door Niels Dekker en Ron Vorstermans

Beide spellen werden door hen als topper bestempeld, maar gezien het prijskaartje van beide sets met instrumenten van zowel Rock Band 2 als Guitar Hero World Tour is het voor veel gamers geen reële optie om beide pakketten in huis te halen. Hoewel de spellen veel overeenkomsten vertonen, zit het onderscheid hem in een aantal kleine dingen. Hoeveel belang je daaraan echt, is waarschijnlijk voor iedereen verschillend. Niels en Ron geven, aan de hand van enkele vergelijkingspunten, alvast de aftrap met hun visie op de verschillen tussen de twee.

Rock Band 2

De instrumenten Ron: Niet onbelangrijk in een muziekgame zijn de instrumenten. Een nogal heikel punt aangezien Rock Band 2 wel nieuwe instrumenten heeft, maar deze nog niet beschikbaar zijn in Europa. Je zult Rock Band 2 dus met de instrumenten van deel één (of de Guitar Hero-serie) moeten spelen. De Rock Band één instrumenten waren eigenlijk van zeer lage kwaliteit: de strumbar van de gitaar was niet fijn, het baspedaal van het drumstel fragiel en daarnaast waren de instrumenten niet draadloos. Heeft Activision dat met Guitar Hero World Tour beter geregeld, Niels? Niels: Absoluut! De nieuwe instrumenten zijn in alle opzichten een verbetering van die van Rock Band 1. De drums maken stukken minder herrie en zijn drukgevoelig, waardoor het spel registreert of je hard of zacht slaat. Het gitaar is zeker het beste Guitar Hero-gitaar tot nu toe. Er is een touchpad toegevoegd op de hals, waar je op kunt 'tappen' om noten aan te slaan en bepaalde solo's snel aan elkaar kunt 'aaien'. Ook kun je lange noten tweaken met die touchpad. De toevoeging van bekkens aan het drumstel draagt ook zeker bij aan de toffe drumervaring. Het voetpedaal zit niet vast aan een rails, maar kun je overal neerzetten waar je maar wilt. Daarnaast is het setje in hoogte verstelbaar én draadloos. De microfoon is als enige instrument niet draadloos, maar er gaan geruchten dat er een patch komt zodat de 360-versie van World Tour ook met de draadloze mics van Lips compatibel is. (En daar zitten vette lampjes op, haha!) Qua instrumenten zou ik dus voor Guitar Hero World Tour gaan, welke overigens ook te gebruiken zijn met Rock Band 1 en 2.

Guitar Hero World Tour

Ron: Maar op Rock Band 2 kun je wel deze jongen aansluiten! Ik heb daarnaast ook nog een kleine aanmerking op het drumstel van Guitar Hero World Tour: soms registreren de bekkens de hits niet. Activision heeft ons overigens beloofd met een oplossing te komen. Los van dat mankementje zijn de instrumenten van Guitar Hero World Tour zowel vernieuwender als interessanter dan die van Rock Band. 1 - 0 voor Guitar Hero World Tour dus. Niels: Het probleem met de registratie van de bekkens is mij bekend. Volgens mij is dit echter een incidenteel probleem, want zowel de drumkit van Michel als de mijne heeft nergens last van! Voorzover ik weet kun je overigens ook terug naar de winkel om de set om te ruilen voor een goed werkende versie als er iets mis mee is. Maar goed, 1-0 voor World Tour inderdaad.

Guitar Hero World Tour

De tracklist Niels: Voor het eerst in de Guitar Hero-serie bestaat de tracklist volledig uit mastertracks en zijn de eeuwige covers gelukkig verdwenen. Apart is dat er zo'n vijftien of zestien nummers zijn die in beide games voorkomen, waaronder Bon Jovi's Livin' on a Prayer en Today van Smashing Pumpkins. Qua exclusives heeft World Tour Van Halen, Jimi Hendrix, Joe Satriani, Tool en zelfs The Doors met Love Me Two Times. Van The Doors ben ik zelf groot erg groot fan, dus dat is voor mij een extra pluspuntje. Ik denk dat het qua tracklist echt aankomt op smaak. Beide spellen hebben vette exclusives, maar bieden tevens genoeg variatie voor iedereen. Hoe zit het met de exclusives van Rock Band 2? Ron: De tracklist is inderdaad een kwestie van smaak, maar om de epische tracks in Rock Band 2 kun je moeilijk heen: Judas Priest, Metallica, Disturbed, AC/DC, Motörhead,Nirvana, Pearl Jam, Red Hot Chilli Peppers, The Who en het gaat maar door. Wat mij betreft de beste tracklist die ik ooit in een game heb gezien. Maar ook door het kwantitatief aanbod zal de muziekliefhebber van zijn stoel glijden: toen ik begon met Rock Band 2 had ik gelijk uit meer dan 200 nummers de keuze! Niels: Dat is vet inderdaad! Hoewel Motörhead, Nirvana en Metallica natuurlijk ook in Guitar Hero World Tour zitten (weliswaar soms met andere nummers). Had ik goed begrepen dat je wel moet betalen om de nummers van Rock Band 1 te gebruiken in deel 2? Ron: Dat klopt, maar de prijs (ongeveer vijf euro) die je krijgt voor zoveel nieuwe nummers is het dubbel, dik en dwars waard. Wie neemt de Tracklist-award mee naar huis, Niels? Niels: Die gaat puur door de omvang van de gigantische muziekbibliotheek naar Rock Band 2, waardoor we nu op 1-1 staan. Gameplay Niels: Voor gamers die graag alleen spelen is er genoeg te doen in Guitar Hero World Tour, want je kunt met ieder instrument afzonderlijk deelnemen aan de lange carrièremodus. Je kunt tijdens die carrière te allen tijde wisselen van instrument. Ook kun je de carrière met één of meerdere vrienden samen doorlopen. Naast de carrièremodus kun je ook met verschillende head-to-head- en battle-modi aan de slag. Qua herspeelbaarheid zit je met World Tour echt gebeiteld. Het spel komt natuurlijk pas echt tot z'n recht met meerdere spelers, maar dat geldt ongetwijfeld ook voor Rock Band 2. Je kunt in Guitar Hero met vrienden en andere gamers online een bandje vormen. Het is ook mogelijk om online een vier-tegen-vier band-versus-band-gevecht uit te vechten!

Rock Band 2

Ron: Qua gameplay komen beide games inderdaad heel erg overeen. Ik moet echter wel zeggen dat Rock Band 2 duidelijk moeilijker is. De drum- en gitaarcharts in Judas Priest's Painkiller zijn bijvoorbeeld belachelijk uitdagend. Ik was echt in staat mijn Sony Bravia het raam uit te mieteren toen het me maar niet wilde lukken om de drumsolo te halen, in mijn boekje is dat een zeer goed teken! Daarnaast is de structuur in Rock Band 2 perfect en zijn de nieuwe modi briljant. Niels: Je zou dus ook kunnen zeggen dat World Tour iets toegankelijker is dan Rock Band 2? Ik had trouwens begrepen dat je in de carrièremodus van Rock Band 2 verplicht bent om verschillende nummers meerdere malen te spelen, ook de nummers die je niet zo tof vindt dus. Wat vind je daarvan? Ron:  Qua toegankelijkheid zitten beide games op hetzelfde niveau. Pas op lange termijn zie je verschil doordat Rock Band 2 de lat wat hoger legt op de hogere moeilijkheidsgraden. Ik denk dan ook dat de ervaren gitaarspeler of drummer Rock Band 2 leuker zal vinden door grotere uitdaging. Overigens moet je inderdaad bepaalde nummers herhaaldelijk spelen in Rock Band 2, iets wat op lange termijn vrij ergerlijk is. Gelukkig kun je sommige nummers ontwijken, waardoor je niet verplicht wordt sommige nummers opnieuw te spelen. Niels: Tja, die hogere moeilijkheidsgraad is denk ik alleen een pluspunt voor de hardcore muziekgamespeler. Qua toegankelijkheid scoren ze inderdaad gelijk. Maar puur voor de uitgebreidere uitdaging van Rock Band 2 vind ik dat die deze ronde wint. Dat brengt ons op 2-1 voor Rock Band 2.

Guitar Hero World Tour

Ondersteuning Niels: Activision ondersteunt World Tour op regelmatige basis met nieuwe tracks. Je kunt losse liedjes downloaden, maar ook hele albums, zoals onlangs het splinternieuwe vette album van Metallica, Death Magnetic. Wel erg jammer is het feit dat je gekochte Guitar Hero 3-nummers niet kunt gebruiken in World Tour. Die bieden namelijk alleen gitaarsporen en niet de rest van instrumenten. In principe begint World Tour qua muziekbibliotheek dus weer van voor af aan.

Guitar Hero World Tour

Ron: Death Magnetic is inderdaad het beste dat ons sinds de uitvinding van de afstandbediening is overkomen. Het is dus logischerwijs een heuglijk feit dat je dit album kunt spelen in Guitar Hero World Tour, hoewel ik me toch altijd een beetje schuldig voel bij het downloaden van een Metallica-nummer. Maar is dit album genoeg om het geweld van de downloadbare content in Rock Band 2 te excelleren? Niels: Ik denk het niet. Rock Band 2 wint ook deze ronde door de fenomenale muziekbibliotheek. World Tour heeft nog een behoorlijk gat te dichten wat mij betreft. Puntje erbij voor Rock Band 2, Ron? Ron: James Hetfield zou zich omdraaien in zijn graf wanneer hij dit hoort, maar Rock Band 2 krijgt er inderdaad een puntje bij. Niet dat Hetfield dood is, maar je begrijpt wat ik bedoel. De stand is 3 -1 voor Rock Band 2. Presentatie Niels: De cartoony look van de Guitar Hero-serie is doorgezet in World Tour. De visuele stijl is prima in orde, maar brengt niet veel vernieuwing ten opzichte van voorgaande delen. Erg tof is ook dat je waanzinnig veel mogelijkheden hebt om je eigen rockster te maken, je instrumenten kunt pimpen en bandlogo's kunt ontwerpen. Hoe zit dat bij Rock Band 2, Ron? Ron: In Rock Band 2 zijn er nog steeds mogelijkheden om je bandlogo en personages aan te passen, maar het gaat nauwelijks dieper dan zijn voorganger. Ook de grafische stijl is nog steeds hetzelfde, net als sommige animaties. Voor drastische grafische vernieuwing ben je bij Rock Band 2 aan het foute adres.

Guitar Hero World Tour

Niels: Drastisch zijn de vernieuwingen bij World Tour ook niet te noemen, maar het is wel degelijk grafisch vooruitgegaan. Het ziet er allemaal uit als om door een ringetje te halen, met toffe settings zoals op een vliegdekschip met overvliegende straaljagers en dergelijke. Ron: Rock Band 2 wil een realistische look neerzetten, en daarin slaagt het maar deels. De gezichtsuitdrukkingen zijn namelijk nog steeds belachelijk en de game heeft een grauwe overlay. Guitar Hero World Tour zet daarentegen een tof stijltje neer dat beter bij de kenmerkende party-sfeer van instrumentgames past. Guitar Hero World Tour vind ik persoonlijk dus het knapst. Niels: Daar ben ik het mee eens, qua stijl en presentatie gaat World Tour er met de buit vandoor in deze ronde. Lekker over the top met een rijk palet aan kleuren, zonder dat het er ooit kinderachtig ziet. En de humor in de cartoony tussenfilmpjes vind ik ook een pluspunt. World Tour krabbelt hiermee weer een puntje terug, zodat het nu 3-2 voor Rock Band 2 staat.

Rock Band 2

Prijskaartje Niels: Ik heb zelf een Guitar Hero World Tour-set gekocht voor 177 euro. Daarin zaten één gitaar, een drumkit, een microfoon en het spel zelf. Indien je het spel gebundeld met alleen een gitaar wilt kopen ben je zo'n 85 tot 90 euro kwijt. Een aardig verschil met het Rock Band 1 pakket, waar we zo'n 240 euro voor moesten ophoesten toch? Ron: Hier in Nederland was destijds inderdaad 240 euro, wat natuurlijk belachelijk veel was. Nu kost alles bij elkaar ook rond de 180 euro , maar dat zijn dus de oude instrumenten uit deel één (en natuurlijk Rock Band 2). Guitar Hero World Tour maakt deze prijs met de grond gelijk door betere instrumenten voor een betere adviesprijs aan te bieden. Niels: Betere instrumenten voor een lagere prijs. Lijkt me duidelijk, ook hier trekt World Tour aan het langste eind en wint daarmee deze ronde, waardoor we eindigen met een gelijkspel van 3-3.

Rock Band 2

Conclusie

Beide bandgames hebben zo hun sterke en zwakkere punten en het hangt een beetje af van het type gamer dat je bent, welk spel net iets beter in de smaak zal vallen. Gamers die door hun ervaring met vorige titels geblinddoekt aan de expertmoeilijkheidsgraad beginnen, zullen zich iets beter thuisvoelen bij Rock Band 2, terwijl het voor de rest van de gamers weinig verschil zal maken. Met de gigantische muziekbibliotheek van de Rock Band-franchise is het meteen al mogelijk om de nummers die je zelf erg leuk vindt binnen te halen, terwijl de bibliotheek van World Tour pas net de startblokken verlaten heeft. Nu Rock Band 2 in Nederland zonder aparte instrumenten in de winkels ligt, is het wellicht verstandiger om de betere instrumenten van Guitar Hero World Tour aan te schaffen, in plaats van de inferieure spullen van Rock Band 1. Iedereen die gewoon keihard wil rocken kan in principe geen miskoop doen met beide games, want beide spellen zijn eigenlijk te tof om te laten liggen.