Afgelopen week kondigde Rockstar aan dat Grand Theft Auto IV de geplande releasedatum in oktober niet gaat halen. De game wordt met de bezem doorgeveegd naar het tweede kwartaal van het financiële jaar 2008, april in dit geval. Na het nieuws ging de microfoon door de Gamer.nl redactie met de vraag wat de reactie is op dit nieuws. Het resultaat is vier verschillende meningen van respectievelijke Ronnie, Frans, Yarno en Jaap.

Ik weet nog goed hoe ik op het nieuws geattendeerd werd. Iemand stuurde me een link naar de aankondiging door Take 2, ik klikte er op, las snel even de kop en sloot het venster weer. Ik had m'n hoofd er blijkbaar niet helemaal bij. Toen een minuut later sloeg het besef ineens bij me in: "holy fuck! wat stond daar?" Dus ik klikte nogmaals op de link, en liet de

aankondiging even over me heen komen.

In eerste instantie een gevoel van lichte teleurstelling. Het is toch één van de grootste titels van het jaar en zeker één van de meestbelovende next-gen games die er aan stond te komen. Als je dan reacties leest op verschillende fora ga je al snel beseffen dat dit uitstel ook een

behoorlijke impact kan gaan hebben op de consoleverkopen van de Xbox 360 en helemaal de PlayStation 3. Sony verliest zo'n beetje hun laatste grote, bekende naam voor de feestdagen en bij Microsoft wordt hun zogenoemde 'perfecte storm' aan topgames behoorlijk afgezwakt. Geen Halo 3 + GTA4 combo meer voor hun. Van 'de grote drie' zal eigenlijk alleen Nintendo blij geweest zijn met dit nieuws.

Daarna ga je de boel echter rationaliseren, zet je die pet van marktanalist weer af en ga je weer denken als een gamer. Frappant genoeg ga je er juist dan vrede mee hebben. Waarom? Omdat GTA4 een enorm grote en zeer tijdrovende game is. Tussen ál die andere topgames die voor de rest van dit jaar gaan verschijnen, zou GTA4 nauwelijks tot z'n recht kunnen komen. Of juist die andere titels worden teveel op de achtergrond geschoven. Bovendien hebben we nu voor het minder drukke voorjaar van 2008 ook nog behoorlijk wat leuks te spelen. Laten we tevens niet vergeten dat dit uitstel de kwaliteit van de game op beide platformen enkel ten goede zal komen. Kortom: top eigenlijk, dat uitstel!

Eerlijk gezegd had ik hetzelfde gevoel als wat Ronnie hierboven vertelt. In het begin is er de "What the fuck?!"-erlebenis, waar je echt denkt van: dit is oprecht kutnieuws! Althans, dat had ik wel. Maar waarom zou je er van gaan balen? Zoals eerder gezegd, komt dat uitstel helemaal zo gek uit. Wie heeft er eigenlijk tijd voor al die spellen? Ik hoorde zelfs verhalen van gamers die spellen als The Darkness en Overlord nog niet eens uit hadden. Laat staan dat ze dan GTA IV binnen een weekje uitspelen!

Voor zo'n spel moet je gewoon de tijd nemen. Als gamer, maar ook zeker als ontwikkelaar. En het is vaker gebleken dat een spel uitstellen lang zo'n ramp niet is. We willen immers géén games met een, zoals ik het zelf maar heb benoemd, "Duits nasmaakje". Oftewel: een spel maar gauw op de planken gooien, vol met bugs, die je later in grofweg twintig patches nog 'wel even oplost'. Nee, wat dat betreft doet Blizzard het altijd goed met hun 'When it's done'. Duurt lang, maar dan heb je ook een product dat er staat.

Sterker nog: het zou me ook niet verbazen als Ubisoft ineens denkt van: laten we Assassin's Creed óók uitstellen. "Als Rockstar het kan flikken, waarom wij niet?". Immers, we zagen allemaal hoe het charmante lachebekje Jade lichtelijk nerveus reageerde tijdens de E3-presentatie. Het loopt toch niet zo vlekkeloos als aanvankelijk gedacht. En de toch wel enigszins tegenvallende reacties van de wereldwijde pers zou een signaal af kunnen geven bij de Franse uitgever. Als er dan een moment zou moeten zijn voor een uitstel, laat het dan nu zijn. Maar goed, dat is puur speculatie van mijn kant. Zo gek zal het vast niet lopen.

Hoewel, dat moet Peter Moore vast ook gedacht hebben toen hij die tattoo liet zetten...

Ach en wee! GTA IV is uitgesteld tot volgend jaar! Dat is de reactie die de meeste gamers hadden toen ze te horen kregen dat GTA niet meer dit jaar uit zou komen. Dit was echter niet mijn reactie, en wel om twee redenen.

De eerste hiervan lijkt mij de meest belangrijke: GTA interesseert me niet. Jup, het is eruit! GTA kan me gestolen geworden. Ik begrijp wat de reeks gedaan heeft voor de gamesindustrie en daarvoor moet ik Rockstar dankbaar zijn. De game an sich kan me echter niet langer dan een half uur amuseren.

GTA biedt natuurlijk een enorme open spelwereld waar je in kan rondwandelen en doen wat je wilt. Allemaal leuk en aardig, maar dat kan ik buiten ook. Ik wil een goede reden hebben om binnen te blijven en achter mijn tv te zitten. Een verhaal is daarvan van groot belang. Ik

weet dat de verhalen in bijna alle GTA's top notch waren, maar ze konden me gewoonweg niet lang genoeg boeien. Ook de grote spelwereld stond mij eerder tegen dan dat ik er plezier aan beleefde. Ik moet altijd aan een handje worden meegenomen in een game, het verhaal moet mij precies sturen waar ik heen moet. Dat is ook één van de redenen dat de meeste

(MMO)RPG's mij niet interesseren. Een spel als Mafia, dat toch ook een grote open spelwereld had, kon mij echter wel aan zich binden. Dit komt (denk ik) door het sublieme verhaal waar je vanaf het begin inzit. Ondanks de openheid is Mafia enorm lineair, iets dat bij GTA niet het geval is.

De tweede reden is eigenlijk meer voor de mensen die wél zitten te wachten op het spel. Als GTA uitgesteld is, krijgt Rockstar meer tijd om een sublieme game af te leveren. Dat de game supergoed wordt, daar twijfel ik niet aan. De ontwikkelaar krijgt gewoon wat extra tijd om de

laatste puntjes op de i te zetten en te zorgen dat gamers overal ter wereld weer uren rond kunnen hobbelen in een enorme stad.

Tsja, GTA IV laat nog even op zich wachten. Persoonlijk doet het me niet veel, maar ik begrijp de mensen die nu zelfmoordneigingen hebben gekregen. Ik leef met jullie mee, maar ik zal niet hetzelfde gevoel hebben.

Is er dan niemand die het fier voor de game zelf opneemt? Wat is dit voor slappe zooi, we hebben het hier over Grand Theft Auto mensen, de game waarvoor sommigen 's nachts zonder moeite het bed uit getrokken kunnen worden! Het nieuws is gewoon balen, zwaar balen. Het argument dat er al zoveel games uitkomen dit jaar en dat je geen tijd hebt om ze allemaal te spelen bevat een waarheid als een koe. Maar waarom wil ik dan die andere games spelen? Ik wil juist GTA spelen, die andere games haal ik met een beetje mazzel in februari wel voor drie tientjes minder uit de budgetbak! Dit betekent niet dat die andere games zozeer slecht zijn, maar dat ik een schier oneindig vertrouwen heb in Grand Theft Auto. Want op het ietwat mindere vorige deel na, maar dat had meer met de sfeer te maken dan met de gameplay zelf, heb ik altijd oneindig genoten van de GTA-serie. De premissie dat de gameplay van GTA uitgebreid wordt, in een grafisch aantrekkelijk jasje gestoken wordt en we een fictief New York kunnen verkennen maakt mij als gamer wild. Ik wil geen Bolletje, ik wil GTA!