Niet minder dan het Xtracold café te Amsterdam stond afgelopen vrijdag geheel in het teken van Guitar Hero III. Tweeentwintig gitaarvirtuozen, afkomstig uit alle windstreken van het land, reisden speciaal af richting de hoofdstad om daar een gewild plekje te winnen voor de finales van het Guitar Hero III-kampioenschap. Gitaarhelden Yarno en Frans waren ter plekke om het gitaargeweld te aanschouwen (en nog wat potjes te winnen ook!).

Momenteel heerst er een beetje een raar sfeertje rondom Guitar Hero. Sinds de South Park-aflevering van begin november uitgekomen is, zijn de haters van het immens populaire muziekspel nog meer gebrand op het afkraken van het spel en diens spelers. Toegegeven, het ís en blijft een maf gezicht, al die veelal oudere gasten raggend op kleine nepgitaartjes. Maar sodeju, wát is het toch onwijs vet als je zelf er mee bezig bent! En als je ziet hoeveel mensen er op zo'n spel afkomen en het met plezier spelen, dan weet je dat het toch iets speciaals is. Een fenomeen waar we niet meer vanaf komen. Of je het nou wil of niet.

Bier, wijn, cola en cocktails: prima mix voor Guitar Hero III

Terug naar Amsterdam, waar vrijdag dus keihard gerockt werd om in het voorprogramma van het tienjarig bestaan van Neerlands poplegende Krezip te komen te staan. Datzelfde Krezip was er overigens ook in de vorm van Anne en Joost, beiden ook fervent Guitar Hero-spelers. Echter, kunnen zij in 't echie wel wat moois uit hun instrumenten krijgen, op de plastic gitaren bakken ze er wat ons betreft niet zo veel van terecht. De moeilijkheidsgraden hard en expert zul je ze niet snel zien spelen en als ze spelen, zijn het vaak de wat rustigere nummers. Niets mis mee verder, maar zo zie je maar weer dat het altijd de echte muzikanten zijn die moeite hebben met het spel. De keerzijde van instrumenten kunnen bespelen waarschijnlijk.

Krezip had er zin in! Wij ook.

Wie daar geen last van hadden, waren de zestien man die zich in hadden geschreven voor de competitie. Dat 'man' mag je trouwens erg letterlijk nemen: kennelijk zijn er te weinig vrouwen geïnteresseerd in Guitar Hero, of voelen zich niet geroepen om naar voren te komen en te rocken als een gek. Alleen de twee promotiedames, geheel gekleed in Guitar Hero-stijl, wisten gedurende de avond nog wat noten uit het spel te krijgen. Het ging niet altijd even gemakkelijk, maar lol hadden ze zeker. Ze verzekerden ons zelfs “het spel te gaan kopen”. Kijk, rockende dames. Daar houden we van!

Wat betreft de competitie: de eerste ronde werd er op medium gespeeld, waarna er na acht rondes er uiteraard nog acht overbleven. De nummers die gespeeld werden waren volledig willekeurig: niet één duo had hetzelfde liedje te pakken. De keuze in genres waren ook compleet willekeurig, wat voor de spelers zelf maar ook voor het publiek een aangename afwisseling was. Ondergetekende had helaas de pech om tegen een groot Slayer-fan te moeten spelen. Eentje die ook nog eens Dragonforce op expert met gemak uit kon spelen. Je kon wel op je vingers natellen dat winnen van zo'n iemand natuurlijk onbegonnen werk is, zelfs op standje medium. Het duurde ook niet lang of ik stopte met serieus spelen en ging spontaan als een gek staan rocken. Misschien niet zo efficiënt, wel zo leuk. Kijken naar mensen die statisch en stil het spel staan te spelen is natuurlijk ook niet zo tof.

Overwinning en alcohol maakten de emoties los. Of niet.

Yarno had echter meer succes deze avond. Met gemak en op koele wijze racete de Limburger door beide rondes heen, wat hem kwalificeerde voor de finales op 29 december in de Heineken Music Hall. Met twee tickets en een hoog alcoholpromillage vanwege de gratis cocktails en bier rijker, was het voor Gamer.nl in ieder geval weer een mooi avondje om nooit te vergeten. Eén ding is duidelijk: Guitar Hero III is weer als vanouds leuk om te spelen en belangrijker, it totally rocks your fuckin' socks off. Heineken Music Hall, here we come!

Met dank aan Activision voor het evenement (en de gratis booze), Nick van der Meer voor de foto's.