Het is Dell gelukt om met Alienware één van de meest hippe en succesvolle gamehardwarefabrikanten te creëren. In de jaren nul maakte Alienware furore met sciencefiction-achtige designs, overmatig gebruik van led-verlichting en flinke hardware met dito prijzen. De nieuwe 2013-lijn van gamelaptops is voorzien van de gebruikelijke hardware-upgrades, maar krijgt sinds zes jaar de eerste grote make-over die Alienware verdient en tevens hard nodig heeft.


Alienware 14

Weg toeters en bellen

Dell heeft de plastic behuizing verwisseld voor aluminium en magnesium, respectievelijk voor de boven- en onderkant. De nieuwe Alienware-laptops zijn soberder en komen minder schreeuwerig over. Dat kan voor sommigen een nadeel zijn, maar een woordvoerder van Alienware meldt dat ze samen met de gamers ouder zijn geworden: "Niet iedereen wil nog steeds al die toeters en bellen. We zien een sterkere vraag naar meer volwassen gamelaptops."

De nieuwe geborstelde aluminium bovenkant is mat en twee gekleurde strepen en een gekleurd Alienware-logo sieren de voorkant. Het geeft de laptop een eigen stijl zonder enorm opvallend of aanwezig te zijn. Ook de touchpad licht op, maar kan andere kleuren krijgen dan de led-verlichting aan de voorkant. Daarnaast zijn er nog twee lichtgevende strakke strepen aan de onderkant geplaatst die het sciencefiction-gehalte toch nog een kleine boost geven.

Ook de verlichting van het toetsenbord kan geheel naar eigen wens worden ingesteld. Door software van Alienware wordt het mogelijk dat sommige games met de led-verlichting corresponderen waardoor er bijvoorbeeld een rode kleur wordt weergegeven als je levensbalk laag is. Of dat de verlichting groen kleurt wanneer je door een medespeler of jezelf wordt genezen. Verder zijn er Klipsch-speakers met Dolby Audio Theater in de gamelaptops aanwezig en beschikken de Alienware 17 en 18 over macrotoetsen waarmee gamers eigen toetsencombinaties kunnen registeren en uitvoeren.


Alienware 17

Het valt op dat de laptops helemaal niet lichter of smaller zijn geworden. De Alienware-apparaten hebben nog steeds de ietwat lompe vorm van voorheen, een eigenschap die door de release van de ultradunne gamelaptop Razer Blade nog meer opvalt. Dit komt grotendeels door de flinke onderkant van het apparaat waar aan de voorkant twee grote ventilatieroosters te zien zijn. De laptop lijkt in zijn geheel een beetje uit verhouding te zijn.

De Alienware-laptops zijn voorzien van lcd-schermen met een antireflectielaag en het is mogelijk om voor elk model een scherm met een full-hd-resolutie te kiezen. Bij de Alienware 14 en 17, die over respectievelijk een 14 en 17 inch-scherm beschikken, is dit echter wel een extra kostenpost. De grootste Alienware-laptop heeft een 18 inch-scherm.

De gamelaptops worden standaard met de nieuwe Intel Core i7-processors (Haswell) geleverd, waarbij het kleinste model de minst sterkte processor heeft. De Alienware 14 beschikt ook over de minst sterke videokaart: een Nvidia Geforce GT 750M met 1GB aan werkgeheugen. De twee grotere gamelaptops draaien op een Geforce GTX 765M met 2GB aan werkgeheugen waarvan de Alienware 18 twee videokaarten in SLI heeft.

Draagbaar en krachtig

De Alienware 17 en 18 zijn de modellen die volgens Alienware 'vooral in de huiskamer, werkkamer of het kantoor blijven staan'. Alienware meldt dat de vraag naar draagbare en krachtige laptops de afgelopen tijd is toegenomen en daarom is het 14 inch-model de belangrijkste en interessantste gamelaptop uit de nieuwe lijn. Het apparaat weegt zo'n twee en een halve kilo en is te koop vanaf 1249 euro. Daar krijg je een scherm met een resolutie van 1366 x 768 voor, Intel Core i7-4700MQ, 8GB aan werkgeheugen, een harde schijf van 750GB en een Geforce GT 750M.


Alienware 18

De videokaart, het werkgeheugen en de processor van de Alienware 14 bieden tezamen genoeg kracht om games op de ietwat lage resolutie te draaien: een slimme keuze van de laptopfabrikant om de tekortkomingen van de ietwat simpele hardware te verbloemen. Toegegeven: de games draaien soepel, de laptop blaast niet al te hard en het geluid dat de Alienware 14 produceert is lekker luid en heeft een flinke bas.

Maar om een écht fijne draagbare gamelaptop bij Alienware samen te stellen, betaal je snel zo'n 1899 euro: een prijs die in de buurt komt van de eveneens 14 inch-laptop Razer Blade. En dan wordt de keuze tussen de twee gamehardwaregrootheden een stuk moeilijker. De titanenstrijd tussen Razer en Alienware gaat de komende maanden pas écht van start, een gevecht dat gamers alleen maar kunnen bejubelen.