Super Mario Advance 3: Yoshi's Island
Zin in een superschattige spelwereld met bloemetjes, dinosaurusjes en baby-Mario's in luiers? Geloof ons, het is leuker dan het klinkt. Yoshi’s Island is eigenlijk gewoon Super Mario World 2, maar dan hier en daar wat pittiger en met heerlijk speelse graphics. Deze GBA-overzetting doet daar niets van af. Je speelt met Yoshi die baby Mario veilig naar het einde van het level moet brengen. Makkelijker gezegd dan gedaan en zelfs nu nog een (toffe) uitdaging!

Mario Kart: Super Circuit
De meeste 3DS-bezitters zijn nu waarschijnlijk bezig met Mario Kart 7 en dat moeten ze lekker blijven doen, hoe goed deze Mario Kart vroeger ook was. Super Circuit kent veertig tracks en kreeg lovende kritieken dankzij de strakke gameplay (een verademing na het wat zweverige Mario Kart 64). Gamer.nl schreef tien jaar geleden zelfs dat het een titel is om de GBA voor aan te schaffen. Mario Kart DS en 7 hebben de game inmiddels echter ingehaald, zowel qua trackdesign als qua gameplay. Daarbij worden de graphics wel heel lelijk opgerekt door de krachtigere 3DS.

Metroid Fusion
In Metroid Fusion is heldin Samus Aran onderweg naar planeet SR388, wanneer haar ruimteschip wordt aangevallen door een parasiet. Door de aanval muteert Samus in een fusie van diverse levensvormen en krijgt ze bovennatuurlijke krachten waarmee ze in de rest van de game het mysterie achter de parasiet ontsluierd. Dit doet ze door langzaam maar zeker de grootse spelwereld te ontdekken zoals je van de Metroid-games gewend bent. Precies wat Metroid zo populair maakt, en beter te pruimen dan de oude games uit de reeks op de NES en klassieke GameBoy.

WarioWare Inc.: Mega Microgames
WarioWare is voor mensen met een heel korte spanningsboog, een verzameling micro-games die elk maar een paar seconden duren. Wario is namelijk zijn eigen gamefabriek begonnen en wil met honderden kleine games het grote geld binnenharken. Jij mag ze testen, maar dat kan inmiddels ook in betere versies, waaronder het superieure WarioWare: Touched, een DS-launchtitel. Als je je echt verveelt zou je wellicht eens Mega Microgames kunnen proberen.

Mario vs. Donkey Kong
Donkey Kong ’94 kun je inmiddels voor een paar euro downloaden op de 3DS. Hierin wordt het concept van Mario versus de grote aap Donkey Kong op de schop genomen, met een heerlijke platformgame als gevolg. Dit GBA-vervolg is misschien niet zo goed gebalanceerd, maar heeft zijn graphics wel mee en voegt daarnaast kleine robot-Mario’s toe die het spel een stuk hectischer maken. Zeker de moeite van het spelen waard.

F-Zero: Maximum Velocity
Mario Kart is niet de enige racegame die je gratis kunt downloaden. F-Zero: Maximum Velocity was de eerste F-Zero-game op een handheld, maar eerlijk is eerlijk: de reeks draait om misselijkmakende snelheden en dat komt beter tot zijn recht op krachtigere hardware. Lekker laten voor wat het is dus.

The Legend of Zelda: The Minish Cap
Na de remake van Ocarina of Time, de eerste twee Zelda-games en Link’s Awakening hier alweer een Zelda-titel op de 3DS. The Minish Cap is echter helemaal de moeite waard, want dit charmante avontuur durft de legende van Zelda op een iets andere manier vorm te geven (Link kan via een speciale hoed kleiner worden en met kabouters praten) en heeft daarnaast een aantal ijzersterke dungeons. Zonder twijfel de leukste titel van deze lichting, een echte klassieker.

Fire Emblem: The Sacred Stones
The Sacred Stones is de achtste Fire Emblem-game, de derde Fire Emblem-game die op de GameBoy Advance is verschenen en de tweede game uit de reeks die buiten Japan uit kwam. Zijn we er nog? The Sacred Stones biedt gameplay die je gewend bent van de reeks, vergelijkbaar met Advance Wars (van dezelfde ontwikkelaar): turn-based knokken tegen vijanden in een middeleeuwse setting. Het rustige tempo past wel bij een handheld.

Wario Land 4
Met Wario Land op de GameBoy bewees de rivaal van Mario dat hij met gemak zijn eigen platformgame kon dragen, en van die gedachte week hij voorlopig niet af. Ook de vierde game in de reeks, de eerste op de GameBoy Advance, is een solide platformer die in feite niets fout doet, maar het trucje kenden we inmiddels wel en de game voegde dus vrij weinig toe aan de vorige delen. Het is niet voor niets dat Wario hierna wat heel anders ging doen (zie WarioWare).

Kirby & The Amazing Mirror
Kirby’s laatste GBA-game valt op: waar de Kirby-games normaal snel en gemakkelijk uit te spelen zijn, daar vergt The Amazing Mirror vrij veel tijd van je. De gebruikelijke van-links-naar-rechts-levels zijn hier afwezig en in plaats daarvan is elk level een doolhof op zich, waar je diverse plekken moet ontdekken om verder te komen. Een aparte Kirby-game, maar eigenlijk is elke recente game met de roze zuigbol dat wel.

Hoewel het grappig was om weer eens met wat NES-titels te spelen, bevallen deze GBA-ports ons een stuk beter. De titels zijn recenter en doorstaan de tand des tijds dus beter. Daarbij zijn Yoshi’s Island en Zelda: The Minish Cap directe klassiekers die iedereen een keer gespeeld moet hebben, helemaal nu ze tijdelijk gratis zijn. Sowieso loont het om de games te downloaden, want ze zullen (volgens Nintendo) nooit meer te koop aangeboden worden in de eShop.