan om rustig van tevoren alles in te stellen, compleet met volledig in te stellen pauzes tu en aanslagen.

Het toetsenbord kent vijf M-toetsen aan de linkerkant en de drie T-toetsen onder de spatiebalk. Dat is een beetje karig, zeker als je de grote aantallen macro-toetsen op Logitech-toetsenborden gewend bent. Roccat heeft een troef achter de hand in de vorm van de EasyShift-knop. Deie vervanger van de Caps-lock geeft elke toets een secundaire functie. Het grote voordeel daarvan is dat je jouw hand niet hoeft te verplaatsen om combo’s uit te voeren. Veruit de meeste handelingen voer je uit in de buurt van de wasd-toetsen. De EasyShift-knop is dan eenvoudig bereikbaar.

We probeerden het uit met Dota 2. De Invoker is een van die Hero’s die een flinke leercurve kent. Je kunt drie elementen combineren om het andere team met tien verschillende spreuken te bestoken. Om zo’n spreuk te activeren, moet je hem eerst maken – de toetsencombinatie qqqr geeft je Coldsnap. Door macro’s te gebruiken konden we sneller en foutlozer tornado’s en meteoren rondsmijten. Er zijn gratis alternatieven, zoals MacroGamer en Autohotkey, maar de Ryos maakt het erg makkelijk.

Niet slecht voor de tweede keer ooit met Invoker

Wat de gek er voor geeft

De pluspunten van de Ryos MK Pro ten spijt, 169 euro een behoorlijke bak geld voor randapparatuur waar je ook een tientje aan kunt besteden. Vergelijkbare toetsenborden als de Razer BlackWidow en de Logitech G710+ mi en weliswaar de EasyShift-toets, maar kosten ook grofweg vijftig euro minder. Als we de prijzen van minder luxe uitvoeringen van de Ryos vergelijken, blijkt dat je dertig betaalt voor de twee USB 2.0-poorten en het doorlu en van de hoofdtelefoon. De verlichting kost je nog eens veertig euro. Zodra je die twee elementen weglaat en kijkt naar de standaard Ryos MK, houd je wat ons betreft een veel intere anter toetsenbord over dat zich absoluut staande kan houden binnen zijn prijskla e.

De Roccat Ryos MK Pro is uitgerust met heerlijk typende Cherry MX-toetsen, uitstekende software om elk aspect mee te configureren en een hele handige EasyShift-toets. Het toetsenbord is stevig en betrouwbaar, maar bijvoorbeeld de complexe toetsverlichting is een dure gimmick. Door alle opties die de Ryos MK Pro kent, valt het gemis van fatsoenlijke multimediatoetsen des te meer op. Over het geheel genomen is het een uitstekend toetsenbord, maar je betaalt er te veel voor.

Adviesprijs: 169 euro 
Pluspunten: comfortabele Cherry MX-toetsen, eenvoudig in te stellen macro’s, EasyShift, stevig. 
Minpunten: te duur, geen aparte multimediatoetsen.

Eindscore: 3/5 sterren


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou