Hardware Review: LG 24GM77 – Een gebrek aan goede ideeën | Gamer.nl

Hardware Review: LG 24GM77 – Een gebrek aan goede ideeën | Gamer.nl

PC REVIEW - Als je gevraagd wordt om een Nederlandse gamedeveloper te noemen, zal je vermoedelijk Killzone-ontwikkelaar Guerrilla Games noemen. Toch zijn er inmiddels ook talloze andere, kleinere studios die fraaie (indie)games hebben uitgebracht. Zo brachten de afgelopen jaren ons onder andere Reus van Abbey Games, Awesomenauts van Ronimo Games en Luftrausers van Vlambeer. Met regelmaat komen er dus kwalitatief degelijke titel van Nederlandse bodem. Nieuw in dit rijtje is Amulware, dat debuteert met Roche Fusion.

Computermonitors zijn door fabrikanten ontdekt als hét gameacce oire en LG doet een duit in het zakje met de 24GM77. Dit scherm van 24 inch met een maximale resolutie van 1920 bij 1080 pixels haalt een verversing nelheid van 144 beelden per seconden en een lage responstijd, zodat beelden soepel en scherp op het scherm verschijnen. Zoals we bij onze bespreking van de AOC G2460PG al opmerkten: zo’n hoge refreshrate is een genot voor de ogen en het is moeilijk terugkeren naar 60Hz.

Qua constructie wijkt de 24GM77 weinig af van de concurrentie, met een stevige, maar eenvoudig te monteren voet, die je probleemloos negentig graden kunt kantelen. De twee rode ventilatieroosters op de achterkant mogen er zijn, maar de knoppen die los aan de onderkant lijken te hangen ontsieren het geheel naar onze smaak. Onder de vijf knoppen zit een kleine joystick verborgen, waarmee je eenvoudig door het uitgebreide menu kunt navigeren. Aan de linkerkant zitten twee usb 3.0-aansluitingen, net als een 3,5mm-aansluiting voor een koptelefoon. Het scherm is ruim voorzien van aansluitmogelijkheden, met D-Sub, DVI-D, HDMI en DisplayPort.

Boven en beneden verwachting

Eigenlijk mag je niet te veel verwachten van een tn-paneel. Razendsnel als ze zijn, de kleuren en het contrast blijven achter bij de langzamere ips-schermen. Ook bij de 24GM77 zijn de kleuren niet om over naar huis te schrijven. Ze blijven flets en de kleurtemperatuur neigt naar het koude, te merken aan het kleine beetje blauw dat we door het wit van de tekstverwerker zien schijnen. Naast deze merkbare, maar acceptabele tekortkomingen zijn we teleurgesteld in de kijkhoeken. Als je netjes recht voor het beeldscherm zit, is er niets aan de hand. Maar zodra we vanuit een horizontale hoek van ongeveer dertig graden naar het scherm kijken, zien we al een duidelijk verschuiving van de kleuren.

Bovengenoemde minpunten vallen in het verwachtingspatroon van een tn-paneel, maar we zijn aangenaam verrast door het uitstekende contrast. Zwart ziet er overtuigend uit, zeker in vergelijking met de gameschermen die eerder zijn langsgekomen op Gamer. Met een led-backlight valt niet te voorkomen dat er licht door de duisternis heen bloedt, maar desondanks heeft de 24GM77 het beste contrast dat we tot dusver hebben gezien.

Namen zijn moeilijk

De technische capaciteiten van deze monitor zijn een mix van positief en negatief, dus de doorslaggevende factor voor onze goedkeuring is afhankelijk van de op gamen gerichte eigenschappen van de 24GM77. Nadat we met verschillende instellingen hebben gespeeld, moeten we vooral concluderen dat LG slecht is in het benoemen van features. Black Stabilizer gaat nog wel. Met deze instelling, die je eenvoudig kunt bedienen met de knoppen onderop het scherm, bepaal je hoe zwart het zwart moet zijn. In theorie kun je hiermee donkere hoeken en gaten oplichten, waar eventuele tegenstanders een ad hoc camping hebben ingericht, en ze te slim af zijn. In de praktijk werkt het als een snelle manier om de gamma-instellingen te wijzigen en maak je het zwart een stuk grijzer. Er van afgezien dat het voelt als het simuleren van een slechter beeldscherm, hebben we niet veel profijt gehad van Black Stabilizer tijdens onze schietse ies. We zijn tot de ontdekking gekomen dat écht donkere omgevingen vrij zeldzaam zijn in multiplayershooters, of je nu Titanfall, Advanced Warfare of Battlefield speelt.

Motion 240 is al dubieuzer wat betreft naamgeving. De naam wekt de suggestie dat je met dit trucje 120Hz kunt verdubbelen en dat klopt niet helemaal. Motion 240 functioneert namelijk hetzelfde als de Ultra Low Motion Blur-modus waar we bij de G-Sync-monitoren steil van achterover sloegen. Als je de monitor op 80Hz, 100Hz of 120Hz zet, heb je de mogelijkheid om met deze instelling het scherm met elke getoonde frame kort te dimmen. Door deze stroboscopische verlichting krijg je een haarscherp beeld, in het bijzonder bij beweging, dat zich kan meten met de beeldbuizen van weleer. Zoals ook voor ULMB geldt, betekent die scherpte ook dat je elke hik en hapering opmerkt, maar dat nemen we voor lief. Motion 240 maakt deze monitor een aantrekkelijke optie voor AMD-fans die tandenknarsen bij de verplichting om een Nvidia-gpu te kopen voor ULMB.

Wa’s DAS?

Dynamic Action Sync spant de kroon als het gaat om onduidelijke naamgeving. Met grote letters op de doos staat het foefje aangeprezen en onze verwachtingen waren hooggespannen. Even hoopten we zelfs op een adaptieve synchronisatie als G-Sync, omdat DAS en Motion 240 niet tegelijkertijd werken. Voor een monitor die de actie op het scherm dynamisch synchroniseert met het aantal frames dat de videokaart aanlevert, zonder dat je daar een Nvidia-kaart voor moet kopen, zullen we helaas moeten wachten op de eerste FreeSync-schermen die volgend jaar pas verschijnen. DAS doet namelijk iets heel anders.

DAS zorgt ervoor dat het beeld direct op het scherm wordt weergegeven, zonder dat de scaler – de chip op de monitor die het mogelijk maakt om frames in verschillende formaten en verhoudingen weer te geven – extra tijd neemt. Zonder deze stap zit er minder tijd tu en een actie en het resultaat op het scherm en dat levert een voordeel op tijdens situaties die om snelle reflexen vragen. Althans, op papier, want wij hebben geen enkel verschil kunnen opmerken. DAS lijkt ons een uitstekende toevoeging voor televisies, die veel meer last hebben van input lag, maar voor een monitor als deze is het volstrekt overbodig.

Er zijn genoeg features te bedenken die een normale monitor onderscheiden van een gamemonitor, maar LG lijkt het gebrek aan goede ideeën te maskeren met blits klinkende termen die in twee van de drie gevallen weinig boeien. Black Stabilizer werkt wel, maar helpt niet merkbaar bij het gamen. Dynamic Action Sync heeft zelfs helemaal geen effect. Motion 240 is daarentegen zeer zeker de moeite waard, omdat het alle beeldvervaging verhelpt. Wat overblijft is een redelijk goed tn-paneel, met een heerlijk hoge refreshrate en uitstekend contrast, maar matige kleuren en een beperkte kijkhoek.

Adviesprijs: 349 euro
Pluspunten: Hoge refreshrate, goed contrast, Motion 240 doet ghosting verdwijnen
Minpunten: Matige kleurweergave, beperkte kijkhoeken, Dynamic Action Sync en Black Stabilizer bieden nauwelijks voordeel
Eindscore: 3/5 sterren


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou