3D is in. En nu helemaal dankzij CES 2010 (de International Consumer Electronics Show) waar 3D-technologie een belangrijke hoofdrol vertolkte, en door Avatar, een 3D-film die extreem veel consumenten naar de bioscoopzalen heeft getrokken. Toch lijkt het daadwerkelijk tv-kijken in 3D vanuit je huiskamer nog erg ver weg. Gamers daarintegen kunnen al een poos met de Nvidia Geforce 3D Vision aan de slag, een heuse 3D-bril die gewoon thuis gebruikt kan worden en waarmee je games, films en foto’s op je PC in drie dimensies kunt bekijken.

Techniek

De technologie achter de bril heet ‘stereoscopic 3D’. Deze techniek werkt door middel van een bril die zijn beide glazen om en om verduisterd. Dit in combinatie met een aangepaste weergave van het beeld (dit wordt als het ware dubbel weergeven) door een stukje software, zorgt ervoor dat het beeld uiteindelijk als 3D wordt ervaren, omdat je afwisselend twee dezelfde beelden ziet vanuit een iets ander perspectief.  De techniek werd eigenlijk al jaren geleden toegepast, maar door de komst van LCD-schermen met een lagere framerate (60 Hz) is deze wat minder werd gebruikt. Nu er echter steeds meer schermen verschijnen die zo rond de 120 Hz liggen, lijkt een tweede opkomst van deze technologie niets meer in de weg te staan.

De Geforce 3D Vision wordt geleverd met een infrarood zender die de signalen van de PC naar de bril stuurt, twee kabels waarmee je de zender en de bril kan verbinden en opladen via de PC, een installatie-CD, de nodige documentatie, opzetstukjes om het comfort van de bril naar wens aan te passen en een handig poetsdoekje. Laatstgenoemde is een welkome aanvulling op het pakket, aangezien de bril is gemaakt van glimmende zwart plastic en daarom bijzonder snel onder de vingerafdrukken zit. Niettemin ziet de bril er verder prima uit: hij zou bijna voor een gewone zonnebril door kunnen gaan . Daarnaast zit het kleinood erg comfortabel op het hoofd en kunnen mensen met een bril volgens de handleiding de Geforce 3D Vision over hun gewone glazen heen plaatsen.

Wat heb je nodig?

Om de bril daadwerkelijk te gebruiken moet je wel over de juiste hardware en software beschikken. Zoals gezegd werkt de bril alleen op LCD-monitoren met een hogere framerate. Wij hebben de bril getest op een Samsung Syncmaster 2233 RZ 120 HZ, maar op de site van Nvidia staat een volledige lijst met alle mogelijke monitoren (waaronder ook projectors en HD-tv’s). De videokaart moet, hoe kan het ook anders, van Nvidia zijn. Eentje uit de 200/100-, 9- of 8-serie voldoet prima en ook voor dit onderdeel heeft Nvidia een volledige lijst van beschikbare videokaarten op haar site staan. Naast het juiste beeldscherm en videokaart moet je tevens in bezit zijn van minimaal een Intel Core 2 Duo of AMD Athlon X2 en Windows Vista; PC’s met Windows XP worden dus niet ondersteund.

De installatie van de bril gaat redelijk soepel. Het enige wat je hoeft te doen is je huidige drivers te verwijderen en te vervangen door de bijgeleverde drivers. Hier echter wel een puntje van kritiek , omdat we na het verwisselen van de drivers bij sommige games een melding kregen dat we niet de meest recente drivers hadden geïnstalleerd. Hopelijk gaat Nvidia dit nog oplossen, want het zou wel heel jammer zijn als we juist met de nieuwste games problemen zouden krijgen met de weergave. Heb je alles ten slotte op de juiste manier geïnstalleerd, dan krijg je eerst nog wat testbeelden te zien om je bril optimaal af te stemmen. Zo kun je bijvoorbeeld de framerate van je beeldscherm en de diepte van de 3D-weergave nog wat aanpassen.

Gamen

Ben je zover om dan eindelijk te gaan gamen, dan blijkt dat de ondersteuning van dit stukje hardware bijzonder groot is. Niet minder dan 400 games kunnen met de Geforce 3D Vision gespeeld worden, waaronder een hoop oudere games ( bijvoorbeeld Battlefield 2 en zelfs FIFA 2001), maar ook recentere games zoals Batman: Arkham Asylum en Left 4 Dead. Nvidia geeft op haar site bovendien aan in welke gradatie de bril wordt ondersteund door de game, variërend van niet aanbevolen tot uitstekend. Wat opvalt is dat het voornamelijk iets oudere games beter worden ondersteund dan de nieuwste games, maar we gaan er vanuit dat dit vooral te maken heeft met het updaten van de juiste drivers.

Het gamen zelf ziet er met 3D Vision ongelofelijk mooi uit. Het beeld is super scherp en het ‘dieptegevoel’ is voor deze, relatief simpele, set uitzonderlijk goed te noemen. Zo speelden we ondermeer Left 4 Dead 1 en 2, Counterstrike Source, Battlefield 2, Call of Duty 4: Modern Warfare en Modern Warfare 2, Empire: Total War, Portal en Half-Life 2 in 3D en het mag gezegd worden: alle games kregen net dat beetje extra mee door de 3D Vision.

Vooral in Left 4 Dead, Empire: Total War en Call of Duty 4: Modern Warfare hadden we echt het gevoel dat we een 3D game aan het spelen waren. Vijanden lijken veel meer aan te komen stormen en ook wanneer je door de omgeving loopt is de diepteperceptie erg groot. Het is lastig om het uit te leggen zonder dat we beelden kunnen laten zien, maar haal gewoon een potje Empire: Total War voor de geest, denk er een aankomende troepenmacht bij en stel je dan eens voor dat je ze daadwerkelijk op je af ziet komen. Bij de overige games was die diepteperceptie echter wat minder aanwezig, en dan vooral met betrekking tot de ingame personages. Wat er bij iedere game wel erg gelikt uitzag, waren de HUD en de menu’s die stuk voor stuk uit je beeldscherm lijken te knallen.

Nadelen

Maar 3D Vision komt niet zonder nadelen. Zo ondervonden we bijvoorbeeld dat de ondertiteling en de crosshair in sommige games dubbel wordt. En vooral bij het laatste wordt het toch moeilijk gamen. Al moeten we er wel bij vermelden dat de meeste van de games waarbij we deze problemen ondervonden nog niet in lijst van ondersteunde games stonden. Aan de andere kant betrof het hier wel nieuwe games die het gros van jullie ongetwijfeld zullen spelen en waarvan we dus ook wel een beetje ondersteuning mógen verwachten.

Een tweede euvel zijn de glazen van de bril zelf. Die springen aan zodra de game wordt opgestart, waardoor ze een stuk donkerder worden en het bijgevolg lastig wordt om bijvoorbeeld je toetsenbord goed te kunnen lezen in een ietwat donkere kamer. Ten slotte hadden sommige games ook wat moeite met het weergeven van een helder verlichte omgeving in 3D. De bril versterkte het licht op een dusdanige manier, dat er nog maar weinig detail en diepte was te zien.

Toch zijn we best bereid om de minpunten te vergeten, omdat de 3D Vision een hoop games wel goed ondersteunt. Zoals gezegd worden ze allemaal een stuk attractiever om te spelen en is het 3D-gevoel, al merk je het soms wat minder, altijd wel aanwezig. Bovendien is het erg eenvoudig om alles aan te sluiten en kost de bril zelf zo rond de 140 euro. Voor de prijs van drie games krijgen al je oude games dus een flinke oppepper en kun je al je aankomende games straks in drie dimensies gaan spelen. Tel daarbij op dat dankzij de 3D-hype binnen nu en afzienbare tijd waarschijnlijk een hoop 3D-films en dergelijke gaan verschijnen, met als gevolg dat de 3D Vision ook voor andere dingen kan gaan gebruiken. Wij zijn in ieder geval overtuigd van de kracht van dit geinige brilletje en spelen onze games voorlopig nog wel even in de derde dimensie.

Dit artikel wordt mogelijk gemaakt door Alternate.


Aan de slag met 3D-gaming? Dankzij Alternate kunnen Gamer.nl-bezoekers nu gebruik maken van speciale aanbieding in de webwinkel. Wat dacht je van Street Fighter IV gratis bij de NVidia 3D Vision Pack? Klik nu op de banner om de exclusieve aanbiedingen te zien!