Het zal misschien niet de eerste keer zijn, dat je tijdens een potje CounterStrike of Quake steeds het slachtoffer bent van een genadeloze headhunter. En wanneer je vroeger nog dacht dat je hier te maken had met een extreem goede speler, zal nu eerder de gedachte opkomen dat je hier tegenover een smerige cheater staat.

Helaas is cheaten in games de laatste tijd een veel besproken onderwerp waardoor ook ontwikkelaars hard op zoek zijn naar een systeem om dit tegen te gaan. Een manier waarop Half-Life dit doet is door om de haverklap een nieuwe patch uit te brengen, maar ook dit werkt blijkbaar niet voldoende. Na een compleet bataljon updates, cheatfixes en aanpassingen lijkt het anti-cheat systeem toch van buitenaf te gaan komen.

De tool

PunkBuster is een van de eerste anti-cheattools voor Half-Life die het probleem van grote patches alvast oplost en ook een redelijke beveiliging lijkt te vormen tegen het cheaten. Punkbuster is een tool waarbij je zowel als speler en server verplicht bent een tool te downloaden waardoor de server optimaal kan worden gescand. De omvang van deze cliënt heeft de zeer acceptabele omvang van 136kb en is dus ook voor de tragere modemmers goed te downloaden.

Maar wat maakt Punkbuster uniek? In het verleden zijn er namelijk al meerdere server-tools uitgekomen om het cheaten tegen te gaan en vaak zonder veel succes. Simpelweg omdat de gamer thuis een aantal settings kon veranderen zodat de server alsnog kon worden misleid. Punkbuster is de eerste anti-cheat tool waarbij zowel de cliënt als server een tool moet downloaden. Deze cliënt wijzigt echter geen settings op je pc, maar bekijkt enkel de game tijdens het spelen.

Afhankelijk van de server ligt het eraan of valsspelers worden gekicked of op de server kunnen blijven. In beide gevallen vind er een broadcast naar alle spelers plaats wie er vals speelt. Daarnaast is het voor de server-admin mogelijk om een eventuele ban of kick hieraan te koppelen en zo de server weer speelbaar te maken.

Type cheats

Het aantal verschillende cheats is niet bepaald gering, maar er zijn een aantal trucs die met Punkbuster zeker niet werken. Zo is de het cash-script (laten crashen van je tegenstanders) niet meer toepasbaar en is gepruts met textures en skins ook verleden tijd.

Experiment

Dit is het idee achter Punkbuster, maar de uiteindelijke werking is nog maar te bezien. Daarom zijn er verspreid over het net servers opgezet waarop Punkbuster al draait. Deze versie werkt enkel met Half-Life en de daarbij horende MODs als CounterStrike en Team Fortress.

Of Punkbuster het cheaten in Half-Life uit zal bannen is natuurlijk nog erg onzeker en de resultaten moeten eerst nog afgewacht worden.

Ook ons eigen GamePoint heeft als experiment een Punkbuster-server opgezet en de tool is dus nu ook op ons eigen netwerk te testen.

Laat ook hier eens horen wat je bevindingen zijn...