Afgelopen weekend startte in Nijverdal in het Noordoosten van het land de 22ste Golden Tulip Rally. Dit Rally evenement is Nederlands belangrijkste Rally en trekt elk jaar weer duizenden bezoekers. Dit jaar zelfs heeft het evenement over de 100.000 bezoekers getrokken, die kwijlend stonden te kijken naar hun favoriete coureurs die al scheurend het wegdek aan flarden reden. Piepende banden, brandend rubber, opspattend gruis en gierende versnellingsbakken waren een paar van de dingen die ik er zelf van opgepikt heb. Codemasters, een van de hoofdsponsors van het event, nodigde GamerNL en 6 prijswinnaars uit, om eens te kijken hoe virtuele rally vanuit hun net gereleasde Colin McRae Rally 04, samenvalt met realistisch Rally rijden. De dag begon met hun presentatie en net als je denkt dat dat alles is, verrassen ze je met meer van al dat goeds.

In Rijsen vestigt zich partycentrum Lucky en Co. Een centrum voor de plaatselijke jeugd waar ze savond uit hun dak kunnen gaan. Maar niet deze middag. Vandaag heeft Codemasters de zaak gehuurd en presenteert hier aan de pers en genodigden hun nieuwe deel in de Colin McRae reeks. Geheel in Engelse stijl, met Bobby's voor de deur en grote Engelse vlaggen gedrapeerd over de pui van het gebouw worden de genodigden onthaald in geheel Engelse norm. Binnen worden ze voorzien van de nodige Engelse versnaperingen en na enige tijd komt een RTL Rally presentator de centrale trap af en kondigt de start van de presentatie aan. Op de televisie schermen draait een trailer over wat Rallysport inhoudelijk inhoudt en geeft ons een duidelijk beeld van wat er fout kan gaan. Na deze inleiding krijgen we van Jurrie en Andy van Codemasters een presentatie over Colin McRae Rally 04. De presentatie meldt ons de cijfers en de geschiedenis van de Colin McRae franchise en geeft ons een duidelijk beeld wat er allemaal nieuw is aan Colin McRae Rally 04. Tijdens de volgende Engelse maaltijd wordt de volgende stap van het evenement duidelijk.

Om 18:00 uur staat er een Engelse dubbeldekker bus voor de deur, om nog maar eens verder te gaan in de Engelse Sfeer. Gedurende de busreis krijgt elke genodigde een goodybag met wat blikjes en natuurlijk hun nieuwe game, Colin McRae Rally 04. Nadat de grote rode bus door de smalle straatjes van Nijverdal gewurmd is, wordt duidelijk dat we een bezoek gaan brengen aan een deel van de Rally. Om 18:01 is de eerste deelnemer van start gegaan in de 22ste Golden Tulip Rally en nu scheuren ze hier met een rotgang voorbij. Vanuit dit perspectief wordt goed duidelijk dat wat we net ingame hebben gezien ook daadwerkelijk de waarheid is. Na een aantal van de deelnemers met een rotgang voorbij te hebben zien komen worden we de bus in gedreven, het is tijd voor de volgende stap. Op het service terrein van de Golden Tulip Rally worden we onthaald en krijgen we de mogelijkheid als VIPs om eens rond te kijken bij de diverse Rally auto's die al klaar zijn met hun eerste proef. Veel teams zitten nog te wachten op de terugkeer van hun rijder, maar een deel van de teams zijn al druk bezig om de nodige reparaties en wijzigingen aan te brengen. Het is ondertussen donker geworden en het blijkt al 21:30 te zijn. Ze zeggen wel eens, Time flies when you are having fun! En dat blijk maar al te goed. Codemasters heeft zichzelf overtroffen met een goed georganiseerde dag, met leuke bezigheden en een tas vol goodies, alleen de mogelijkheid mee te dingen naar die Rally helm van de meester zelf is mij compleet ontgaan. Misschien zat ik toen met mijn hoofd nog onder een motorkap, mee te kijken naar een motorreparatie.

UPDATE: De wedstrijd voor de gesigneerde Colin McRae helm, vond plaats in het weekend en startte pas op zaterdag.