Achtergrond
Nvidia Shield

Hardware review: Nvidia Shield Android TV

De doodsteek voor de Steam Machine

Geschreven door Wilbert Meetsma op

Is het een handheld? Is het een tablet? Nee, de nieuwste iteratie van de Nvidia Shield neemt het deze keer op tegen de gevestigde orde van mediaspelers. Het stijlvol vormgegeven kastje laat zich doodeenvoudig bedienen en streamt games, films en series foutloos op 2160p en zestig frames per seconde. Tegelijkertijd maken GameStream en GeForce Now de Nvidia Shield uitermate interessant voor gamers die gemakkelijk in de woonkamer willen gamen.

Nvidia staat vooral bekend om zijn videokaarten, maar de hardwarefabrikant is al enkele jaren van meerdere markten thuis. In 2013 deed de Nvidia Shield zijn intrede, inmiddels omgedoopt tot de Shield Portable, waarmee je games draadloos vanaf een game-pc naar de combinatie van een controller en een scherm kon streamen, dankzij de GameStream-technologie. De Shield Tablet zette in 2014 een tandje bij, met een uitstekende tablet die je met een hdmi-kabel kon aansluiten op een televisie. De Nvidia Shield Android TV is het logische gevolg van deze ontwikkeling.

Nvidia Shield

Zoals de naam verraad is de Shield Android TV een mediaspeler die je aansluit op de televisie. Zo lang je tv de beschikking heeft over een hdmi 2.0-ingang, kun je een ‘domme’ beeldbuis opvoeden tot een volwaardige smart-tv. Met Android 6.0 als basis voer je met de Shield eenvoudig apps uit als Netflix, Plex, Kodi en Twitch. Navigeren door de menu’s met de controller of optionele afstandsbediening gaat soepel en snel. De Tegra X1-processor, die de mediaspeler van rekenkracht voorziet, is krachtig genoeg om 2160p op zestig frames per seconde te verwerken. Ondersteuning voor 5.1- en 7.1-geluid en het nieuwste wifi-protocol (802.11ac), twee USB 3.0-aansluitingen en een MicroSD-slot maken van de Shield Android TV een zeer complete mediaspeler die klaar is voor de toekomst.

Regerend kampioen

Er bestaan niet veel films die op zestig frames per seconde draaien, maar dat is precies wat de Shield onderscheidt van de rest. Naast het vermogen om media af te spelen, is de Shield Android TV net als zijn voorganger in staat om games vanaf een game-pc met een recente Nvidia-videokaart via het thuisnetwerk te streamen naar de televisie. In onze bespreking van de Nvidia Shield Tablet waren wij al zeer te spreken over de perfecte beeldkwaliteit van GameStream, net als de onmerkbare input¬-vertraging, en anno 2016 verdient Nvidia nog steeds alle lof voor zijn stream-technologie. De Steam Link van Valve biedt weliswaar dezelfde mogelijkheden (met uitzondering van 2160p), maar komt niet in de buurt van Nvidia’s superieure technologie.

Nvidia Shield

De bijgeleverde Shield-controller is identiek aan de gamepad die je bij de Nvidia Shield Tablet kreeg. Het gevaarte is bijna net zo groot als de oorspronkelijke Xbox-controller en weegt een heftige 300 gram, maar ligt goed genoeg in de hand voor lange speelsessies. De controllers voor de Xbox en PlayStation blijven comfortabeler, maar de Shield-controller maakt zijn lompe vorm grotendeels goed met volumeknoppen, een microfoon voor stembesturing en een 3,5mm-aansluiting voor geluid.

In elk opzicht beter dan OnLive

Toen in april vorig jaar het doek viel voor de streamdienst OnLive, was dat niet zonder reden. De beeldkwaliteit was met vlagen om te huilen en het aanbod aan games stelde flink teleur. Met het recent gelanceerde GeForce Now weet Nvidia de bittere nasmaak van OnLive’s falen grotendeels weg te spoelen. Zo is de beeldkwaliteit net zo goed als bij GameStream. Bovendien ontvang je bij elke aankoop een Steam- of GOG-code, zodat je aangeschafte games niet in rook opgaan als de dienst plotseling de geest geeft, en savegames blijven vijf jaar bewaard in de cloud. Helaas moet je de games die je al bezit op Steam of GOG een tweede keer kopen om te spelen via GeForce Now. 

Nvidia Shield

GeForce Now kost 9,99 euro per maand – de eerste drie maanden zijn gratis – en verschaft toegang tot ongeveer zestig gratis games. Dit aanbod wordt aangevuld met titels die je los kunt kopen voor winkelprijzen, zoals The Witcher 3. Hoewel Nvidia druk bezig is om zo veel mogelijk uitgevers aan zijn abonnementsdienst te binden, is het aanbod beperkt en verouderd. Warner Bros. en Sega zijn van de partij, maar grote uitgevers als Activision-Blizzard, Electronic Arts en Ubisoft schitteren door afwezigheid. Verder vinden we de usual suspects van de streaming-markt: indie-games als The Vanishing of Ethan Carter en verweesde licenties als Darksiders, Metro en Homefront, die na het faillissement van uitgever THQ voor een habbekrats zijn verkocht.

Het valt te hopen dat Nvidia meer uitgevers over de streep weet te trekken, want de technische kant is prima geregeld. Als je een handeling uitvoert in de game, stuur de Shield Android TV de commando’s naar een serverpark in Frankfurt, waar de game wordt gedraaid. De server, die per gebruiker de beschikking heeft over een rekenkracht van ongeveer een Nvidia GTX 960, stuurt de beelden vervolgens weer terug naar de speler. De beeldkwaliteit is net zo goed als bij het binnenshuis streamen – zolang je de aangeraden bandbreedte van vijftig megabits voor 1080p haalt en een ac-router hebt staan – maar de hierboven beschreven cyclus beslaat zo’n 150 milliseconden. Dit heeft gevolgen voor het gemak waarmee de games zich laten spelen. Games die zijn ontworpen met controllers in gedachten leveren weinig problemen op, maar bij first-person shooters is die vertraging duidelijk te merken, helemaal als je een muis aansluit op de Shield Android TV.

Nvidia Shield

Een groots product voor een klein publiek

Competitief ingestelde gamers hebben dus geen boodschap aan de Nvidia Shield Android TV, maar dat is ook niet de doelgroep waar het apparaat voor is bedoeld. GeForce Now leent zich veel beter voor de gamer die geen haast heeft met het spelen van de nieuwste games, voor wie de mooiste beelden niet relevant zijn. De Shield Android TV draait om gemak. Je hoeft niks te installeren en updates worden aan de serverzijde toegepast. Nvidia is bovendien van plan om zijn servers en capaciteit regelmatig te upgraden. Combineer dit met een eenvoudige installatie – twee kabels aansluiten, aanzetten, verbinding maken en inloggen op je Google-account – en de Nvidia Shield blijkt een bijzonder toegankelijke console.

En passant vormt de Shield een vernietigend argument tegen de dure Steam Machines. Deze mini-pc’s worden door onder meer Alienware en Asus neergezet als een aanvulling op game-pc’s, maar kosten al snel ruim duizend euro. Aangezien de Shield je portemonnee slechts 199 euro lichter maakt, aanzienlijk minder ruimte in beslag neemt en dankzij GameStream minstens zo goede beeldkwaliteit levert, valt er weinig meer te zeggen voor de zogenaamde small form factor-pc’s.

Nvidia Shield

Concluderend zijn er twee niches aan te wijzen voor wie de Nvidia Shield Android heel interessant is. Als je graag in de huiskamer op de bank aan de slag wilt met de games die je normaal op je kamer speelt, heb je aan GameStream een uitstekende oplossing. Als gemak hoog op je prioriteitenlijstje staat, scoort de Shield ook goed dankzij het laagdrempelige GeForce Now. In het laatste geval is de beperkte catalogus van de abonnementsdienst wel een sterk minpunt. Als je de Nvidia Shield Android TV alleen zou beoordelen als een mediaspeler, zou het kastje al indruk maken, maar met GameStream en GeForce Now meegerekend is de Shield een uitstekend stukje hardware.

Pluspunten: Uitstekende Android-mediaspeler, bijzonder gebruiksvriendelijk, onovertroffen streamkwaliteit, GeForce Now maakt gamen doodeenvoudig
Minpunten: Zeer beperkt aanbod van GeForce Now

Prijs Nvidia Shield Android TV (16 GB): 199 euro
Prijs Nvidia Shield Android TV (500 GB): 299 euro
Prijs afstandsbediening: 54,99 euro

Prijs stand: 34,99 euro

Beoordeling: 4/5

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Gamer.nl speelt de gesloten bèta van Doom Final Fantasy 15 (hands-on)
34

Reacties op: Hardware review: Nvidia Shield Android TV

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 3 april 2016 11:10
  Interessant stukje techniek. Wel heel jammer van het aanbod inderdaad. Misschien dat nieuwe games die door Nvidia ondersteund worden wél ook richting Now gaan.

  Maar het lijkt er op dat dit het zoveelste probeersel is, wat gedoemd is te falen. Wat uiteindelijk voor de markt wel weer iets oplevert. Namelijk weer een wijze les en verbeteringen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheRussian

  • 3 april 2016 15:21
  Controller ziet er verschrikkelijk uit en het feit dat het op android draait en digital only is zorgt ervoor dat er een grote rode kruis doorheen gaat.

  **Helaas moet je de games die je al bezit op Steam of GOG een tweede keer kopen om te spelen via GeForce Now**

  Wie heeft zoiets doms bedacht. Dus als je het koopt krijg je een steam code maar de spellen dat je al op steam hebt gekocht kun je niet spelen zonder ze nogmaals te kopen. Iemand moest knetter stoned zijn om dit een goed idee te vinden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 3 april 2016 21:43
  Met OnLive was het nog erger. Daar kocht je de game, maar kreeg je er geen code voor. OnLive weg? Game weg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheRussian

  • 3 april 2016 22:27
  @Swieb

  Echt een vooruitgang hoor dat streamen / digitaal kopen van games *kuch*

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 3 april 2016 22:51
  Het makkelijkst zou natuurlijk zijn dat je overal maar één code voor nodig hebt en alles op die manier met elkaar verbonden is. Maar ja, monopolieposities hebben hun eigen nadelen. Andersom is zijn bedrijven niet verplicht om zomaar hun private platform open te stellen voor iedereen. Het is prijzenswaardig als het wordt gedaan, dat natuurlijk wel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 3 april 2016 15:49
  films en series foutloos op 2160p en zestig frames per seconde.

  Wat is het nut dat het met 60 frames afgespeeld wordt als de meeste films en series opgenomen worden met 24 frames?.

  Nu weet ik dat Cameron Avatar 2 op wilt nemen met meer dan 24 frames en zelfs al praat over een opname van 60 frames maar wat is op dit moment dan het nut van dit kaste dat die dat nu al kan als op dit moment 99% van alles is opgenomen met 24 frames.

  Of is dit een meegenomen iets voor het afspelen van de games op 60 frames?.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 3 april 2016 17:01
  @ShadowX

  Helemaal geen nut heeft het net als al die onzin verbeteraar op de tvs

  2100 Hz , bij een Bruce Lee film worden zoveel frames bijgemaakt zodat het uitziet alsof die in gtst speelt alle klappen zijn precies te volgen

  Al deze technologische vooruitgang noem ik achteruitgang

  The hobbit hfr was ook niet om aan te zien

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 3 april 2016 17:02
  @RavenMMG

  Tja zie het nut er niet van in om dit ding puur voor films te gebruiken, hooguit games maar ach me console voldoet daar genoeg aan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 3 april 2016 21:40
  Je hebt gelijk, de capaciteit om 2160p op 60 fps te spelen is bedoeld voor de games. Video blijft voorlopig bij 24 fps. Ik heb de inleiding aangepast om verwarring te voorkomen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  keepitfrosty

  • 5 april 2016 09:52
  @ShadowX er is genoeg 60p content te vinden. Denk aan opnames van een gopro bijvoorbeeld. Ook daar zal je op een gegeven moment 4K60p gaan krijgen en bij snel bewegende action opnames is 60p wel fijn om te hebben. Films en series blijven nog wel een poos in 24 frames op enkele uitzonderingen na.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 5 april 2016 10:54
  @keepitfrosty

  Ik kweet maar een Shield kopen om GoPro filmpjes af te spelen met 60 frames zie ik het nut niet van in, wat betreft de film wereld is de enige die er interesse in heeft Cameron met Avatar 2 (als die er ooit komt :D)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  keepitfrosty

  • 6 april 2016 15:14
  @ShadowX The hobbit is ook in 48fps uitgekomen. Er zal vast meer komen maar goed dan is de shield al weer out of date denk ik.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 6 april 2016 16:43
  @keepitfrosty

  Zoals ik al zei er zijn er niet veel en voor een GoPro filmpje zou een verstandig mens het niet doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  keepitfrosty

  • 7 april 2016 13:55
  @ShadowX Dat hangt er dus vanaf. Als je zelf een Gopro hebt die het zou kunnen opnemen is het wel fijn als je ook een mediaplayer hebt die het kan afspelen op je tv. En geef het nog een klein jaar en alle nieuwere mobiele telefoons zullen ongetwijfeld ook wel 4k60p kunnen recorden. Maar het nut is dus beetje afhankelijk waar je de mediaplayer voor gaat gebruiken i guess.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 3 april 2016 15:52
  Tja dat vond ik ook al en dan toch 4/5
  Voor een wat overpriced ding
  Er zijn zat betere media Players te vinden
  Streamen kon al via steam
  En 2160p streamen , tja moet je wel een PC hebben die dat kan , zijn er weinig dus …

  Daarbij GeForce now als pluspunt
  Weer een abbo dienst
  MINPUNT en een dikke

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • domineur

  • 3 april 2016 19:35
  @RavenMMG
  Dit ding speelt vloeiend 4k video af (60hz)(hdmi2.0)en heeft DTS HD en Dolby HD uitvoer op een energiezuinige ARM chip. Dat kan de gemiddelde mediaplayer niet, daarmee is hij uniek in zijn soort. Alleen daarvoor is hij al zijn geld dik waard en heb ik hem gekocht. Ik gebruik de stream features niet eens (AMD PC)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 3 april 2016 20:05
  @domineur

  Dts HD kan bijna elke , gewoon passtrough

  En voor ietsje meer bouw je een perfecte htpc

  Waardeloos product dit

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 3 april 2016 21:41
  "Voor ietsje meer", zeg je. Dan is de Shield toch goedkoper? Wat maakt het ding dan waardeloos?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 3 april 2016 20:54
  @RavenMMG

  Heb zelf een mede8er media speler med600x3d en werkt perfect voor films, enige aay tie niet afspeelt zijn games :-), maar daar hebben we de console voor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 3 april 2016 22:20
  @ShadowX

  Ik heb zelf een linux openelec speler , speelt ook alles en alle audio formaten

  Kodi 16 en plugins

  Daar kan die shield gewoon niet tegenop

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.