We hebben het eerder geschreven: je bent beter af als je een game-pc zelf bouwt. Het kost je minder en je hebt ook nog eens het gevoel dat die computer echt van jou is. Als de webshop Alternate ons een kant-en-klare computer toestuurt moeten we daarom een gegromde beschuldiging van heiligschennis onderdrukken. Maar niet iedereen kan zich de tijd en moeite veroorloven om wijs te worden uit het duizelingwekkende aanbod van pc-hardware en voor die mensen is een dergelijke pc een uitkomst. We nemen de uitdaging aan

In de met rode leds verlichte T28-kast van Sharkoon vinden we een Intel Core i5-processor op 3,2GHz – voorzien van een Scythe Mugen 4-koeler – 8 gigabyte aan snel werkgeheugen (1600MHz) van Crucial en een MSI GTX 960 met 2GB videogeheugen. Windows 8 staat alvast geïnstalleerd op een ssd van Crucial met een capaciteit van 256GB en voor de overige opslag kun je terecht bij de harde schijf van Seagate, met twee terabyte aan schijfruimte. Het geheel is aangesloten op een moederbord van MSI.

Frustrerend goed geprijsd
Duizend euro voor een dergelijke pc is een bijzonder rond getal, dus we speuren uiteraard webshops af om hetzelfde systeem voor minder samen te stellen. Maar hoe frustrerend het ook mag zijn voor ondergetekende, met de verzendkosten meegerekend lukt het ons niet om de Thunderstorm voor minder na te bouwen. Alternate heeft zijn prijzen dus goed op orde. Wel hebben we ons afgevraagd of het MSI-moederbord, een B85-G43, niet iets eenvoudiger kan en of de uitstekende Scythe Mugen 4 echt nodig is voor een processor die je niet kunt overclocken, maar dat zou hooguit een paar tientjes schelen.

Voordat we de Thunderstorm het vuur aan de schenen legden, hadden we weinig vertrouwen in de MSI GTX 960, toch wel het meest essentiële onderdeel van de game-pc. Nvidia’s GM206-chip in het hart van de videokaart is al slanker dan die van grote broers GTX 970 en 980, maar vooral de geheugenbus lijkt met 128 bit aan de krappe kant. Zou de bandbreedte voldoende zijn om op full hd minimaal dertig frames per seconde te halen?

Comfortabel boven de dertig
Makkelijk, zo blijkt. We hebben meerdere games getest op de maximale instellingen en we beschouwen een consistente framerate boven de dertig als acceptabel. Anti-aliasing – een techniek die kartelranden langs objecten wegmoffelt en veel videogeheugen vraagt – zetten we bij games alleen aan als de instelling onderdeel is van het hoogste profiel. Met het spelen van Battlefield 4 en Metro: Last Light verdwijnen onze zorgen over de beperkte geheugenbandbreedte als sneeuw voor de zon. Battlefield 4 haalt op de Ultra-setting tijdens multiplayer eenvoudig vijftig frames per seconde en zakt af en toe naar de 45. Metro doet het zelfs beter, met een solide zestig fps. De benchmark van Last Light is een zwaardere kluif voor de GTX 960 dan een doorsnee speelsessie en we merken enkele haperingen op, maar het gemiddelde van vijftig beelden per seconde is nog steeds heel respectabel.

Middle-Earth: Shadow of Mordor kost de videokaart meer moeite. Omdat de open-wereldgame regelmatig nieuwe data moet laden, zien we regelmatig pieken in de frametijden terugkomen, zoals ook bij de Gigabyte GTX 970, maar los van het gestotter blijft de kaart met moeite meer dan veertig frames produceren. Daarentegen zakt de framerate nooit onder de dertig en blijft de game prima speelbaar.

Naast de grafisch intensieve blockbusters namen we ook een typisch pc-genre onder de loep: de strategiegame. Met games als Homeworld: Remastered en Planetary Annihilation zijn er tientallen, zo niet honderden eenheden actief en moet de processor flink aan de bak om alle bewegingen en projectielen bij te houden. Ook op dit vlak weet de Thunderstorm zich staande te houden. Tijdens potjes tegen zeven computertegenstanders hebben we geen vertraging van de simulatie opgemerkt en de framerate duikt slechts een enkele keer onder de zestig. De enige geteste game waar de pc zich op stukbijt is Company of Heroes 2, die tijdens drukke veldslagen met veel artillerievuur en tankduels de framerate richting de twintig dwingt.

Gouden middenweg
De Thunderstorm voldoet dus ruimschoots aan de eisen die we vooraf hebben gesteld. Deze configuratie is niet op de toekomst berekend – daarvoor gaat onze voorkeur uit naar de duurdere Nvidia GTX 970, GTX 980 of AMD R9 290X – maar als middenmoter weet deze pc absoluut te overtuigen. Bijkomend voordeel van de bescheiden hardware is de lage temperatuurs- en geluidsproductie. Ondanks een martelsessie met Furmark komt de videokaart niet hoger dan 65 graden Celsius, de Mugen 4 houdt de processor zonder gemor koel en het meeste geluid komt doorgaans van de twee bescheiden casefans in de voorkant van de kast.

Er gaat natuurlijk niks boven de trots die hoort bij een zelf samengestelde pc, maar Alternate weet het heel verleidelijk te maken om voor de makkelijke weg te kiezen. De onderdelen zijn competitief geprijsd en de prestaties zijn desondanks verrassend goed. De Thunderstorm Limited Edition 960 is een overtuigende mid-range pc.

Pluspunten: Uitstekende prestaties voor een mid-range pc, onderdelen zijn zeer scherp geprijsd.
Minpunten: Losse processorkoeler is niet echt nodig.
Adviesprijs: 999,- euro

     

In verband met technische problemen is het voor ons alleen mogelijk om bestaand beeldmateriaal van onze mediaserver te plaatsen op de frontpage. Met de lancering van Gamer.nl V6 wordt het probleem verholpen. Tot die tijd komt het voor dat we gebruik moeten maken van placeholder-beeldmateriaal.