De Grand Theft Auto serie staat nou niet direct bekend om haar multiplayer opties. De eerste twee GTA games hadden een leuke multiplayer component, maar in het derde deel werd het geheel geschrapt. Het spel draaide alleen nog maar om het singleplayer gedeelte, dat bij vrijwel elke gamer nu wel bekend is. De enige manier om met meerdere spelers te spelen was een mod voor GTA 3 en Vice City, Multi Theft Auto genaamd. Rockstar heeft de wens van de gamer echter wel aangegrepen in het eerste GTA spel voor de Playstation Portable: Liberty City Stories.

De PSP is als console uitermate geschikt om met meerdere spelers draadloos te gamen via WiFi. Grand Theft Auto: Liberty City Stories omarmt deze mogelijkheid met zeven multiplayer modes, waarin gamers met maximaal zes spelers het tegen elkaar kunnen opnemen. De zeven modes zijn stuk voor stuk snel, spannend en vooral erg explosief.

De mode Liberty City Survivor spreekt waarschijnlijk het minst tot de verbeelding. Het is het zelfde principe als de standaard Deathmatch mode. Dood je medespelers zovaak mogelijk en degene met de meeste kills op zijn naam heeft het spelletje gewonnen. Er kan ook in teams gespeeld worden, wat dan in GTA stijl weer gangs wordt genoemd. Uiteraard gaat het dan om het gezamenlijke aantal punten dat de gang gehaald heeft. Weinig nieuws onder zon tot nu toe. De andere modes bieden gelukkig een hoop variatie.

Twee andere modes draaien om mooie luxe limousines. Deze prachtige lange voertuigen moeten gestolen, vernietigend en gereden worden. In Protection Racket draait het om een viertal van de limo's. Er zijn twee teams, of gangs, een verdedigende gang en een aanvallende gang. De verdedigende spelers krijgen de vier limo's in hun gebied gezet, welke de aanvallers moeten vernietigen. Deze mode wordt in twee rondes gespeeld, waarbij in de eerste ronde de tijd wordt opgenomen waarin de aanvallers de limo's kunnen vernietigen. In de tweede ronde worden de rollen omgedraaid, waarbij de tijd van de eerste ronde juist aftelt. De andere gang moet dus sneller, of net zo snel als het andere team zijn.

Get Stretch draait net als Protection Racket om de lange vehikels, alleen dan meer met het idee Capture the Flag, of Capture the Huge Fast Driving and Destroyable Flag. Elke gang heeft een eigen limousine die tegelijkertijd verdedigd en gestolen moet worden. Er moet namelijk gezorgd worden dat je de limo van de tegenstander steelt en deze naar je eigen basis brengt, waar je eigen limo nog moet staan, want anders krijg je geen punten. Wanneer je eigen limo gestolen wordt, kun je deze weer terugkrijgen door het gewoon terug te stelen, maar ook door de wagen te vernietigen.

Limo's zijn leuk en grappig, maar je wilt elkaar natuurlijk ook wel eens vermoorden. The Hit List draait, zoals de naam al verklapt, om het doden van de juiste personen. In deze mode wordt één speler gemarkeerd. Deze speler moet zo lang mogelijk proberen te overleven, want alle andere spelers moeten hem zo snel mogelijk doden. Het wordt de gemarkeerde speler nog eens moeilijker gemaakt doordat zijn voertuigen langzaam schade oplopen, dus snel vluchten is er niet bij. Wanneer een gemarkeerde speler gedood is, zal er willekeurig een andere speler gekozen worden. Iedere speler zal een keer gemarkeerd worden in een potje en diegene met de langste overlevingstijd wint. Dood je een gemarkeerde speler, dan krijg je nog eens extra tijd bovenop je overlevingstijd. Zo ben je altijd actief bezig met het spel en ga je niet ergens in een hoekje zitten wachten.

Natuurlijk is Grand Theft Auto ook uitermate geschikt voor een normaal race onderdeel. Street Rage is de naam van de race mode. In principe is het idee exact hetzelfde als elk ander racespel. Je zult door de checkpoints moeten rijden in de stad om uiteindelijk als eerste over de finish te komen. Gelukkig heeft de mode een flinke GTA smaak gekregen, want spelers kunnen in de race gewoon wisselen van auto en ze kunnen de tegenstanders met wapens vernietigen. Vernietigde spelers zullen automatisch na een korte tijd weer op de baan terug gezet worden. Er zijn ook nog een paar power-ups die je het racen makkelijker moeten maken. Sticky Tires verbetert de controle over je auto voor een korte tijd en Instant Repair repareert je wagen. Geen power-ups om je tegenstanders aan te vallen dus.

Net als Street Rage draait ook The Wedding List om auto's. Deze keer staan er door de hele stad speciale auto's die opgehaald moeten worden. De auto's moeten vervolgens naar kratten gereden worden waar ze ingenomen worden. Je krijgt een bedrag geld dat wordt bepaald door de conditie waarin je auto zich bevindt. Als alle auto's zijn afgeleverd wint de speler met het meeste geld het potje.

Allemaal leuk en aardig die auto's en limousines, maar het wordt allemaal nog net wat leuker en explosiever met het meest vernietigende voertuig in GTA: de tank. In Tanks for the Memories zal een tank in de stad moeten gevonden worden. Eén persoon krijgt de tank te pakken en moet zolang mogelijk zien te overleven, want alle andere spelers zijn bewapend met niets minder dan een rocket launcher. De speler in de tank krijgt een bepaalde tijd voorgeschoteld waar in hij moet zien te overleven. Na die tijd krijgt de speler die de meeste schade aan de tank heeft aangericht, de controle over de tank. De eerste speler die het de volledige tijd in de tank volhoudt wint.

Conclusie

De Grand Theft Auto games bieden elke keer weer een lang leven door een gigantisch singleplayer avontuur. Met Grand Theft Auto: Liberty City Stories krijgen we nu ook zeven zeer verschillende mutliplayer modes die het leven van het spel aanzienlijk verlengen. Het zijn stuk voor stuk leuke modes die elk weer voor een compleet andere ervaring zorgen. Liberty City Stories wil overduidelijk nog maanden lang in je PSP blijven zitten, mits je genoeg vrienden met de game in hun bezit hebt natuurlijk.