Hands-on: Razer Edge, goed idee in mislukte uitvoering | Gamer.nl

Hands-on: Razer Edge, goed idee in mislukte uitvoering | Gamer.nl

EA Sports heeft een gratis FIFA 14 Ultimate Team: World Cup-modus aangekondigd voor FIFA 14.

In 2012 toonde het gerenommeerde gamehardwarebedrijf Razer zijn gamingtablet voor het eerst aan het publiek. Het apparaat valt direct op door zijn vreemde verschijning. De Edge heeft een groot 10,1 inch-scherm, draait op Windows 8 en kan in een dock worden geplaatst die aan beide kanten lange en ronde handvatten heeft. Door dit aanzicht lijkt de Edge van een afstand meer op een hypermodern dienblad dan een gametablet voor veeleisende games en gamers.

Design

De Edge bestaat uit twee onderdelen: de tablet en de dock met controllers aan beide zijkanten. De zwarte tablet met groene accenten is met zijn twee centimeter dikte en één kilogram aan gewicht een fors apparaat. Geen tablet die je lekker in de tas kan meenemen, hoe flink Razer ook hamert op de draagbaarheid van het apparaat.

De dock is een stuk lichter, maar niet minder log. Door de grote handvatten is de dock ook breder dan de toch al vrij forse tablet. Elk handvat is voorzien van vier actieknoppen, een duimknop en twee triggerknoppen aan de achterkant. Dit geeft gebruikers dezelfde mogelijkheden als ze bij een console gewend zijn.

Hardware

De Edge richt zich specifiek op de gamer die grafische prestaties belangrijk vindt. Razer wil de ervaring die pc-gamen biedt mobiel maken en de grafische kracht van een game-pc in een tablet stoppen. Zo hebben gamers toegang tot het populaire pc-gameplatform Steam en kunnen zij tijdens het treinreizen de meest recente pc-games spelen.

Om die grafisch veeleisende games soepel te kunnen draaien, is de Edge voorzien van een mobiele Intel Core i5-proce or en een aparte grafische kaart van Nvidia met 1GB aan videogeheugen. De gametablet beschikt daarnaast over een SSD die in verschillende opslagformaten wordt geleverd, 4GB aan werkgeheugen, WiFi, Bluetooth 4.0 en een USB 3.0-poort. De Edge is daarnaast ook beschikbaar in een pro-versie met een Core i7, 2GB aan videogeheugen en 8GB aan werkgeheugen.

Scherm

Het 10,1 inch-scherm is helder en heeft goede kijkhoeken, maar blinkt verder nergens echt in uit. De resolutie van 1366 bij 768 pixels is niet full HD en dat is, gezien de high-end status waarmee Razer zijn gametablet introduceert, een flinke teleurstelling. Het touchscreen lijkt ook niet altijd even betrouwbaar te werken. Zo heeft de Edge problemen om je vingertoppen te registeren nadat de gametablet een tijd intensief is gebruikt.

De prestaties van de Edge zijn eveneens niet erg indrukwekkend. De gametablet hapert vaak en heeft last van plotselinge vastlopers waarna de Edge voor een seconde of twee niet te gebruiken is. Het spel Dead Island: Riptide, dat helemaal geen veeleisende game is, loopt zelfs zo traag dat het onspeelbaar wordt. Dit komt mogelijk omdat de Edge al de gehele dag voor demonstraties werd gebruikt, maar het laat zien dat de gametablet lang niet dezelfde kracht als een game-pc heeft en bij langere gamese ies echt tekort schiet.

Gamen

De gamese ies met de Edge voelen ook erg vreemd aan. Het apparaat is te zwaar om lekker vast te houden waardoor de gebruiker na een tijd de gametablet op zijn schoot, een bureau of andere plek moet laten rusten. De handen zitten ook constant in het zicht omdat de handvatten naast het scherm zijn geplaatst. Daardoor lijkt het voor de gebruiker alsof hij een heel breed stuur vasthoudt: een houding die tijdens het gamen niet natuurlijk en comfortabel aanvoelt.

Omdat de Edge op Windows 8 draait, kan het apparaat ook als normale Windows-tablet worden gebruikt. De prestaties in de Windows-omgeving zijn, in tegenstelling tot bij games, wel goed te noemen. Een HD-video wordt zonder haperingen afgespeeld, het nieuwe menu draait soepel en ook snel een Word-document bewerken is geen probleem. Comfortabel werken in de Windows-omgeving van de Edge vergt wel de aanschaf van een speciaal toetsenbord-dock van 99 dollar waarmee de tablet rechtop kan staan.

Conclusie

Razer slaat de plank mis met de Edge. De aanschafprijs begint bij 999 dollar voor het instapmodel, terwijl de duurste versie 1499 dollar kost. Voor het gaming-dock met de controller moet ook nog eens 250 dollar worden betaald. De goedkoopste versie kost dan zo'n 1249 dollar, de duurste 1749 dollar. Beide bedragen zijn veel te hoog voor een apparaat dat op verschillende punten niet goed is uitgewerkt.

Het lijkt erop dat Razer te vroeg te veel van de Edge verwacht. De hardware is lang niet zo krachtig als een normale game-pc, het design is verwarrend en onhandig en de mogelijkheden zijn nog te beperkt. Ook de door Razer geprezen draagbaarheid is door de grootte, het gewicht en de batterijduur van maximaal twee uur gamen niet op de Edge van toepa ing. Hoewel veel gamers graag zien dat een dergelijk ambitieus en eigenzinnig project slaagt, is het advies voor nu, vooral niet kopen.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou