Nvidia kun je niet betichten van een gebrek aan ambitie. De oorspronkelijke videokaartfabrikant heeft zich vanaf de eerste GeForce-gpu’s gevestigd als één van de twee belangrijkste spelers in de grafische markt. Sindsdien heeft het bedrijf zijn werkterrein uitgebreid naar physics-berekeningen, monitors en… handhelds. Waar de controller en het scherm bij de eerste Shield nog onlosmakelijk waren verbonden, is de nieuwe Shield afzonderlijk als een tablet te gebruiken.

Nvidia Shield Tablet

Olifant in de woonkamer

De Shield Tablet heeft een bescheiden uiterlijk van mat zwart kunststof. Afgezien van de in glad plastic vormgegeven naam ‘Shield’ op de achterkant zou je onmogelijk kunnen weten wie het ding heeft gemaakt. Het apparaat omvat een 8 inch touchscreen van 1920 bij 1200 pixels – een wuxga-resolutie, als je van veel te complexe afkortingen houdt – met aan weerszijden speakers. Aan de onderkant zit een gleuf waar je een magnetische cover kunt bevestigen, die gelijk dient als standaard. Aan de linkerkant vind je aansluitingen voor mini-usb, mini-hdmi en adapter en op de bovenkant zit de aan/uit-knop, een langwerpige volumeknop, ruimte voor een micro-sd-kaart en een opbergvakje voor de bijgeleverde stylus. De twee knoppen op de tablet begaan de zonde dat ze vrijwel geen feedback geven, maar voor de rest laat de tablet zich prima bedienen.

Als we de olifant in de woonkamer negeren en de tablet als zodanig gebruiken, hoort de gadget ergens in de middenmoot thuis. Met een ARM Cortex A15-processor op 2,2GHz, 2GB aan werkgeheugen en 16GB aan schijfruimte staat de Shield Tablet zijn mannetje. De (duurdere) concurrenten als Samsung en Apple winnen het qua pixeldichtheid, weggewerkte randen en gewicht, maar met 283 pixels per inch is het scherm scherp zat voor het gemiddelde oog en over die dertig extra gram hoor je ons niet klagen. De kleurweergave is uitstekend, maar in sterk verlichte omgevingen hadden wij wel last van spiegeling. Op de voor- en achterkant zit bovendien een camera met een maximale resolutie van vijf megapixels.

De Shield Tablet neemt Android KitKat (4.4) als fundament, maar Nvidia heeft aangekondigd dat op een later tijdstip Android Lollipop (5.0) wordt uitgerold. Een geinige toevoeging voor de tekentalenten is de Dabbler-app. Met die app gebruik je de stylus als een verfkwast om visuele meesterwerkjes uit de mouw te schudden. Dankzij de krachtige Tegra K1-gpu kun je hier vervolgens verschillende grafische effecten op loslaten. Zo kun je met waterverf kliederen die geloofwaardig naar beneden uitloopt. Het is een aardige afleiding voor degenen met artistieke aspiraties, maar de Shield Tablet richt zich vooral op een andere doelgroep.


Bron: NU.nl / Jeroen Kraan

Tomb Raider in de slaapkamer

De Shield Tablet is namelijk gemaakt voor het spelen van games, getuige de op Kepler-architectuur gebaseerde Tegra K1-chip. Het voelt als haast een verspilling van grafische kracht om hierop Flappy Bird te spelen. Een mening die ook Nvidia is toegedaan, want via de Shield Hub-app heb je toegang tot een catalogus van ongeveer tweehonderd games die zijn geoptimaliseerd voor de grafische chip. Het gros van die games is free-to-play-meuk die toevallig meer vraagt van de grafische chip dan andere games, maar er zitten ook games tussen die wel degelijk meerwaarde bieden. Zo is een op maat gemaakte versie van Trine 2 alvast geïnstalleerd en kun je ook games als The Walking Dead en Portal terugvinden in de winkel. Het zijn weliswaar niet de meest veeleisende games, maar de Shield Tablet tovert ze moeiteloos op het scherm. De speakers zijn erg goed, voor een tablet.

Ten opzichte van smartphones en tablets is de Shield al een ware gamemachine, maar voor de gamer die zijn of haar hobby serieuzer neemt, zijn er genoeg overige features om voor thuis te blijven. De meest in het oog springende is de mogelijkheid om draadloos games vanaf je game-pc naar de tablet te streamen. Hiervoor is minimaal een GeForce GTX 650 vereist – zoals altijd met Nvidia vangen AMD-gebruikers bot – en heb je ook de nieuwe Shield Controller nodig. Nadat je op de pc met de GeForce Experience-software een lijst van games hebt samengesteld die het streamen ondersteunen, kun je met een druk op de Nvidia-knop Tomb Raider in de slaapkamer spelen of Outlast in de kelder.

Bron: NU.nl / Jeroen Kraan

Een beperking van deze technologie is wel, zoals ook voor Steam’s In-Home geldt, dat de pc bij het streamen niet voor iets anders gebruikt kan worden. De game wordt namelijk ook op de monitor weergegeven. Mocht de stream onverhoopt onderbroken worden omdat het signaal weg valt, dan ben je als pc-gebruiker je geluid kwijt en blijft de resolutie op de 720p staan die standaard wordt gestreamd. Het is geen probleem dat niet op te lossen is met even opnieuw opstarten, maar het zou fijn zijn geweest als ook de serverzijde een verloren verbinding kan opmerken.

De controller (waar je apart zestig euro voor moet neerleggen) is erg groot en een tikkeltje zwaar, maar ligt comfortabel in de hand. De vormgeving lijkt op die van Xbox 360-controller, maar dan iets hoekiger. Naast de game-gerelateerde knoppen en joysticks is de controller volgestouwd met aanrakingsgevoelige toetsen en mogelijkheden. De driehoekige Nvidia-knop in het midden laat de controller contact maken en roept de Shield-app op. Daar omheen zitten de Start-, Back- en Home-toets. De twee indrukbare volumetoetsen zijn duidelijk zichtbaar, maar wat minder opvalt is dat het zilverkleurige vlak daarboven dienst doet als een trackpad, die je ook kunt indrukken.

Over dat laatste zijn we minder te spreken, want erg nauwkeurig is het ding niet en het klikken voelt goedkoop aan. Ook de driehoekige vorm laat zich niet rijmen met de rechthoekige tablet. Voor het sturen van een muiscursor geven we daarom de voorkeur aan de analoge sticks of de tablet zelf. Tot slot zit in de controller een microfoon verstopt en kun je in de achterkant een koptelefoon aansluiten met een 3,5mm-stekker.


Bron: NU.nl / Jeroen Kraan

Metro in de trein?

Nvidia vermeldt nergens hoeveel bandbreedte je precies nodig hebt om te streamen, maar volgens officieuze bronnen heb je minimaal 10Mbit downstream en 2Mbit upstream nodig. Een doodeenvoudig Linksys-routertje was in ons geval ruim voldoende om op vijftien meter afstand, met een gesloten deur en een muur in de weg, vlekkeloos te streamen. Als je merkt dat op grotere afstand het draadloze signaal de stream niet meer kan bolwerken, kun je als stoplap het aantal frames per seconde halveren naar dertig. Een nadeel dat we ontdekten tijdens onze zoektocht naar een zo lui mogelijke manier om pc-games te spelen, is dat de combinatie tablet/controller niet erg handzaam is. Aan de keukentafel of in bed is dat geen probleem, maar onderweg heb je onvermijdelijk een plek nodig waar je de tablet kunt neerzetten.

We verwachten niet dat iemand serieus van plan is om competitief te gamen met de Shield Tablet, maar we hebben specifiek gelet op input lag. Probleemloos zestig beelden per seconde streamen is indrukwekkend, maar je hebt er niks aan als je commando’s pas een halve seconde later aankomen. Daarom ontdekten we met veel plezier dat vertraging geen probleem vormt tijdens het streamen. Als je er nadrukkelijk op gaat letten, zou je een klein beetje lag kunnen opmerken, maar voor veruit de meeste games is dat verwaarloosbaar.

Enthousiast geworden door onze succesvolle tests, renden we naar de dichtstbijzijnde trein om onderweg Metro: Last Light te spelen. Helaas spatten onze dromen uiteen na een confrontatie met het beruchte ‘WiFi in de trein’ van de Nederlandse Spoorwegen. In het beste geval kregen we een laadscherm te zien, maar verder dan dat zijn we niet gekomen. Ons testexemplaar was niet uitgerust met een 4G-antenne, maar we verwachten dat met een 4G-verbinding het streamen heel goed presteert of helemaal niet. De bandbreedte zal meer dan genoeg zijn, maar lyrische aankondigingen van telecomaanbieders over de dekking nemen we met een korreltje zout.

Nvidia Shield Tab

Gifgroen ecosysteem

De Shield werkt goed en is bijzonder makkelijk in het gebruik. De besturing van games wordt bijvoorbeeld automatisch afgesteld op de Shield-controller, ook bij games die nooit met controllers in gedachten zijn ontworpen, zoals Counter-Strike: Source. De schaduwzijde van al dat gebruiksgemak is dat Nvidia er op gebrand lijkt te zijn om een eigen ecosysteem van hardware en diensten op te zetten. Het streamen van games werkt, zoals eerder gezegd, alleen als je een Nvidia-videokaart in de pc-kast hebt hangen. Vanuit het oogpunt van de fabrikant volstrekt logisch, maar de consument wordt bewust benadeeld.

Het gevolg van zo’n gesloten systeem is dat we beperkingen tegen het lijf lopen die we als onnodig ervaren. Sinds Nvidia het geintje uithaalde met Cuda – dat na een driverupdate dienst weigert zodra het een AMD-kaart detecteert naast een Nvidia-kaart – hadden we beter moeten weten, maar het bloed ging koken bij de ontdekking dat de Shield-controller om arbitraire redenen niet werkt op een pc met een Radeon-videokaart. Ook begrijpen we niet waarom de maximale stream-resolutie is beperkt tot 720p, ongeacht de beschikbare bandbreedte, totdat we een verbinding tot stand brengen met een mini-usb-naar-ethernet-adapter.

Nvidia Shield Tab

Dat laatste is geen bezwaar voor het streamen naar de tablet, want 720p is nog steeds genoeg om zichtbare kartelranden te voorkomen. Daarentegen maakt de Shield Tablet het ook mogelijk om met een bijgeleverde mini-hdmi-naar-hdmi-kabel het beeld te streamen naar een groot scherm en dan heb je die hogere resolutie wel nodig. Deze oplossing maakt het relatief goedkoop om pc-games naar de woonkamer te brengen en maakt daarmee Steam Machines als de Alienware Alpha mogelijk achterhaald voordat ze goed en wel op het toneel zijn verschenen.

Ook al scoort Nvidia geen sympathiepunten voor de hoogstwaarschijnlijk onnodige beperkingen van de Shield Tablet, de voordelen van het streamen wegen voor ons zwaarder. Het streamen van games vanaf een stevige game-pc naar tablet of televisie werkt uitstekend en is doodeenvoudig in het gebruik. De Shield-controller functioneert prima en kan zelfs overweg met games die niet van zichzelf controllers ondersteunen. Omdat het apparaat ook als losse tablet zijn taken naar volle tevredenheid uitvoert, is de Shield Tablet een bijzonder handige aanvulling voor elke gamer.

Adviesprijs tablet (16GB): 299,99 euro
Adviesprijs tablet (32GB + 4G): 379,99 euro
Adviesprijs controller: 59,99 euro
Adviesprijs tablet cover: 29,99 euro

Pluspunten: Snelle en volwaardige tablet, eenvoudig in gebruik, prima beeldscherm, goede stream-prestaties, degelijke controller
Minpunten: Minder draagbaar dan voorganger, enkele knoppen op tablet en controller zijn slecht ontworpen, bedraad internet vereist voor 1080p.

Eindscore: 4/5 sterren