Hardware review: Alienware X51 R3 | Gamer.nl

Hardware review: Alienware X51 R3 | Gamer.nl

De Alienware X51 R3 draait goed mee in de kersverse markt van compacte computers, maar ook in de wereld van small form factor-pc’s betaal je extra voor de Alienware-naam. De X51 laat zich eenvoudig gebruiken en de ingebouwde GeForce GTX 960 draait de meeste gangbare games op een ruim acceptabele framerate. De grote troef is echter de Graphics Amplifier van Alienware.

In 2016 is de verovering van de woonkamer door pc-fabrikanten nog steeds in volle gang. Als je het geld ervoor over hebt, kun je tegenwoordig kiezen uit een ruime selectie van compacte, maar volwaardige pc’s die de consoles overtreffen in prestaties. De X51 is de grote broer van de minuscule Alpha, waarmee Alienware al vroeg inzette op de niche van consolevervangende game-pc’s. Het ontwerp van glad zwart plastic is met 34,3 cm x 9,5 cm x 31,8 cm iets groter dan de Xbox One en PlayStation 4. De led-verlichting in het logo en de zijkanten daargelaten is het uiterlijk stijlvol genoeg voor de woonkamer.

Alienware

In het innerlijk van de X51 vinden we een overklokbare Core i7 6700K op 4 GHz, 16 GB DDR4 werkgeheugen op 2133 MHz, een SSD van 256 GB, een harde schijf met een capaciteit van 2 terabyte en een Nvidia GeForce GTX 960 met 2 GB aan videogeheugen. Mi chien trekt je wenkbrauw als vanzelf omhoog bij het lezen van de specificaties, want inderdaad: de buitengewoon krachtige proce or en ruime hoeveelheid aan snel werkgeheugen staan in schril contrast met de bescheiden videokaart.

Uit balans

Niet dat de GTX 960 het laat afweten. Zeker als je hem vergelijkt met de prestaties van consoles zet de grafische chip van Nvidia consistent prima tijden neer. Zolang je dertig frames per seconden als minimum aanhoudt, zijn games als Fallout 4, Grand Theft Auto 5, Metal Gear Solid 5, Just Cause 3, Far Cry 4 en The Witcher 3 uitstekend speelbaar. In het geval van The Witcher 3 en Metal Gear Solid 5 moeten we daarvoor wel een enkele grafische instelling lager zetten.

De reden dat we onze vraagtekens zetten bij de videokaart is dat de overige hardware uit hun neus staan te eten, terwijl de videokaart zich uit de naad werkt. 1685,92 euro is veel geld voor een systeem waar een GTX 960 de fle ennek vormt. Ter vergelijking: de eerder besproken Alternate Thunderstorm Limited 960 presteert vergelijkbaar voor zestig procent van de prijs. Als je de beschikking hebt over een snel thuisnetwerk, blijkt de combinatie van een desktop en een stream-oplo ing als Nvidia Shield of Steam Link daarom een niet te negeren alternatief. Dat neemt bovendien minder ruimte in beslag in de woonkamer.

Alienware

Toekomstbestendig

De reden dat de Alienware X51 de meest geavanceerde proce or van het moment als hart heeft, is mogelijk de Graphics Amplifier van Alienware. Elk onderdeel kun je in principe vervangen, maar wellicht heb je geen zin in de risico’s van een technisch avontuur zodra je toe bent aan een upgrade. De Graphics Amplifier is dan – in ieder geval in theorie – de ideale oplo ing: een uitwendige videokaart, die je met een speciale kabel aansluit op de X51. De Amplifier bevat een voeding met een maximaal vermogen van 375 W, ruim voldoende voor de meeste videokaarten, en ondersteunt Nvidia en AMD. Welke videokaart je ook aansluit, de 6700K is dan voorlopig snel genoeg om de GPU van data te voorzien.

Deze buitenboordmotor verzacht het grote nadeel van veel small form factor-pc’s en laptops dat je na enkele jaren het hele systeem mag vervangen, omdat de videokaart de nieuwste games niet meer het hoofd kan bieden. De Amplifier kost exclusief videokaart een slordige driehonderd euro, maar dat valt in het niet bij de prijs van een hele nieuwe pc.

You’ve Got Mail

Ook al kost de compacte vorm en het privilege om honderden euro’s bij te leggen voor een upgrade een lieve duit, de Alienware X51 is een compleet en gebruiksvriendelijk pakket. Muis en toetsenbord zijn inbegrepen en de X51 komt startklaar uit de doos. Steam en de relevante stuurprogramma’s zijn namelijk alvast geïnstalleerd. Ook heb je de toegang tot handige software om eenvoudig het systeem te overklokken en kun je uitgebreid aan de slag met de led-verlichting. Zo kun je de X51 laten oplichten zodra je mail ontvangt of als je over een kwartier een afspraak hebt bij de tandarts. Het zijn geen e entiële eigenschappen van een game-pc, maar het geeft de Alienware X51 de extra glans die hoort bij de hoge prijs.

Alienware

Dat prijskaartje blijft een struikelblok, want ook de Alienware X51 weet ons niet volledig te overtuigen van het concept van de compacte pc ter vervanging van de console. De hardware is krachtig zat en de relatief zwakke GeForce GTX 960 staat z’n mannetje in de nieuwste games, mits je genoegen neemt met 30 fps. Zelfs het punt van toekomstbestendigheid wordt goeddeels opgelost met een externe videokaart als de Graphics Amplifier. Maar dat is nou net het punt: is het redelijk om ergens genoegen mee te nemen voor zo’n hoge prijs, terwijl goedkopere alternatieven beter presteren?

Pluspunten: Compact, gebruiksvriendelijk, acceptabele prestaties, Graphics Amplifier rekt de levensduur.

Minpunten: Hoge prijs in het licht van alternatieven

Prijs: 1685 euro

Beoordeling: 3/5

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou