Achtergrond

Hardware review Alienware Area 51

4K voor 4K

Geschreven door Arthur van Vliet op
Met de Alienware Area 51 kun je deze generatie al op de resolutie van de toekomst spelen. De prestaties op 3840 bij 2140 pixels zijn ruim voldoende en de kast ziet er origineel en stijlvol uit. Maar Alienware zou Alienware niet zijn als je er geen klauwen vol geld aan kwijt bent.

De specificaties van de Alienware Area 51 liegen er niet om. Een Intel Core i7 5930K met zes rekenkernen op 3,5GHz is een beest van een processor en is standaard uitgerust met een waterkoeling om temperatuur en geluid binnen de perken te houden. De processor voorziet maarliefst drie AMD R9 290X-kaarten van data, die gezamenlijk de meest veeleisende games op de knieën moeten krijgen. De Area 51 is ook nog eens rijkelijk voorzien van werkgeheugen: 16 gigabyte aan DDR4-geheugen. Een ssd met een capaciteit van 256GB – we hadden liever 512GB gezien, zodat je zonder zorgen meerdere games op de snellere schijf kunt installeren – en een harde schijf met vier terabyte maken het systeem af.

In tegenstelling tot veruit de meeste pc-kasten heeft de Area 51 een driehoekig design

De kast is een echte blikvanger. Niet alleen vanwege de forse omvang (en bijbehorend gewicht), maar ook door het ontwerp. In tegenstelling tot veruit de meeste pc-kasten heeft de Area 51 een driehoekig design, geaccentueerd door een veelkleurige led-verlichting. Geen overdaad aan hoeken en groeven meer, maar een beheerste stijl zoals we ook zagen bij de Alienware Alpha. Door een groot zwart rooster op de voorkant zuigen twee 120mm-ventilatoren lucht de kast in, die dankzij een derde ventilator en de drie gpu-koelers de behuizing weer verlaat. Het Blu-ray-station, de usb-ingangen en de geluidsaansluitingen aan de voorkant van de Area 51 zijn goed te bereiken door de driehoekige vorm en je kunt eenvoudig de achterkant van het systeem bereiken door het geheel naar voren te kantelen.

Heilige graal

We hebben meerdere games getest met de instellingen op het hoogste standaardprofiel en een 4K-monitor. Crysis 3 en Metro: Last Light laten direct zien dat, zelfs met drie 290X-kaarten in Crossfire, zestig frames per seconde niet aan deze videokaartgeneratie besteed is, maar je wel comfortabel kunt gamen. Crysis 3 blijkt de zwaarste game op 4K met een minimale framerate die net boven de acceptabele dertig ligt. De Area 51 presteert al een stuk beter met Metro: Last Light, getuige het minimum van 45 beelden per seconde tijdens speelsessies.

Andere games halen de heilige graal van zestig frames per seconde duidelijk wel. Bioshock Infinite is een lachtertje – de framerate vliegt zonder problemen boven de honderd. Battlefield 4 kost meer moeite, maar een gemiddelde van tachtig is goed genoeg om een enkele dip richting de zestig te vergeven. Wel zijn we lichtelijk verbaasd over onze bevindingen bij Homeworld: Remastered. Tijdens de eerste missie zakt de framerate zonder pardon naar 22, terwijl er vrijwel niets bijzonders gebeurt. We verdenken een slechte optimalisatie voor Crossfire.

Nekslag

Beschikt de Alienware Area 51 met deze specificaties over de rauwe rekenkracht om recente games op de haast absurd hoge resolutie van 3840 bij 2160 pixels te spelen? Ja. En als de Fatality die volgt nadat Shao Khan verlekkerd ‘Finish him’ buldert, komt na dit bevestigende antwoord een woord dat de nekslag betekent voor dit grofweg vierduizend euro kostende monster: ‘maar’.

Homeworld is al een teken aan de wand. Als je drie kaarten nodig hebt om fatsoenlijk op 4K te gamen, ben je afhankelijk van een goede driverondersteuning. Met elk spel is het weer de vraag of AMD – of Nvidia, als je voor een andere samenstelling gaat – het stuurprogramma klaar heeft staan om twee of meer kaarten goed aan te sturen. Ook is het de vraag of je blij moet zijn met drie stroomvretende bakbeesten die de temperatuur bij de minste inspanning naar 95 graden laten stijgen. De Area 51 blijft redelijk stil onder druk, maar als je de temperatuur naar gezondere niveaus wilt laten dalen, moet je handmatig de ventilatorsnelheid verhogen. Tegen de tijd dat je het kwik onder de negentig krijgt, belt de buurvrouw vertwijfeld aan met de vraag waarvoor je in hemelsnaam binnenshuis een bladblazer nodig hebt.

Alienware is duur. Onbegrijpelijk duur.

Onze bovenstaande punten zijn betrekkelijk eenvoudig weg te redeneren, maar we kunnen de olifant in de kamer niet negeren. Alienware is duur. Onbegrijpelijk duur. Uiteraard betaal je extra voor de assemblage en de service. Ook het ontwerp van de kast mag best iets kosten. Maar zodra je dezelfde hardware voor pak hem beet twee derde van de prijs kunt vinden, is de Area 51 moeilijk te verdedigen. Een voorbeeld: de goedkoopste uitvoering van de Area 51 bestaat uit een Core i7-quadcore, 8GB werkgeheugen en een AMD R9 270. Deze kost 1600 euro. Pas geleden bespraken we op Gamer.nl de Thunderstorm van Alternate, die naast een betere videokaart ook een ssd bevat. Die kost duizend euro. Tja.

Waar is Xzibit als je hem nodig hebt?

Niet alleen de prijsbewuste koper heeft niets te zoeken op de website van Alienware. Ook als je ‘omdat het kan’ als leidend principe voor al je belangrijke levenskeuzes neemt, is de Area 51 het net niet. Drie videokaarten en een watergekoelde hexacore passen perfect in die gedachtegang, maar het doorsnee Dell-moederbord en de kale geheugenreepjes stellen teleur. Als je vierduizend euro aan een gepimpte computer uit gaat geven, doe het dan goed en ga je te buiten aan belachelijke heatspreaders en vrolijk gekleurde waterslangen.

Het valt ons overigens op dat de productpagina suggereert dat het beschikbare videogeheugen van gpu's toeneemt zodra je meerdere kaarten in sli of Crossfire zet. Zo zou de uitvoering van 2990 euro met twee GTX 970'ers in totaal 8GB aan videogeheugen kunnen gebruiken. Dat werkt echter niet zo: de twee videokaarten wisselen de frames af en moeten daarom elk apart dezelfde gegevens inladen. We hebben dit aangekaart bij Alienware, maar ondanks de toezegging dit te corrigeren vertoont de pagina nog steeds de zelfde foutieve informatie.

Waarom zou je überhaupt op 4K willen gamen? Simpel: omdat het er geweldig uitziet. We hebben ongelovig op enkele centimeters van het scherm af gezeten, zo verbazingwekkend scherp zijn de beelden. De computer schiet ons intussen faliekant overhoop, maar daar geven we niks om. We zijn te druk bezig met het tellen van de regendruppels in Crysis 3 of het bewonderen van de foutloze contouren van Anna Millers gezicht in Metro: Last Light. Na gamen op 4K is full hd een merkbare stap terug.

Waarom zou je überhaupt op 4K willen gamen? Simpel: omdat het er geweldig uitziet.

De visuele pracht van 4K maakt de absurde prijs van de Alienware Area 51 toch moeilijk te verkroppen. We verwachten niet van Alienware dat ze een dergelijke monster-pc voor een weggeefprijs in de markt zetten, maar als je al snel vijftig procent meer moet betalen dan bij de concurrent gaat er iets mis. De kast ziet er goed uit, maar een aantrekkelijk design is niet voldoende om ons te overtuigen.

Pluspunten: Leuke kast, geschikt om mee op 4K-resolutie te gamen
Minpunten: Kast is niet los verkrijgbaar, ssd te klein voor zo’n bakbeest, te duur

Adviesprijs: 1599,- tot 5229,- euro

Beoordeling: 2/5

De geteste configuratie met drie keer de AMD R9 290X is niet te vinden op de productpagina van de Area 51, ondanks dat deze wel wordt vermeld in de documentatie. Om op onze schatting van vierduizend euro te komen, hebben wij dezelfde specificaties gehanteerd, maar met driemaal de GeForce GTX 780. Deze zal ongeveer hetzelfde presteren.

Dit artikel delen:

Lees meer

Mortal Kombat X-trailer toont Goro Nieuwe trailer The Great Ace Attorney
36

Reacties op: Hardware review Alienware Area 51

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • ShadowX

    • 6 april 2015 02:53
    Het geld om een Alienware te kopen heb ik wel alleen ik vind dat het geld wat een Alienware kost beter besteed kan worden voor een eigen bouw PC want volgens mij heb je dan veel meer dan wat uiteindelijk een Alienware kost.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Phuncz

    • 5 april 2015 09:13
    De PC ubermensch die hier blijkbaar voltallig aanwezig is, vergeet nogwel eens dat niet iedereen de kennis en tijd heeft om een high-end gaming PC in elkaar te steken. Voor die mensen biedt Alienware een mooi en degelijk in elkaar gestoken toestel. Tijd kost geld, kennis kost geld. Heb je beide niet, dan kost het je veel geld. Heb je beide wel, dan zit snap je niet voor wie deze systemen zijn. Als je dat nog niet door hebt…

    Leuk dat Gamer.nl dit soort hardware (kritisch) bekijkt. Ik hoop dat dit door blijft gaan, het was een sterk gemis met het oude beleid en dit is in ene weg zeer serieus genomen !

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Tomaat23

    • 5 april 2015 10:51
    Elke PC-boer/PC-website bouwt voor jou een gamePC op budget als je dat wil. Daar heb je weinig of geen kennis voor nodig. Je haalt van tweakers of weet ik het welke site een GamePC build van de maand en laat die in elkaar steken door een bedrijf als ik zeg wat Azerty. Tijd 30 minuten. Kennis zo goed als 0. Besparing, ergens rond de 400 euro op een 1600 euro kostende Alienware of iets in die richting.

    Alienware Area-51
    1.599,00 €
    4e generatie Intel® Core™ i7-processor
    Windows 8.1
    8 GB geheugen
    AMD Radeon™ R9 270 met 2 GB GDDR5

    i7 =300
    r9 270 =200
    8GB =75
    Kast 75
    PSU 75
    Mobo 75
    Win 75
    HDD 50
    SSD 100

    1025 maak er 1100 van

    Echt absurd. 1600 euro uitgeven en met een 270 aankomen is onacceptabel in elk opzicht. Oh en de PC die ik verzon heeft een SSD, die ontbreekt op de Alienware.

    tweakers net/reviews/3930/4/desktop-best-buy-guide-maart-2015-mainstreamgamesysteem.html

    En als je dus echt goed je best doet: 1000 euro voor een PC met een 970. 600 euro goedkoper systeem (500 als je win8 meerekent). Maar dan 970 ipv een 270.

    bit-tech net hardware graphics 2014 09 19 nvidia-geforce-gtx-970-review 8

    Dubbele prestaties voor ~50% MINDER geld. Onverkoopbaar.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Phuncz

    • 5 april 2015 11:34
    Dus wat je wilt zeggen is dat er geen geldig argument is om Alienware te kopen, echter bestaat het merk al lang genoeg en is het nog succesvol ook. Dan moet je onderzoeken waarom dat is, bedrijven die geen bestaansrecht hebben, kunnen geen jaren aan een stuk bestaan.

    Maar je maakt al de fout door instap-spullen en lagere spec componenten te nemen ipv. de high-end versies die Alienware gebruikt:
    - Intel Core i7-5820K processor is veel duurder dan €300
    - goedkoopste X99 moederbord is véél duurder dan €75
    - Full modular 850W PSU is véél duurder dan €75
    - Unieke case met RGB verlichting is véél duurder dan €75
    - 2TB 7.200rpm HDD is véél duurder dan €50
    - waar is de 1 jaar Next Business Day Service ?
    - zaken zoals slot-in DVDRW en Wifi-AC + BT4.0 kaartje ?

    Eens de prijsverschillen optellen die je vergeten bent:
    CPU 100 + MB 125 + PSU 110 + Case 125 + HDD 100 + 1yr NBD 100 + DVD-WiFi 70 = € 730 wat je vergeten bent.

    Ineens is de Alienware een koopje, want voor € 1800 voor een zelf-geassembleerd systeem koop ik liever voor € 200 minder een Alienware. Appels met appels vergelijken, anders is je argument ongeldig. Dit systeem is voorzien voor uitbreiding, met de 850W voeding kun je er zo twee GTX 980's in zetten of zelfs vier R9 270's. Een X99 moederbord met een 6-core CPU is ook een heel verschil met een 4-core i7 met een goedkoop bordje. En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan waarom het verschilt met een "Best Buy Guide" systeem.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Tomaat23

    • 6 april 2015 00:11
    Dus wat je wilt zeggen is dat er geen geldig argument is om Alienware te kopen,

    Ja!

    Ik zeg niet dat het bedrijf geen bestaansrecht heeft. Ik zeg dat het bestaansrecht van Alienware bestaat uit het feit dat er ongeïnformeerde consumenten zijn of mensen die te lui zijn om er even in te duiken, te bang om het aan een ander over te laten, of zoveel geld hebben dat het ze toch niks meer interesseert.

    "Maar je maakt al de fout door instap-spullen en lagere spec componenten te nemen ipv. de high-end versies die Alienware gebruikt"

    Nee. Het maakt niet uit wat je er aan spullen ingooit. Uiteindelijk heb je twee dingen een prijs en een prestatie. De prijs is te hoog voor de prestatie. Wat heb je aan een i7 5820 met een 270? Niks echt absoluut niks, althans niet in gaming. Een 5820 presteert niet (of niet veel) beter dan een i7 47xx of 37xx in gaming. Het is de eerste regel in het bouwen van een gamesysteem. Neem altijd de beste GPU die je kan kopen voor het budget wat je hebt en een CPU die die GPU kan bijbenen. Een 5820 is pure geldverspilling.

    Dit systeem is voorzien voor uitbreiding, met de 850W voeding kun je er zo twee GTX 980's in zetten of zelfs vier R9 270's.

    Dat kan je voor 1600 euro (oh wacht ~1800 euro) gelijk doen als je het zelf doet. Als je die Alienware zou kopen zou je dan 1600 + 1100 =2700 kwijt zijn. Kan je 200 euro kaartje nog op MP verkopen… Wat een grap. Vooral omdat je met dat systeem eigenlijk ook direct aan een upgrade toe bent. Je zal er ~350 euro in moeten gooien om gelijk te komen of het door tweakers voorgestelde systeem te evenaren. Wat dan weer uitkomt op een systeem dat twee keer zo duur is met ~dezelfde prestaties.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Tomaat23

    • 6 april 2015 00:17
    Stel ik zou een prijsvraag winnen (en het gekregen systeem niet door mogen verkopen) en mogen kiezen tussen de twee zou ik voor de tweakers machine gaan. Als je voor de Alienware zou gaan zou ik graag vernemen waarom.

    Of Alienware of iemand zelf dat systeem in elkaar zou bouwen, het is een domme combinatie.

    "Ineens is de Alienware een koopje,"

    LoL, we zullen het waarschijnlijk nooit eens worden als je dat over een systeem met een 270 van 1600eu durft te zeggen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Sausbert

    • 5 april 2015 10:12
    Ik begrijp 4K gaming überhaupt niet. Hoeveel exclusieve PC games zijn er nu die vanaf de grond af aan voor 4K gebouwd zijn? Iemand die er 1 kan noemen? Bij multiplats is het echt bullshit. Ja het is scherper, maar hoe snel ben je dat vergeten? Denk je dat je meer plezier hebt op 4K dan mensen die op 1080p spelen? Ik weet wel zeker van niet. Je speelt nog steeds exact dezelfde game, en de kans is groot dat deze gewoon dumbed down is zodat ook de console versie goed draait. En PC die gewoon een steady 60fps haalt op 1080p high/ultra is toch gewoon prima.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Phuncz

    • 5 april 2015 10:18
    Alle moderne games ondersteunen 4K UHD, omdat het gewoon een resolutie is (3840x2160). Het is niet dat de game er ineens 4x beter uitziet, maar je wilt het wel kunnen naargelang het scherm dat je hebt of wilt. Er was ooit een tijd dat men hetzelfde zei over 1920x1080 (toen was 1280x1024 toch ook goed ?), door het in vraag te stellen van logische vooruitgangen, gaat er niets vooruit.

    Je argumenten slaan nergens op, tenzij het de bedoeling is je frustraties te ventileren dat je niet snapt waarom iemand 4K UHD wilt.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Tomaat23

    • 5 april 2015 11:01
    Jij hoeft het niet te snappen. Ik snap het op dit moment nog even niet. Maar dat laat ik mooi aan anderen over die zullen de weg er naar toe opzetten. Ik blijf ook nog even op 1080p60 met ?xAA. Maar over een jaar of 5-6 zal de stap bij bijvoorbeeld de aanschaf van een nieuw scherm de overstap naar 4K wellicht natuurlijk zijn.

    Het is iig alleen maar een kwestie van tijd voordat alle spellen native met 4K in het achterhoofd gebouwd zullen worden. Dat probleem was er ook met 4:3>16:9 1080p. Niet alleen de resolutie setting maar ook de textures zullen omhoog moeten.

    1080p60 wordt door velen ook als onzin gezien (wellicht met een bepaalde agenda maar toch).

    Als 2160p60 met een PC van 1000 euro en een 27"scherm van 300 euro mogelijk is heb je dan nog steeds zulke bezwaren?

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • spreadthehate

    • 5 april 2015 12:30
    Je zal het ook nooit snappen als je nog niet op 4K hebt gegamed, het is echt een wereld van verschil tegenover 1080p.
    Net zoals de Oculus rift bijvoorbeeld, ik kan jou niet uitleggen hoe het is je moet dit zelf ervaren wil je het snappen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Obit

    • 6 april 2015 20:45
    De zin en onzin van resoluties wordt pas relevant wanneer je de grootte van het scherm(pixel dichtheid) en de kijkafstand meerekent. maar jouw comments slagen werkelijk nergens op.
    Waarom game jij dan niet lekker op een tv scherm met 480p resolutie? Maakt toch niet ut?

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • spreadthehate

    • 7 april 2015 08:26
    Volgens mij ben je nu dingen voor mij aan het invullen, want nergens hoor je mij zeggen dat ik niet kan genieten met een 480p resolutie.

    Het gaat over 4K in deze topic en niet over 480p resolutie.
    En volgens mij heb jij er ook geen kaas van gegeten om op 4K te gamen.

    Een pc gamer zal dan ook nooit een discussie kunnen aangaan met console spelers over zaken zoals 30/60 FPS en 4K resolutie, aangezien de console games op 30fps lopen en 900 tot 1080p aankunnen. Wat je niet weet kun je ook niet over praten.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Anaujiram

    • 5 april 2015 10:48
    Ooit een Alien laptop gehad. Ding was toen vergelijkbaar met een high-end desktop en waarschijnlijk 3x duurder. Constant vastlopers en oververhitting waarbij zelfs het OS beschadigd raakte. Opgestuurd naar Alienware en na maanden kreeg ik het terug met hetzelfde probleem. Nooit meer een Alienware voor mij.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • RavenMMG

    • 5 april 2015 12:13
    Veel goedkoper zelf te bouwen, reinste geldverspilling dit

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Mothain

    • 5 april 2015 14:46
    Voor 225 euro minder zet ik een beter computer in elkaar, waar je 3 van deze Alienwares van omver blaast.

    Er zit dan het volgende in:
    Asus Rampage 5 Extreme;
    Core i7 5960x (ja de octacore versie);
    Corsair Dominator Platin. 32gb Geheugen;
    Corsair Hydro H100i;
    Samsung Evo 850 500GB;
    WD Red 4TB;
    Corsair AX1500i;
    GTX Titan-X;
    Asus BluRay brander;
    Asus Essence STX2 (extra voor de audofiel);
    Fractal Design R5;
    Totaal E5004,47

    Hiermee heb je geld over om keyboard muis beeldscherm en boxen te kopen. Als je al de randapparatuur hebt, kun je vriendin zelfs meenemen naar een duur restaurant.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • maartencartman

    • 7 april 2015 20:39
    In november is mijn PC alweer 4 jaar oud.
    XFX 750w PSU ( videkaarten worden zuiniger, nooit hoeven vervangen )
    Asus Sabertooth P67 ( het bord om te overklokken, duur bordje maar duurkoop is goedkoop)
    i5 2500k @ 4.6 ghz ( rockt nog elke game, nooit een bottleneck geweest ) op lucht notabene
    16GB RAM @ 1600mhz ( begonnen met 8, naar een jaar voor 4 tientjes 8 bij in gegooid) alle 4 corsair vengeance low profile\

    Mijn kast, niks mis mee, alles past nog prima. ( CM 690 )

    Enige upgrade wat ik door de jaren heb gedaan is voor mijn videokaart.
    6950 voor 330 euro, 2 jaar gebruikt >> verkocht 130 euro
    680 van maat overgekocht >> 200 euro ( 70 euro bijgelegd ) ( vriendenprijsje )
    Daarna 680 voor 250 euro verkocht via tweakers en 220 bijgelegd voor een 780.
    780 verkocht voor 280 euro en daarna 88 euro bijgelegd voor een 970.
    Heel effe een 970 gehad, bleek wat dingen mis mee te zijn.
    Geld terug gekregen 368 euro en daarvoor een GTX 980 via mijn zwager kunnen halen ( ex btw ) Omgerekend 500 euro en dus 132 euro bijgelegd.
    Verjaardag kwam eraan, extra 980 erbij ingegooid, gewoon omdat het kon ;).

    Belangrijk is gewoon dat je investeert in goede onderdelen, je zult zien dat je PC dan heel lang mee gaat. Het enige wat ietwat harder gaat ( wil je alles op max blijven spelen ) zijn de GFX.
    Maar als je ziet hoeveel je bespaar op games etc. is dat prima te doen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.