Achtergrond

Grote teams strijden om IEM wereldtitel in Katowice

League of Legends-toernooi in volle gang

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
De Intel Extreme Masters wereldtitel is een toernooi dat al jaren meedraait, het begon al toen League of Legends nog maar een kleine eSports was. De afgelopen jaren is de glans van het toernooi wel wat minder geworden, maar het is nog steeds een evenement waar veel League of Legends-fans naar uitkijken. Deze week is het weer zo ver, als een aantal grote teams naar Polen gaan om te strijden in Katowice.

IEM-Wereldkampioenschap

De League of Legends Intel Extreme Masters-toernooien zijn speciaal: het zijn de enige grote evenementen die niet door Riot Games worden georganiseerd, maar wel erkend worden door de maker van League of Legends. Sterker nog, Riot Games heeft een week pauze ingelast in de League of Legends Championship Series om ervoor te zorgen dat het IEM-wereldkampioenschap doorgang kan vinden. Dit is niet voor niets, want tijdens het toernooi gebeuren altijd wel bijzondere dingen.

2016 was bijvoorbeeld het jaar van SK Telekom T1. De Zuid-Koreaanse grootmacht wist elk groot toernooi te winnen en IEM Katowice was er een van. Zonder ook maar één game te verliezen schreef het team het evenement op zijn naam. Ook de jaren ervoor was er veel te beleven. Zo was de backdoor van xPeke, misschien wel de meest iconische League of Legends-play ooit, tijdens IEM. Ook de opkomst van Unicorns of Love begon bij een van de IEM-toernooien.

Twijfel

Ondanks die reputatie rijst er tegenwoordig de vraag of het toernooi nog wel relevant is. Veel teams vinden de prijzenpot te klein om de wereld voor over te reizen en ook de ESL (voorheen Electronic Sports League) zelf lijkt zich vooral te richten op andere games zoals Counter-Strike: Global Offensive, waardoor er minder aandacht wordt besteed aan League of Legends. Een voorbeeld hiervan is de grote hoeveelheid technische problemen die er op de afgelopen League of Legends-toernooien zijn geweest. Op beide kritiekpunten heeft de organisatie overigens gereageerd en verbetering beloofd. Maar daar heeft het aankomende toernooi op dit moment niets aan.

Een maand geleden had IEM Katowice een line-up van teams waarvan een groot deel tot de echte wereldtop behoren. In de tussentijd is echter veel veranderd en een aantal grote organisaties hebben om verschillende reden afgezegd. Wereldkampioen SK Telekom T1 had visa-problemen en EDG uit China claimde problemen te hebben met het verkrijgen van de nodige documenten om Polen binnen te komen, iets watontkent wordt door de Poolse ambassade.

Behalve die twee topteams hebben ook Samsung Galaxy en Cloud9 laten weten niet deel te nemen aan het toernooi. Samsung Galaxy wilde rust; het team heeft de afgelopen maanden een ongelooflijk druk programma gehad. Waarom Cloud9 de uitnodiging afwees is niet helemaal zeker. In het officiële statementstaat dat het team zich vooral wil focussen op de Amerikaanse competitie en daarom in de Verenigde Staten blijft. Er gaan echter hardnekkige geruchten dat het team bang zou zijn dat het problemen krijgt met de terugreis door de wetgevingen die Trump wil doorvoeren. Zestig procent van de technische staf van het team komt namelijk niet uit de Verenigde Staten. Als zij het land niet meer in kunnen na IEM Katowice is dat desastreus voor het team.

Competitief

Ondanks dat deze vier grote namen hebben afgezegd, zijn er nog steeds leuke teams aanwezig in Polen. Unicorns of Love is echt een toernooiteam. Ze zijn goed in vorm en willen ongetwijfeld knallen. Ook H2k, met Nederlander Fabian Febiven Diepstraten in het team, is een sterke formatie. Tot slot heeft Europa nog een derde afgevaardigde met G2 eSports. Het team is de vervanger van Cloud9 en staat op dit moment ongeslagen eerste in de Europese LCS. G2 eSports zou de grote favoriet zijn, maar op internationale toernooien zakt het team vrijwel altijd als een pudding in elkaar. Het wordt interessant om te zien of het dit keer wel kan presteren.

Wordt het dan een Europees onderonsje? Nee. Er zijn namelijk een aantal sterke Aziatisch teams die zich melden op het toernooi. Flash Wolves is al jaren het beste team uit Taiwan en kan het elk Europees team moeilijk maken. Ook Rox Tigers en Kongdoo Monsters zijn teams die zomaar kunnen verrassen. Ondanks dat de beste teams ontbreken, staat er dus een mooie line-up klaar. En eerlijk is eerlijk: wanneer SK Telekom of Samsung had meegedaan, was de winnaar vooraf al bekend.

Op moment van publicatie is IEM Katowice al bezig. Het toernooi begon gisteren (woensdag) en duurt nog tot zondagavond. De wedstrijden zijn behalve op Twitch ook te zien op eSportsTV.

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Canal Digitaal.

Dit artikel delen:

Lees meer

Assassin’s Creed Rogue en meer backwards compatible op Xbox One Live action GR: Wildlands-trailer van Die Hard-regisseur
0

Reacties op: Grote teams strijden om IEM wereldtitel in Katowice

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.