Hijgend ren je op een stilstaande auto af. Net voordat het racemonster het stoplicht wil verlaten, pak je de deur vast, trek je deze open en gooi je de bestuurder er in één ruk uit. De adrenaline pompt nog door je lichaam en er is feitelijk maar één manier om de zweetdruppels van je voorhoofd te laten verdwijnen: de radio aanzetten. Ook in Rockstar's nieuwste deel in de Grand Theft Auto serie, San Andreas, is er weer een breed scala aan praat- en muziekzenders aanwezig. We zetten de zenders voor je op een rijtje en geven kort aan wat je er van mag verwachten. In de uitgebreide preview die onlangs van San Andreas verschenen is, heb je al iets kunnen lezen over de muzikale kant van Rockstar North's nieuwste creatie. Zo zullen er in totaal elf radiostations zijn, waarvan sommige enkel lokaal en andere over de gehele staat te ontvangen zijn, en zullen de zenders voorzien zijn van real-time weersvoorspellingen en nieuwsberichten. Net als in de vorige GTA games zijn de zenders satirisch opgezet en kun je weer een hoop lol beleven wanneer je in één van de pimpin' wagens rondrijdt. Ook is bekend dat er verschil is tussen het geluid dat uit de verschillende wagens komt en dat je je autosmaak dus niet alleen meer op uiterlijk en kracht zal moeten baseren, maar ook op de kwaliteit van de muziekinstallatie.

Okay, tot zo ver de algemene informatie over de zenders. Wat staat je dan feitelijk te wachten als je een auto in stapt? Wel, de elf zenders zijn verdeeld over tien muziekstijlen, te weten: rock, funk, country, west coast hip-hop, klassieke rock, groove, house, 'modern soul', klassieke hip-hop en raggae. Als elfde zender is er het fameuze Talk Radio, dat ook al in de vorige GTA games te vinden was. Om de zenders nader te verklaren zetten we ze voor je op een rijtje:

Master Sounds: 98.3

Onder aanvoering van DJ Johnny "The Love Giant" Parkinson brengt Master Sounds: 98.3 de grooviest sounds van San Andreas. Of zoals The Love Giant het zelf omschrijft: “Ik neem je mee op een muzikale, spirituele en seksuele reis met een constante stroom aan hits”. The Payback van James Brown is een van de nummers die je bij Master Sounds kunt verwachten.

Playback:

Klassieke hip-hop, voornamelijk East Coast, voert de boventoon bij Playback, een station dat gehost wordt door Forth Right MC. De sound is rauw, iets dat eveneens over deze fast-talking DJ gezegd kan worden. Onder andere Children's Story door Slick Rick behoort tot de playlist van Playback.

Bounce FM:

Play that funky music, white boy! Bounce FM staat volledig in het teken van 'tha funk'. De altijd funky The Funktipus praat je door zijn plaatjes heen, terwijl onder andere Funky Worm van de Ohio Players door je speakers zal klinken. Als dat niet funky is weet ik het ook niet meer!

K-DST

“Ashes to ashes, dust to dust”, dat is de lijfspreuk waarmee K-DST je probeert te lokken. Tommy "The Nightmare" Smith vertelt je al zijn sappige ervaringen over de tijd dat hij in een rockband speelde in de jaren '70 en draait ondertussen plaatjes als Two Tickets to Paradise van Eddie Money.

K-JAH WEST

De Jamaicaans klinkende DJ's Marshall Peters en Johnny Lawton laten je met K-Jah West op een rielaaaksieng wééé door de steden van San Andreas rijden. Muziekstijlen als dancehall, raga, raggae en dub komen voorbij, met Chase The Devil van Max Romeo en The Upsetters als voorbeeldnummer.

CSR

DJ Philip "PM" Michaels draait op CSR de gevoeligste platen en laat de soul hoogtij vieren. Als promotiepraatje zegt Philip ook inhuurbaar te zijn voor bruiloften, begrafenissen en Bar Mitzvahs. Poison van Bell Biv Devoe is één van de nummers die hij wel voor je wil draaien.

Radio X: The Alternative

Moderne rock vindt bij Radio X: the Alternative zijn thuishaven. Voor snerpende gitaren, groupies nummers van onder andere Rage Against The Machine (Killin in the Name is bevestigd) knal je je radio op Radio X, met de altijd vriendelijke Sage al praatpaal.

K-Rose

Aangezien ook de countryside in San Andreas vertegenwoordigd is, kon een radiozender met countrysongs natuurlijk niet uitblijven. De knauwende Mary-Beth Maybell graast je door allerlei droevige nummers heen, waar Crazy van Willie Nelson er één van is.

Radio Los Santos

Alle hip-hoppers die geen 'respect' hebben voor de East Coast kunnen rijdend in Los Santos altijd nog terecht bij Radio Los Santos, dat hip-hop afkomstig uit de westkust behandeld. Julio G (Goeeelio Djie) praat alles aan elkaar al en heeft als één van zijn nummers I Don't Give a F**k van de beroemde en beruchte rapper 2 Pac.

SF-UR

Vind je al de voorgaande zenders maar een beetje aan de rustige kant en ga je liever los op freaky en funky house, dan is SF-UR je zender. Als DJ heeft men Hans (Hanzzzz) Oberlander in huis, die samen met een extreem grappige computersound je door allerlei swingende platen meeneemt. Break 4 Love van Raze is hier één van.

Mensen die nog voordat de game in de winkels ligt (aanstaande vrijdag, 29 oktober, is het eindelijk zo ver) een voorproefje op de radiostations willen, kunnen op de officiële San Andres website via een replica autoradio een glimp van de 'soundtrack' horen. Mocht je zelfs zo'n fan zijn dat je er over denkt om de soundtrack ook als CD te kopen: Rockstar brengt een 2CD en 8CD versie van de soundtrack uit. Beide uitgaven moeten op 21 november in de winkel liggen.