Een goed begin is het halve werk, zo gaat het spreekwoord. Iets wat zeker geldt voor Valve Software. Het debuut van de ontwikkelaar zorgde in 1998 voor een ware revolutie in het first person shooter genre. Volgens velen was de FPS allertijden geboren. Het spel wist meer dan 50 "Game of the Year" awards binnen te halen en ging miljoenen keren over de toonbank. Geloof het of niet, het spel is nog steeds de meest gespeelde online shooter (althans, een modificatie ervan). Iedereen weet natuurlijk al waar ik het over heb, Half-Life.

In Half-Life trok je de witte overjas van wetenschapper Gordon Freeman aan. Gordon (niet te verwarren met de Nederlandse zanger) werkt in het Black Mesa onderzoekscentrum. Zoals wel vaker met wetenschappers het geval is houdt men zich bezig met een nogal gevaarlijk experiment. Het experiment mislukt en aliens uit een paralle dimensie vallen het onderzoekscentrum aan.

Gordon moet, in het begin alleen bewapend met de nu legendarische koevoet, zich, letterlijk en figuurlijk, een weg door allerlei aliens slaan. Gelukkig weet onze vriendelijke wetenschapper zich verder in het spel te bewapenen met wat serieuzere vuurkracht.

Het zijn echter niet alleen de aliens waar Gordon voor op moet passen. De Amerikaanse regering (hoe kan het ook anders) heeft besloten om het Black Mesa onderzoekscentrum (weer letterlijk en figuurlijk) in de doofpot te stoppen. Hiervoor worden een aantal mariniers ingevlogen en krijg je te maken met een mysterieuze man in een blauw pak en bijbehorende zwarte koffer. Deze G-man zal, net als de marieniers, je het hele verhaal "achtervolgen".

Door het incident zal Gordon niet alleen op aarde, maar ook op de thuiswereld van aliens, Xen, een gevecht op leven en dood houden en de nodige aliens tot appelmoes vermalen. Uiteindelijk weet Gordon de gemene eindbaas te verslaan, Half-Leven kent echter geen vrolijk einde. Spelers moeten namelijk kiezen tussen een gewisse dood of het vullen van een vacature van de mysterieuze G-man.

De graphics, physics, geluid, gameplay, wapens en vooral het verhaal zorgden ervoor dat gamers Half-Life echt beleefden. Het spel zette een keiharde standaard waar genoeg shooters die vandaag de dag uitkomen bij verre niet aan voldoen. Naast de fantastische singleplayer kant had Half-Life ook een goed uitgewerkte multiplayer kant, dat dankzij de talloze mods voor een oneindig leven van het spel lijkt te zorgen, hoewel het oneindige leven van Half-Life met de komst van Half-Life 2, naar 6 jaar toch eindelijk voorbij lijkt te zijn.