Het prestigieuze Masters-toernooi werd voor het eerst in het jaar 1934 gehouden als initiatief van beroemde golfer Robert T. Jones en zijn vriend Clifford Robberts. Elk jaar wordt dit toernooi gehouden op de Augusta National Golf Club die eveneens is opgericht door Jones en Robberts. Volgens Van der Gelden is het toernooi het Wimbledon van Golf. “Het is een droom van iedere golfer om aan het toernooi mee te kunnen doen”, vertelt hij. 

Tiger en Bill

“Op de baan spelen is slechts voor enkele weggelegd.” Het bemachtigen van een kaartje als toeschouwer is ook bijna onmogelijk. “Enkel op de zwarte markt, voor heel veel geld, kom je aan een kaartje.” De golfclub telt ongeveer driehonderd leden en kent geen aanvraagsysteem; alleen uitgenodigde leden mogen de club toetreden. Zo is bijvoorbeeld Bill Gates lid van de club.

Juist het onbereikbare maakt het voor fanatiekelingen van de sport zo speciaal dat de golfbaan nu digitaal te betreden is. “De baan virtueel kunnen spelen met de moderne spelcomputers is iets dat je hart al meteen sneller laat kloppen”, vertelt Van der Velden. “Juist omdat golfers de baan van televisie kennen en omdat je er niet kunt spelen, wordt het een soort onbereikbaar paradijs; je kent de holes, je weet waar de moeilijkheden zijn.”

“Nu kun je als golfer eindelijk een beetje proberen om Augusta te bedwingen”, legt Van der Velden, die zelf al drie keer als journalist aanwezig was bij het Masters-toernooi, uit. “Maar het is ook één van de beste banen ter wereld.” Onlangs werd de Augusta National Golf Course uitgeroepen tot de beste golfbaan van de Verenigde Staten. Volgens Van der Velden heeft dit vooral te maken met de traditie en lange historie van de club en golfbaan, “maar het is dus ook nog eens een fenomenale baan”, zwijmelt hij.

Realistisch

Van der Velden heeft de eer gehad om het Augusta National Golf Course in persoon mee te maken en heeft onlangs het spel, en dan vooral het Masters-toernooi, aan de tand mogen voelen. “De graphics van de baan waren ontstellend realistisch; het zag er uit zoals ik het ervaren heb toen ik er was”, vertelt hij. “Je kunt een mooi toernooi met de topspelers beleven.” Van der Velden testte het spel op de PlayStation 3 met een gewone controller en de PlayStation Move.

De besturing met de controller was “saai” en ook de Move voldeed niet helemaal aan zijn eisen. Zo hoopt hij dat het realistischer aanvoelt wanneer hij het op de Wii kan spelen, aangezien de besturing van het vorige deel op Nintendo’s spelconsole heel fijn aanvoelde volgens hem. De golfexpert was echter niet helemaal te spreken over de animaties van de golfers. “Ik verbaas me er nog steeds over hoe moeilijk het kennelijk is om de ‘mannetjes’ realistisch te laten bewegen. Het lijkt wel of op dat gebied maar weinig vooruitgang is gemaakt.”

Van Der Velden vertelt dat het Electronic Arts goed is gelukt om het gevoel van hoogteverschil te implementeren in het spel. “Het voelt echt vrij realistisch”. Daarnaast is de toevoeging van het Masters-toernooi en de Augusta National Golf Course simpelweg “magie voor elke liefhebber van golf”. Als golfcommentator van Sport 1 maakt Van Der Velden regelmatig nog gebruik van oudere versies van de spelreeks. Vandaar ook dat hij dit weekend gelijk het nieuwste deel zal aanschaffen om zich op het Masters-toernooi, wat volgende week donderdag weer begint, voor te bereiden.