De afgelopen twee Guild Wars 2-events (Halloween en The Lost Shores) lieten ons met gemengde gevoelens achter. Aan de ene kant waren het geweldige ervaringen, met originele ideeën en unieke momenten. Aan de andere kant liet de technische uitvoering voor veel spelers te wensen over. Volgens de ontwikkelaar is het Winter Event een stuk beter geoptimaliseerd. En ook klachten over de eerdere updates zijn gehoord.

Zo waren er heel wat spelers die het eenmalige karakter van sommige events niet op prijs stelden. Wie er niet bij was op het moment dat het standbeeld in Lion's Arch ontplofte, of toen de Ancient Karka verslagen werd, zal dat moment ook nooit meer zien. De ontwikkelaars stellen dat eenmalige events nog steeds in de planning staan, maar het kerstfeest in Tyria moet voor zo veel mogelijk spelers toegankelijk zijn, hoe druk ze het ook hebben door de feestdagen.

Getikte Toymaker Tixx

Alles draait komende weken om Toymaker Tixx, de waanzinnige Asura die met een gigantisch luchtschip de steden van Tyria bezoekt. Het event start op vrijdag 14 december, maar Tixx arriveert pas op zaterdagavond in The Grove. Dit is de stad van de Silvari (plantmensen). Daarna reist het schip elke dag naar een andere stad, om uiteindelijk op 23 december in Lion's Arch aan te meren.

In iedere stad kunnen de spelers het schip betreden en een 'instance' door spelen. Deze instances bevatten nieuwe baasgevechten waarmee teams van vijf spelers uiteindelijk blauwdrukken en materialen verzamelen om zelf speelgoed mee te maken. Wie op een bepaalde dag niet in een specifieke stad kan zijn: geen nood. Als het luchtschip boven Lion's Arch hangt zijn alle instances alsnog toegankelijk, en de Toymaker blijft drie weken in Tyria.

Spring er eens in

Behalve het luchtschip is er ook een nieuwe Jumping Puzzle. Volgens de ontwikkelaars is deze iets minder moeilijk dan de Clock Tower van Halloween, maar nog steeds een uitdaging. Er is opnieuw een tijdslimiet, en wie niet op tijd de finish haalt sterft. Dit moet de ervaring spannend houden. Toch is het volgens de makers 'goed te doen' na een paar keer oefenen.

Er staat ook een nieuwe 'finale-event' op het programma: de Toypocalypse. Dit is een grootscheepse veldslag tussen de spelers en 'defect speelgoed'. Spelers kunnen met nieuwe wapens en geschutstorens deze vijandelijke (en waarschijnlijk best maffe) aanval afslaan.

Tenslotte keert ook het 'sneeuwballengevecht' terug uit Guild Wars 1, maar uiteraard in een iets andere vorm. Twee teams krijgen in een speciale PvP arena nieuwe wapens en vaardigheden om elkaar te lijf te gaan. Volgens de makers is dit een minder serieuze vorm van player versus player, die toegankelijk is voor zowel veteranen als mensen die voor het eerst tegen levende tegenstanders spelen. Het derde grote event van Guild Wars 2 klinkt opnieuw veelbelovend. We hopen dan ook van harte dat de verbindingsproblemen en lage framerate van The Lost Shores nu zijn opgelost. We houden je op de hoogte.