Achtergrond
Keyboard

Hardware: Keyboard Roundup 2016

Het kaf en koren van keyboards

Geschreven door Wilbert Meetsma op

Zalig zijn de onwetenden. Dat geldt ook voor de ervaring met keyboards, want als je ooit hebt gespeeld met een kwaliteitsklavier, voelt een eenvoudig budgetplankje als twee stappen terug. De keuze voor jouw favoriete toetsenbord is een zeer persoonlijke, maar dat weerhoudt ons er niet van om zeven keyboards naast elkaar te zetten en kritisch onder handen te nemen.

Het keyboard vervult regelmatig een dubbele functie. Om een bekende Vlaamse documentairemaker te parafraseren: overdag is het toetsenbord een braaf hulpmiddel voor de productie van verslagen, chatberichten en hardwarerecensies, maar ’s nachts verkeert het keyboard in een roes van macro’s, uiterst precieze toetsencombinaties en een enkele gefrustreerde vuist op de polssteun. Daarom houden we niet alleen rekening met het comfort en de toetsaanslag, maar letten we ook op aan games gerelateerde functies als het instellen van macro’s en profielen. Daarnaast is er ruimte voor luxere eigenschappen, zoals veelkleurige ledverlichting of een aluminium behuizing.

CM Storm Quick Fire XTi

CM Storm Quick Fire XTi

Cooler Master geniet vooral bekendheid door zijn computerbehuizingen, maar laat zich inmiddels ook boven het bureau gelden. Met de CM Storm Quick Fire XTi zet de fabrikant een ogenschijnlijk eenvoudig en slank toetsenbord neer. Het frame is van plastic, maar het gewicht verraadt de degelijkheid van mechanische switches. Cherry MX Brown, in dit geval, maar het bord is ook leverbaar met de overige drie populaire Cherry-switches. De toetsen met een lichte weerstand voordat ze activeren typen en spelen in ieder geval uitstekend.

Als je de uiterst summiere handleiding van de Quick Fire XTi erbij pakt, is het net alsof je naar een lijst cheat codes kijkt. Dit toetsenbord maakt geen gebruik van losse software, maar laat zich uitsluitend configureren met behulp van de FN-toets. Met verschillende FN-combinaties stel je de helderheid van de verlichting in, kies je de wijze waarop de verlichting reageert op toetsaanslagen, schakel je tussen de vier profielen en kun je per profiel een reeks toetsaanslagen als macro’s opslaan. Een geinig extraatje is de mogelijkheid om Snake op je toetsenbord te spelen. Het is knap hoeveel geregeld kan worden met een paar cheat codes, maar wat software om de macro’s te bewerken zou zeer welkom zijn geweest.

Prijs: 129 euro
Beoordeling: 4/5

Cherry MX Board 60

Cherry MX Board 6.0

Een heerlijk stevige aluminium constructie, een met rubber beklede polssteun die dankzij een magneet naadloos aansluit, Cherry MX Red-switches: met de Cherry MX Board 6.0 laten de schakelaarmeesters eventjes zien hoe je een degelijk toetsenbord maakt. De aanslag is vederlicht en uiterst precies, zonder ook maar iets te rammelen. De ledverlichting van de toetsen heeft bovendien zowaar een functie. Bij de activatie van bijvoorbeeld Caps Lock of de Windows-toets verspringt de knop van het gebruikelijke rood naar blauw. Echter houden daarmee de mogelijkheden van de ledverlichting op.

Hoe fijn het typen met de Board 6.0 ook mag zijn, de knoppenplank is niet met games in gedachte ontworpen. Het toetsenbord heeft namelijk nul komma nul ondersteuning voor profielen of macro’s. Daardoor legt de prijzige Cherry MX Board 6.0 het uiteindelijk af tegen de toegewijde gamingkeyboards. Als je echter geen behoefte hebt al die extra functies, biedt de Cherry MX Board 6.0 een onovertroffen type-ervaring.

Prijs: 189 euro
Beoordeling: 3/5

Mad Catz

Mad Catz S.T.R.I.K.E. Tournament Edition

Mad Catz staat voor maatwerk. Geen numpad nodig? Dan schroef je hem er gewoon af. Draait je muiswiel wat stroef? Dan draai je hem gewoon wat losser. Je betaalt er flink voor, maar dan heb je hardware die je helemaal naar je eigen smaak kunt aanpassen, fysiek en digitaal. Daarom zijn we licht teleurgesteld dat de S.T.R.I.K.E. Tournament Edition is gebaseerd op de S.T.R.I.KE. 3 en de verregaande aanpasbaarheid van de nummers 5 en 7 laat vallen. Het belangrijkste verschil met de S.T.R.I.K.E. 3 is het gebruik van de mechanische Kaihl Brown-switches. Deze reageren prima, al vonden wij de veel gebruikte linker CTRL-toets een tikkeltje stroef. Ook baalden we van de plastic polssteun die op geen enkele manier aan het toetsenbord is te bevestigen.

De S.T.R.I.K.E. 5 en 7 blijven wat ons betreft de ‘echte’ Mad Catz-toetsenborden, maar het valt niet te ontkennen dat ook de Tournament Edition uitstekende mogelijkheden biedt voor pro-gamers en mmo-spelers. Met twaalf programmeerbare toetsen, drie profielen en bijzonder toegankelijke software is de S.T.R.I.K.E. TE uitstekend geschikt voor iedereen die zo efficiënt mogelijk de meest complexe handelingen moet verrichten.

Prijs: 129 euro
Beoordeling: 4/5

Trust Advanced Gaming Keyboard GXT 285

Trust Advanced Gaming Keyboard GXT 285

Van alle geteste keyboards ziet de Trust GXT 285 er veruit het ‘gamerigst’ uit. Veel hoeken, veel reliëf, fel rode details; met dit bord bestaat er geen twijfel over wat je favoriete bezigheid is. De functies zijn er ook naar. Vijf programmeerbare knoppen, drie profielen, blauw/rood/paarse ledverlichting, toegewijde mediatoetsen – volumeknoppen ontbreken helaas - en een (erg korte) ingebouwde polssteun. Niet slecht voor 50 euro.

De lage prijs is voor een belangrijk deel te verklaren door het gebruik van goedkopere membraanschakelaars, die minder precies zijn dan mechanische switches en bovendien minder lang meegaan. De lagere prijs voel je dan ook tijdens het typen. Zo bleef de Backspace regelmatig hangen en blokkeert het toetsenbord relatief snel als je meerdere toetsen tegelijk indrukt. De Trust GXT 285 steekt daardoor wat bleekjes af naast de mechanische luxe in de rest van deze lijst, maar het plankje is dankzij zijn lage prijs een prima instapper.

Prijs: 49 euro
Beoordeling: 3/5

Corsair Strafe RGB MX Silent

Corsair Strafe RGB MX Silent

Een update van de populaire Corsair Vengeance K70 RGB, de Corsair Strafe RGB MX Silent neemt bijna alles wat zijn voorganger goed deed en doet daar nog een schepje bovenop. Corsair maakt gebruik van exclusieve Cherry-switches die het typegeluid dempen, zonder in te leveren op kwaliteit van de aanslag. De polssteun en spatiebalk hebben een geribbelde textuur gekregen voor betere grip, net als de speciaal gevormde en eenvoudig uitwisselbare WASD- en QWERDF-toetsen, voor respectievelijk shooters en moba’s.

In onze review van de Corsair Vengeance K70 spraken we ons nog uit over de matige software, die mogelijkheden van de veelkleurige verlichting nauwelijks kon benutten, maar dat euvel heeft Corsair inmiddels opgelost. Daardoor heeft de Corsair Strafe RGB MX Silent nu de beste papieren om als winnaar uit de bus te komen.

Prijs: 169 euro
Beoordeling: 5/5

Microsoft Sculpt Ergonomic Keyboard

Microsoft Sculpt Ergonomic Keyboard

De Microsoft Sculpt Ergonomic Keyboard is een vreemde eend tussen al het bovenstaande gaming-geweld, maar door zijn sterke nadruk op gezondheid en comfort verdient dit volledig draadloze klavier een plekje in deze lijst. Met een kussen om de polsen te ondersteunen, lichtgevoelige chic-lit toetsen en een ergonomische vorm voor een natuurlijke houding van de handen speelt de Sculpt een bijzonder aangename gebruikservaring voor elkaar.

De keerzijde laat zich raden. De Sculpt biedt, vergelijkbaar met de Cherry MX Board 6.0, geen enkele toegevoegde waarde voor de hardcore gamer die een knop of tien extra kan gebruiken om een overvolle Skill Bar te bedwingen.

Prijs: 89 euro
Beoordeling: 3/5

Razer Blackwidow Chroma

Razer Blackwidow Chroma

Vorig jaar is dit toetsenbord al uitgebreid besproken, maar ook in 2016 mag de Razer Blackwidow Chroma zich tot de top van de gaming-keyboards rekenen. De eigen switches van Razer tikken heerlijk weg, het ontwerp is prachtig en de verlichting behoort tot de beste op de markt. Niet dat je door de lampjes beter gaat spelen, maar het oog wil ook wat. Tel daar de prima software met zijn ruime mogelijkheden bij op en je hebt een uitstekende all rounder te pakken.

Het enige minpunt is het ontbreken van een polssteun, waardoor de Blackwidow Chroma een punt inlevert op comfort. Met dezelfde hoge prijs als de Corsair Strafe RGB MX Silent, die wel met een polssteun is uitgerust, moeten we nu eenmaal streng zijn. 

Prijs: 169 euro
Beoordeling: 4/5

Het is stuivertje wisselen tussen de Corsair Strafe RGB MX Silent en de Razer Blackwidow Chroma, maar dankzij de extra aandacht voor comfort verdient de Strafe de hoogste eer. De top drie wordt afgesloten door de CM Storm Quick Fire XTi, die een goede balans weet te vinden tussen kwaliteit en prijs. Dat wil niet zeggen dat je de overige keyboards van deze lijst zomaar moet negeren. Of het je nu om de vele commando’s van de S.T.R.I.K.E. TE gaat, of veel waarde hecht aan het comfort van de Microsoft Sculpt – elk van de besproken toetsenborden heeft zijn eigen charme die hen het overwegen waard maakt.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Eerste vr-gameplay van ritmegame Audioshield 4K race actie op pc met Forza Motorsport 6: Apex
32

Reacties op: Hardware: Keyboard Roundup 2016

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  The Chosen One

  • 2 maart 2016 13:24
  Wel Trust geen Logitech? Dat is geen roundup, dat is een random selectie. ;o

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Valerium

  • 2 maart 2016 14:08
  @The Chosen One Helemaal mee eens. Rare lijst, had minstens 1 logitech keyboard in moeten staan, zijn er genoeg!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 2 maart 2016 14:24
  @The Chosen One

  Ik had inderdaad nog de Orion Spark mee kunnen nemen, die ik vorig jaar uitgebreid heb gereviewed. Al was ik daar niet heel positief over. De Logitech G710+ hadden we helaas niet de beschikking over.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 2 maart 2016 13:25
  Die Blackwidow is wel cool zeg.

  Alleen die prijs. :-(

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JVSpro

  • 3 maart 2016 08:58
  @bigds9fan Het is een beetje een rare selectie, De Razer BlackWidow Ultimate Stealth 2014 is 30 euro minder en heeft geen Chroma (wisselende kleurtjes) maar constant groen. Qua functies identiek. Ze vergelijken Razer zijn duurste model met de duurste van andere fabrikanten?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 3 maart 2016 09:51
  @JVSpro Moet toegeven dat ik niet thuis ben in keyboards.

  Toen ik een nieuwe pc kocht vorig jaar voor Excel en internet, kocht ik er een simpel keyboard bij en die volstaat prima.

  Kan dus ook niet beoordelen of dit een rare selectie is al zal elke fabrikant meerdere keyboards hebben en het is inderdaad raar er nu maar 1 te benoemen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 2 maart 2016 13:42
  Wauw , dit helpt echt met een keyboard kiezen, doe het goed of laat het achterwegen

  Een paar regels tekst….

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The Chosen One

  • 2 maart 2016 14:18
  @RavenMMG Ben ik het eigenlijk ook wel mee eens. Het is leuk dat gamer hier stukken over wilt schrijven/behandelen maar dit geeft natuurlijk weinig inzicht. Persoonlijk zeg ik doe het goed of doe het niet.
  Dan kun je die tijd/energie alsnog ergens in wat anders insteken natuurlijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 2 maart 2016 14:24
  @RavenMMG

  Welke informatie mis je? Dan let ik daar in het vervolg op.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Bioh4zard

  • 2 maart 2016 14:07
  Gebruik een Corsair Vengeance K70, nog nooit zo'n heerlijk toetsenbord gehad. Die nieuwe heeft volgens mij als enige 'voordeel' dat je de kleuren van de LEDjes kan aanpassen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DonnyLegend

  • 2 maart 2016 15:17
  @Bioh4zard
  De K70 is inderdaad een geweldig toetsenbord. Daar is ook al een jaar een versie van waarbij je de kleuren van de LEDs kan aanpassen, K70 RGB. Heb die aan paar maanden geleden gekocht en nog geen spijt van gehad eigenlijk. Enige nadeel is de Corsair software die door updates alleen nog maar maar bugs dan fixes lijkt te krijgen. De K70 heeft ook een metalen bovenplank en de Strafe is compleet van plastic dus daarom maar niet voor de Strafe gekozen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  pepsi

  • 2 maart 2016 14:15
  Ach, het is maar een plankje met knopjes. Elk toetsenbord voldoet, zeker voor gaming waar je niet al te veel typt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nightwish88

  • 2 maart 2016 14:47
  @pepsi Niet helemaal, sinds ik een mechanisch toetsenbord gebruik is het comfort stukken beter en de respons is veel prettiger. Daarmee wordt je toch net wat accurater en speelt prettiger.
  Verder zijn voor veel gamers macro's belangrijk, op mijn toetsenbord (Corsair K70) kan je die niet instellen dus voor sommige zou deze niet geschikt zijn. Dus 'een plankje met knopjes' is toch iets te basaal ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 2 maart 2016 23:23
  @Nightwish88 Game zelf niet op de pc maar als dit zou zijn dan zou ik ook zo'n "duur" keyboard kopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nightwish88

  • 3 maart 2016 11:35
  @bigds9fan Voor mij geldt het in ieder geval. En hoor meer reacties van mensen die over zijn gestapt op een mechanisch toetsenbord. Punt is wel dat er verschillende type 'switches' zijn. Maar daar kan je meer info over vinden op (mag ik dat hier noemen?) tweakers

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MelvinChowder

  • 2 maart 2016 15:34
  Microsoft Sculpt? dat is niet echt een game toetsenbord…. waarom geen Logitech zoals de G910 in plaats van dit stuk misvormd plastic.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  anyaka

  • 2 maart 2016 17:20
  Ik hou het mooi bij mijn Happy Hacking Keyboard Professional :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • valkie

  • 2 maart 2016 17:55
  Ik vond zelf de g19 erg fijn maar heb toch liever de platte toetsen van mijn laptop , nou heb je ook geen gaming toetsenbord nodig voor gta v , anno 2205 enz

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vogeltje

  • 2 maart 2016 18:10
  Ik had eerst een item gemaakt over wat daadwerkelijk een mechanisch toetsenbord is en de verschillen in switches ervan, voordat je er 7 gewoon willekeurig opnoemt.

  Nou snap ik wel dat smaken verschillen en dat je moeilijk alle verschillende toetsenborden even kunt behandelen, maar dan nog is het wel een matig artikel. Sorry.

  Zelf heb ik een Ducky Shine 4 en hiervoor een Shine (1) gehad. Die doet het overigens nog steeds, maar die ligt nu op mijn werk. Kan inmiddels niet meer zonder een goede switch.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 2 maart 2016 19:05
  Goed idee voor een artikel over het onderscheid tussen mechanisch en membraam! Ik ben daar wel eens dieper in gedoken met m'n review over de Roccat Ryos MK Pro, maar ik kan er natuurlijk niet van uitgaan dat alle lezers dat toevallig in hun achterhoofd hebben.

  Betreffende dit artikel: wat zou het voor jou verbeteren? Moet ik de keyboards uitgebreider bespreken? Zo ja, wat voor informatie ontbreekt er? Moeten er vooral meer keyboards behandeld worden? Ik hoor het graag. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.