Counter-Strike is de populairste mod voor Half-Life. Het is ook nog de reden dat het spel nog zoveel gespeeld wordt. Volgens de statistieken spelen er op elk moment zo'n 60.000 mensen Counter-Strike, goed voor 70% van alle online FPS gamers. Bij elkaar spelen al deze spelers zo'n 2 miljard minuten per maand, waardoor Counter-Strike zonder twijfel de populairste mod allertijden is.

Maar wat is het nu?

Counter-Strike is een team-based game waarbij spelers de kant van de terroristen of de counter-terroristen kiezen. Voordat de ronde begint hebben spelers de tijd om wapens, munitie en voorwerpen te kopen. Het doel van het spel is het andere team uit te schakelen of de opdracht van het spel binnen de gestelde tijdslimiet te volbrengen. De ronde is voorbij als een van de teams gewonnen heeft of de tijd voorbij is. Er wordt van elke speler bijgehouden hoeveel spelers hij vermoord heeft en hoevaak hij zelf is gestorven. Elk team krijgt voor de volgende ronde geld om nieuw materiaal te kopen, waarbij het winnende team meer geld krijgt.

De opdrachten kunnen per map verschillen. Zo hebben de counter-terroristen de ene keer de taak om de gegijzelden (hostages) te bevrijden, terwijl ze de andere keer een bom onschadelijk moeten maken.

Counter-Strike was zo'n groot succes dat de mod uiteindelijk als commerciele versie voor zowel de PC als Xbox werd uitgebracht. Ook kwam er in maart 2004, in de vorm van Counter-Strike: Condition Zero, een soort nieuwe versie uit. Condition Zero was voornamelijk bedoeld voor mensen zonder internetverbinding die wel wilden Counter-Striken.