Nvidia verraste vriend en vijand met de Shield, een ietwat grote en logge controller met een inklapbaar 5 inch-scherm. De gamehandheld draait op Android 4.2.1 en ondersteunt Android-games uit de Play Store, maar heeft ook de mogelijkheid om games vanaf een pc met een Nvidia-videokaart naar de Shield te streamen.

De Shield wordt vooral als een gamehandheld met Android-games geïntroduceerd. Het apparaat is voorzien van een Tegra 4-chip van Nvidia, 5 inch-scherm met een resolutie van 720p, 16 GB aan opslagruimte, 2 GB aan werkgeheugen en Android 4.2.1 (Jelly Bean). Een update naar de laatste Android-versie staat klaar en wordt door Nvidia naar de Shield uitgerold.

Sober

Het opvallende uiterlijk van de Shield gaat gepaard met verwarring en interesse. De grote controller heeft veel weg van de oude Xbox-controller en het 5 inch-scherm, dat een touchscreen is, klapt in waardoor het logge en vreemde formaat van de Shield wordt benadrukt. Aan de buitenkant oogt de gamehandheld sober, de binnenkant is door de actie- en duimknoppen voor gamers direct herkenbaar.

Als het scherm wordt opengeklapt, zijn de bekende Xbox-knoppen, duimknoppen, d-pad en de Nvidia-controls zichtbaar. Ook bevinden zich twee speakers met grijze roosters aan de voorzijde. Aan de achterkant zijn de triggers, de knoppen die veelal voor inzoomen en vuren gebruikt worden, beschikbaar.

Gewicht

De grote Shield heeft twee vrij dikke handvatten. Dit zorgt voor een goede grip en laat gebruikers het apparaat stevig vasthouden. Door de dikte kunnen gebruikers ook zelf bepalen hoe ze de Shield precies vast willen houden. Het bereiken van de duimknoppen is geen probleem, maar de bovenste actieknoppen zijn met de duim moeilijk te bereiken. Het gewicht valt erg mee: de Shield voelt niet te zwaar aan om het apparaat lang te gebruiken.

De controller van de Shield neemt echter niet alle interactie met het scherm weg. Sommige games vergen nog steeds een actie op het scherm, zoals vegen en dubbel tikken. Dit voelt, met name tijdens gamen, erg vreemd en onsamenhangend aan. De gebruiker moet de Shield dan met één hand vasthouden terwijl de andere hand de actie op het scherm uitvoert.

Scherm

Het 5 inch lcd-scherm van de Shield is helder en heeft goede kijkhoeken, maar het formaat is net iets te klein om goed op te kunnen gamen. Dit komt grotendeels door de flinke schermrand die het apparaat een logger uiterlijk geeft dan nodig is. Daarnaast lijkt het alsof de ruimte voor het scherm niet optimaal wordt benut. Ook de geforceerde landschapsmodus, een onderdeel van Android dat nog steeds niet helemaal goed uit de verf komt, draagt niet bij aan de functionaliteit en besturing van het apparaat.

Bij de meeste games is de geforceerde landschapsmodus een voordeel, maar bij het gebruik van het Android-besturingssysteem wordt snel duidelijk dat veel apps en instellingen-menu's niet voor de landschapsmodus geoptimaliseerd zijn. Daarbij zien de weergegeven beelden er veelal uitgerekt uit.

Games

Gebruikers hebben de mogelijkheid om via de Shield-knop tussen het Android-besturingssysteem en het speciale Nvidia-menu te wisselen. In totaal zijn er dertig Android-games voor de Shield geoptimaliseerd, maar werken alle games met controller-ondersteuning met de gamehandheld. Enkele games die goed van de controller gebruikmaken, zijn Grand Theft Auto: Vice City, Dead Trigger en Sonic 4 Episode II.

De hardware van de Shield draait de games soepel en ook de knoppen voelen hetzelfde aan als gamers van de Xbox-controller gewend zijn. De trigger-knoppen aan de achterzijde zijn erg handig en nemen één van de grootste ergernissen bij Android-games weg: het inzoomen en schieten. Dit wordt voornamelijk duidelijk bij een game als Dead Trigger, waar schieten het belangrijkste onderdeel van het spel is.

Geluid

Ook het geluid dat de Shield produceert, is noemenswaardig. De twee kleine speakers aan de voorzijde zijn krachtig en ook de bas klinkt hard. Gebruikers kunnen er ook voor kiezen om de Shield via een hdmi-kabel met een televisie- of computerscherm te verbinden om op deze manier de Android-games op een groter scherm te spelen. Het geluid wordt dan via de hdmi-kabel naar de externe geluidsbron doorgestuurd. Daarnaast beschikt de Shield ook over slot voor een micro-sd-kaart.

Streaming

Een andere mogelijkheid van de Shield is het streamen van pc-games. Dit werkt alleen als de pc van een Nvidia-videokaart is voorzien en beide apparaten met hetzelfde netwerk zijn verbonden. Onder andere de meeste games van Steam, één van de populairste gameplatformen voor de pc, kunnen direct naar de Shield worden gestreamd. De gebruiker kan door het streamen op een andere plek in huis met de game verder gaan waar hij of zij was gebleven en de voortgang vervolgens weer opslaan.

Flexibiliteit

Nvidia belooft tevens een indrukwekkende batterijduur. Zo zou de Shield ongeveer vijf tot tien uur meegaan en vergen zware games als Dead Trigger of Grand Theft Auto: Vice City het meeste energie. Het streamen van pc-games zou minder zwaar zijn: de Shield kan volgens Nvidia tot wel tien uur pc-games streamen.

De Shield heeft een adviesprijs van 300 dollar (227 euro) en is vanaf 27 juni beschikbaar. Dat is goedkoper dan menig high-end Android-toestel, maar flink duurder dan de recent gelanceerde Android-console Ouya van 99 dollar (75 euro). Laatstgenoemde is voor de huiskamer ontwikkeld om Android-games op het grote scherm te spelen, de Shield wil met betere hardware, draagbaarheid en flexibiliteit de Android-games zowel onderweg als thuis laten floreren. Of dat ook echt gaat lukken, ligt grotendeels aan het game-aanbod in de Play Store en de medewerking van game-ontwikkelaars. Nvidia heeft met de Shield al zijn - en tevens een hele belangrijke - taak verricht.

Deze tekst is geschreven door Daniël Verlaan in opdracht van NUtech.