Hardware: de MSI GT640 gaminglaptop | Gamer.nl

Hardware: de MSI GT640 gaminglaptop | Gamer.nl

Voor de Total War-purist is het ketterij van de hoogste orde: geen historische setting, maar een volledig fictieve wereld waarin orks, vampiers en dwergen elkaar brullend de hersenpan inslaan. Dat is misschien jammer voor de geschiedenisliefhebber, maar Total War: Warhammer belooft meer spektakel dan ooit tevoren.

Bijna iedere jongere heeft een laptop of kan er eentje goed gebruiken voor z’n studie. Alleen de hardcore PC-gamers onder ons hebben nog een bakbeest van een PC thuis staan ronken en zelfs die zullen toe moeten geven dat het idee van dezelfde rekenkracht in draagbare vorm best aantrekkelijk is. Tegenwoordig zien we steeds meer laptops die dat principe benaderen voor een schappelijke prijs, ook al blijven die toch nog duidelijk achter bij de duurdere modellen. Het Taiwanese MSI mikt daarom met de GT640 niet op de gamer die meer dan vijfduizend euro te besteden heeft, maar probeert zoveel mogelijk gaming-power te leveren voor slechts twaalfhonderd euro. Bang for your buck? Of toch te goed om waar te zijn?

De GT640 beschikt over een glanzend 15,4” scherm, met een resolutie van 1680 x 1050 (WSXGA+). Voor de proce or heeft MSI gekozen voor de Core i7 720QM, en brengt hiermee een relatief sterke quad-core CPU naar hun G-Series gaminglaptops. Voor de grafische kracht beschikt de laptop over de Nvidia GeForce GTS 250M, met 1GB aan videogeheugen. Deze videokaart van Nvidia is bedoeld voor het leveren van flinke prestaties, maar behoort daarmee nog niet tot de absolute top. Nvidia maakt zelf het onderscheid tu en de kla en “Enthousiast” (absolute top) en “High Performance” (eerstvolgende kla e daaronder), waarbij de GTS 250M in de laatste categorie valt. Naast een sterke CPU en middelsterke GPU beschikt de laptop over 4GB DDR3 geheugen, wat logisch is gezien de 32-bit versie van Windows 7 voorgeïnstalleerd meegeleverd wordt.

Voordat we kijken naar wat dit allemaal betekent voor de prestaties van de laptop voor zowel gamen als ander intensief gebruik, nemen we graag eerst het uiterlijk en de kwaliteit van materialen onder de loep. Met zijn felrode accenten en glimmende ‘gril’ doet de GT640 een beetje goedkoop aan, en hoewel over smaak te twisten valt, zal hij hierdoor niet bij iedereen in de smaak vallen. Wel mooi is het gebruik van geborsteld aluminium voor de behuizing. Hierdoor geeft hij nog wel het gevoel van enige waarde te zijn. Het enige praktische nadeel van dit materiaal is dat het goed geleid, waardoor bij intensief gebruik het vlak rechts van de touchpad behoorlijk heet wordt. Ben je aan het gamen met een externe muis dan levert dit geen probleem op, maar wil je na een game se ie op de bank verder gaan dan kan dit vervelend aanvoelen. Wil je het nog bonter maken en onderweg gamen met de laptop op schoot dan kun je al helemaal een verhitte se ie verwachten.

Maar dan nu natuurlijk de grote vraag: hoe goed scoort de laptop op gamegebied? Best redelijk. We hebben uitvoerig getest met drie shooters die behoorlijk wat kracht vragen: Metro 2033, Crysis: Warhead en Battlefield: Bad Company 2. Bij alle drie de games is het gemiddelde aantal fps (frames per second) bij een resolutie van 1680 x 1050, met instellingen voor hoge kwaliteit, lager dan twintig en daarmee zwaar ondermaats. Schroef je de kwaliteitsinstellingen in de games omlaag met behoud van de hoge resolutie dan kom je in de buurt van gemiddeld twintig tot vijfentwintig fps, en in deze staat zijn de games goed te spelen. Wil je framerates die meer boven de dertig fps dan er onder zitten dan zul je echter de resolutie omlaag moeten schroeven naar bijvoorbeeld 1280 x 800. Hieruit blijkt wel in hoeverre de Geforce GTS 250M aan de bovenkant van het middenkla e zit. Dat gezegd hebbende, deze drie games laten je systeem dan ook goed zweten en de meeste andere games zul je zonder problemen op hoge resolutie kunnen draaien.

Wanneer je de laptop zodanig intensief inzet is het natuurlijk wel fijn als je weet hoe lang je zonder stopcontact kunt. Bij maximale belasting gaat de accu ongeveer een uur mee en dat is niet verkeerd voor een gaming-laptop. Tenzij je graag grafisch intensieve shooters in de trein speelt, zul je dan ook bij normaal mobiel gebruik meer dan genoeg accutijd hebben. Hoeveel stroom de CPU trekt kan overigens meer wi elen dan normaal, gezien het feit dat hij een ingebouwde turbo-functionaliteit heeft. Doordat er nu automatisch bepaald wordt in hoeverre dit nodig is, is de welbekende turboknop op de vorige modellen in de G-Series dan ook verdwenen.

Dat de laptop niet net zo goed presteert als de echte high-end gaming-laptops is nog niet eens zo storend, MSI heeft er immers voor gekozen om een betaalbaar product op de markt te brengen die zoveel mogelijk prestatie probeert te persen uit z’n hardware. Wel storend is de indeling van het toetsenbord. Omdat ze er voor gekozen hebben om een volwaardig numpad in het toetsenbord op te nemen is er logischerwijs minder ruimte voor de andere toetsen. Hierdoor zijn de rechter shift-toets en de enter-toets een stuk kleiner dan normaal, maar wat de geharde PC-gamer echt zal storen is de locatie van de Fn-toets. Deze zit op de plek waar normaal gesproken de linker ctrl-toets zit, een toets die veel gebruikt wordt door met name shooters. We merkten dat we standaard op de Fn-toets drukten in plaats van ctrl, wat in het heetst van de strijd behoorlijk frustrerend kan zijn.

Al met al is de GT640 een prima gaming-laptop voor de gamer met een klein budget. Hij kan alle games van dit moment spelen, al moeten de instellingen voor de meest optimale ervaring wel wat omlaag geschroefd worden. Z’n niet geringe rekenkracht maakt hem daarnaast een prima laptop voor het bewerken van beeld en geluid, en dankzij z’n ingebouwde webcam en HDMI-uitgang kun je hem ook goed inzetten voor socialere doeleinden. Ben je echter een hardcore PC-gamer die meer geld te besteden heeft, dan doe je er goed aan voor een laptop te gaan met een sterkere videokaart.


Aan de slag met de MSI GX623? Klik op de banner om de optie te krijgen de laptop te kopen.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou