Achtergrond
muis

Hardware: Gamemuizen roundup

De beste knaagdieren van 2015

Geschreven door Wilbert Meetsma op

Een goede muis is onzichtbaar. De beste muizen vormen zich zo goed naar je hand en vertalen je hand- en polsbewegingen zo natuurlijk en precies, dat je bijna zou vergeten dat je verwoed een ingewikkeld stuk elektronica over het bureau zit te schuiven. Welke muis voor jou de beste keus is, is niet altijd even eenduidig. Daarom zetten we, net als vorig jaar, een meute muizen naast elkaar voor nadere inspectie.

Geen van de onderstaande muizen is echt slecht te noemen. Geen enkele van de geteste aanwijsapparaten vertoont bijvoorbeeld hinderlijke hardwarematige versnelling – een grotere gevoeligheid bij een snelle beweging is uiteraard wel een softwareoptie – en de knoppen springen niet van de muis af bij je eerste potje Counter-Strike: Global Offensive. Daarom leggen we de lat hoog bij onze beoordeling; het kunnen de kleinste ongemakken zijn die je na twee maanden tot waanzin drijven.

muis

Steelseries Rival 100

De Steelseries Rival 100 is een eenvoudige, rechtlijnige muis. Met zijn traditionele vorm is de muis geschikt voor palm-, klauw- en vingergrippen en de muisknoppen voelen responsief en vragen weinig druk voor een reactie. Qua knoppen houdt de Rival 100 het bescheiden met een standaardindeling van links, rechts, muilwiel en twee duimknoppen, aangevuld met een voor het muiswiel geplaatste profielknop. De Rival 100 is niet de meest ergonomisch gevormde muis, maar de rubberen strip aan de duimzijde voelt desondanks comfortabel. De optische sensor kent een maximale gevoeligheid van 4000 dpi en presteert foutloos.

De software van Steelseries is eenvoudig in het gebruik en geeft je de ruimte om zelf macro’s op te nemen. Ook de eenvoudig gehouden ledverlichting, in het logo en het wiel, kun je eenvoudig aanpassen. De relatief goedkope Rival 100 laat het echter wel afweten wat betreft de dpi-instellingen. De stappen van 250 zijn al behoorlijk grof en tot onze verbazing zit er niks tussen de gevoeligheid van 500 en 1000 dpi. Iedereen die liever met een lage gevoeligheid speelt, kan daarom beter kijken naar de andere muizen in deze lijst.

Prijs: 39,99 euro

Beoordeling: 3/5

muis

Logitech G502 Proteus Spectrum

De best scorende muis van vorig jaar heeft een update gekregen in de vorm van de Proteus Spectrum. De indeling met maar liefst elf volledig programmeerbare knoppen is nog steeds uitstekend, het muiswiel met twee scroll-standen is nog niet overtroffen, de uitneembare gewichtjes dragen nog altijd bij aan het ideale muisgewicht en de uitgebreide configuratie laat als vanouds niets te wensen over. Ook de optische sensor met een maximale gevoeligheid van een verbluffende 12.000 dpi, in stappen van 50, kan niet beter.

Wat maakt de Proteus Spectrum nieuw? Vooral de subtiel toegepaste veelkleurige ledverlichting in het logo en de profielindicator. Geen reden om je Proteus Core direct in te ruilen, natuurlijk. Maar omdat de verlichte G502 Proteus Spectrum net zo goed is als de Core voor dezelfde prijs, staat deze muis met stip aan het positieve uiterste van het kwaliteitsspectrum.

Prijs: 79,99 euro

Beoordeling: 5/5

muis

Trust Gaming GXT 155

“Niet te vertrouwen” is de vaak gehoorde grap als het gaat om de laag geprijsde producten van Trust, maar aan de uitstekende lasersensor zal het niet liggen. Met maximaal 4000 dpi met stappen van 100, een ergonomische vorm met steun voor de ringvinger en pink, vijf profielen die je opslaat op de muis zelf, maarliefst vijf duimknoppen, ledverlichting en acht gewichtjes van 2 gram is de Trust Gaming GXT 155 een opvallend complete gamemuis voor een schappelijke prijs. De muis is vooral geschikt voor de palm en vingers; met een klauwgrip is de achterste duimknop lastiger te bereiken.

Zo veel mogelijkheden voor slechts 40 euro. Waar zit het addertje? Vermoedelijk onder de muisknoppen, want we merken dat de linkermuisknop de neiging heeft om vast te houden aan zijn input, zodat je minder snel achter elkaar kunt klikken. Als de muis nu al niet foutloos klikt, vertrouwen we er niet op dat de Trust GXT 155 het de drie jaar van de garantieperiode volhoudt.

Prijs: 39,99 euro

Beoordeling: 3/5

muis

Mionix Castor

Geen fratsen, dat lijkt het mantra van de Mionix Castor te zijn. Zes knoppen, een aangename vorm met steun voor de ringvinger en pink en een optische sensor waar je u tegen zegt. Maximaal 10.000 dpi met stappen van 100 in vijf uitgebreide profielen. Een lichte en trefzekere muis, met dito klik, geschikt voor elke grip. Duurder dan de vergelijkbaar minimalistische Steelseries Rival 100, maar de Castor wint het op het gebied van comfort en configuratie. Zelfs de ietwat klamme rubberen strip voor de duim weet ons enthousiasme nauwelijks te drukken voor deze elegante muis.

Prijs: 69,99 euro

Beoordeling: 4/5

muis

CM Storm Sentinel III

Het toffe oled-scherm boven op deze muis steelt de show. In plaats van een aantal lichtjes of een specifieke kleur om de dpi-waarde weer te geven, toont het schermpje simpelweg het getal. Verlichting bovenop de muis en twee led’jes aan de voorkant maken de kleurige lichtshow af.

Buiten de lumineuze gimmicks is de CM Storm Sentinel III ook gewoon een bijzonder solide muis. Misschien iets te solide, want het achterste van de muis heeft de neiging te slepen als je een vingergrip gebruikt. De optische sensor is prima (6400 dpi max.) en de gewichtjes zijn een mooie extra. De klik is iets zwaarder dan bij de andere muizen, maar snel genoeg om in drie seconden de magazijnen van je Beretta’s te legen in de richting van een anti-terreur-eenheid. Naar onze smaak is het muiswiel echter net te stroef.

Prijs: 59,99 euro

Beoordeling: 3/5

muis

CM Storm Xornet II

Weer een muis van Cooler Master, maar wel met een heel ander karakter: klein, fijn en de lichtste muis van de selectie. De Xornet II leent zich vooral voor de klauw- of vingergrip, al heeft de vingergrip onze voorkeur. De uitstulping aan de rechterkant biedt comfortabele steun voor de ringvinger en pink en de zeven knoppen – de klik is zo licht als de omvang doet vermoeden – zijn ruim voldoende voor zo’n kleine muis.

De software is een uitgeklede versie van die van de Sentinel III, met drie in plaats van vijf dpi-standen. De gevoeligheid van de optische sensor is maximaal 3500 dpi, in stappen van 250. Ook al levert de Xornet II in op luxe, met een lage prijs van 30 euro kunnen we dat het knaagdiertje moeilijk kwalijk nemen.

Prijs: 29,99 euro

Beoordeling: 4/5

muis

Razer Diamondback (2015)

Deze gevierde muis is terug with a vengeance met de veelkleurige ledverlichting en een spiksplinternieuwe lasersensor. Als (prijzige) verlichting je ding is, heb je aan de nieuwe Diamondback een goede, want de kleuren spatten er vanaf met een veelvoud aan opties. Met twee duimknoppen aan beide kanten maakt het bovendien niet uit of je van de sinistere kant bent; links- en rechtshandigen kunnen even goed overweg met de Diamondback. De muis leent zich in principe voor elke grip, maar de palmgrip beviel ons het beste.

De sensor haalt een verbluffend hoge gevoeligheid van 16.000 dpi, die je net als de royaal toegepaste verlichting configureert met de Razer Synapse-software. Qua comfort doet de Diamondback het heel netjes, maar door zijn tweehandige ontwerp is de muis op dit vlak geen uitblinker.

Prijs: 99,99 euro

Beoordeling: 3/5

Nadat we bovenstaande muizen uitvoerig in gevangenschap hebben geobserveerd, tekent zich een duidelijke favoriet af en de hoogste eer gaat daarom naar Logitechs nieuwste. De G502 Proteus Spectrum klimt als buitengewoon complete all rounder zonder moeite naar de top en stoot de Proteus Core van de troon. Niet zo gek, aangezien het om een simpele update gaat. De nummers twee en drie gaan naar respectievelijk de Mionix Castor en de CM Storm Xornet II. De eerste doet wat ‘ie moet doen en doet dat voortreffelijk en de laatste is heerlijk klein en lekker goedkoop. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Countryzanger Shooter Jennings debuteert nieuw album in game Het verschil tussen Street Fighter 5 op PS4 en pc
33

Reacties op: Hardware: Gamemuizen roundup

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  anyaka

  • 16 februari 2016 10:46
  Wat ik jammer vind is dat de scrollwheel altijd zo kut geplaatst is voor mij waardoor ik niet makkelijk met mijn middelvinger de scrollwheel kan bedienen.
  Ik heb ook best wel een redelijk unieke muisgrip, wijsvinger op linkermuisknop, middelvinger voor scrollwheel/middenmuisknop en mijn ringvinger voor de rechtermuisknop. (muizen mogen voor mijn dan ook best wat breder zijn)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LordLuc

  • 16 februari 2016 11:05
  Heb nu een Razer Orochi uit 2009. Heeft goed dienst gedaan maar loopt op zn laatste loodjes.
  Ben nu op zoek naar een nieuwe voor rond de 25 euro.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The Chosen One

  • 16 februari 2016 11:27
  @LordLuc Ik zou voor een goede muis toch net iets hoger gaan zitten.

  <40-50 kun je muizen kopen de ik in verbouding 3 keer zo goed zou noemen als die daaronder. (ik verzin ff een nummer of het gevoel weer te geven)
  En de 70-90 muizen zou ik dan hooguit 1.5 keer beter noemen vergeleken met daaronder. Dus prijs/kwaliteit zit je dan het beste.

  Vooral Logitech heeft daar mooie muizen. G510 zelf (of 500).
  Zelf wil ik maybe een Asus ROG muis nu maar die is nog niet eens uit na lang geleden aan gekondigd te zijn. Ook stukkie duurder.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 19 februari 2016 16:50
  @The Chosen One De enige vervanger voor mijn MX518 zou zijn de Rival 100.

  En als je een simpele vorm zoekt, en een muis die gewoon werkt, zonder al teveel poespas. Dan is een muis zoals de MX518, of de Rival 100 de ideale optie.

  Een muis in hogere segmenten (50+ euro) zitten vaak vol gadgets. Wat je er instopt kan ook kapot gaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The Chosen One

  • 19 februari 2016 17:30
  @XtraLinkUK Daarom heb ik het ook niet over die muizen. Daarnaast zijn de meeste gadgets voor die muizen gewoon meer knoppen of een andere sensor etc welke meestal juist beter zijn. Dan betaal je er ook voor maar dat is logisch.

  Goedkopere muizen gebruiken mindere sensoren, slechtere switches etc. Als je een gamer bent kun je dus beter iets meer uitgeven en relatief gezien iets veel beters hebben.
  En als je geen gamer bent kun je beter gewoon een goede normale muis kopen. Zit je altijd technisch gezien op een beter niveau. Net als gamers die trust spullen kopen, krijg je toch spijt van later.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 16 februari 2016 11:34
  Muis met een draadje… Nope.. nooit meer…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Stickz

  • 16 februari 2016 11:53
  Gebruik sinds 2 weken de Logitech G502 Proteus Spectrum. Mocht je opzoek zijn naar een muis en een dergelijk bedrag kunnen missen, dan wel er voor over hebben, zoek niet verder. Gebruikte voorheen altijd de G5, totdat deze de geest gaf. Ben erg blij met deze upgrade en kan hem iedereen aanraden. Dus zeker een terechte 5/5 score.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  pepsi

  • 16 februari 2016 12:19
  100 euro voor een muis, gekkenwerk!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spreadthehate

  • 16 februari 2016 12:41
  @pepsi

  69,95 voor een spelletje op de console, gekkenwerk!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  pepsi

  • 16 februari 2016 13:38
  @spreadthehate Ik weet niet waar jij ze koopt, maar vrijwel alle AAA titels zijn voor de release al te kopen voor 45-50 euro voor de consoles tegenwoordig via internet (retail via internet, niet digitaal).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spreadthehate

  • 16 februari 2016 13:58
  @pepsi

  Kijk nu een beetje op bol.com voor de gein, vrijwel alle AAA titels 60 euro.

  Far Cry Primal, The Division om er maar een paar te noemen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  pepsi

  • 16 februari 2016 14:09
  @spreadthehate Ja bol.com, dan kijk je dus meteen op de duurste winkel die er is daar zit de fout.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hellraidermike

  • 16 februari 2016 20:13
  @pepsi PC games 20 tot 30 euro :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  anyaka

  • 16 februari 2016 14:13
  @pepsi, ach mijn keyboard kostte 300+ dus €100 vooe een muis vind ik niet zo gek, + als je er veel mee doet is het best een investering waard zodat je de voor jouw meest prettige muis hebt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Stuyvesant

  • 16 februari 2016 15:22
  @pepsi € 42,95 voor een XONE controller of € 49,95 voor een Playstation 4 controller. Gekkenwerk!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spreadthehate

  • 16 februari 2016 12:59
  Hier de Razor Deathadder voor linkshandige en wil niks anders meer.
  Echt beste muis die ik ooit heb gehad.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Stuyvesant

  • 16 februari 2016 15:21
  @spreadthehate Jep, heb hem ook (maar dan rechtshandig). Heerlijke muis met een goede vorm en voldoende functionaliteit. En dan in combinatie met een Razor BlackWidow toetsenbord.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  chemicalscum

  • 16 februari 2016 17:47
  @spreadthehate Een muis die vrijwel identiek is qua vorm gewicht en sensor, maar iets beter aanvoelt qua grip en iets beter glijdt is de Zowie EC1-A. De Razor is zeker wel goed, maar heeft wat vaker technische issues.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kr1z

  • 17 februari 2016 09:44
  @chemicalscum
  Bedankt voor de tip; ik vind Deathadder ook een heerlijke muis ,. maar ik heb er in korte tijd al 2 versleten ; knoppen die t ineens niet meer doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 16 februari 2016 13:53
  Helemaal tevreden met de Trust GXT 33.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.