Global Game Jam 2012 | Gamer.nl

Global Game Jam 2012 | Gamer.nl

Voor de Total War-purist is het ketterij van de hoogste orde: geen historische setting, maar een volledig fictieve wereld waarin orks, vampiers en dwergen elkaar brullend de hersenpan inslaan. Dat is misschien jammer voor de geschiedenisliefhebber, maar Total War: Warhammer belooft meer spektakel dan ooit tevoren.

Welkom op de Global Game Jam, editie 2012. Voor iedereen die niet bekend is met het concept: tijdens de GGJ krijgen deelnemers 48 uur de tijd om een spel te maken. In de praktijk heb je echter veel minder. Het evenement start vrijdagavond en loopt tot zondagmiddag en iedere minuut die je aan slapen besteedt, gaat van je tijd af. Het is een echte marathon waarbij elke mi tap fataal kan zijn.

Het evenement is toegankelijk voor geïntere eerde scholieren en nutteloze journalisten, maar ook voor ervaren spellenmakers. Waarom zou je hieraan mee doen? Iedereen heeft een andere motivatie. De een doet het om zijn programmeer- of artistieke vaardigheden te bewijzen, de ander doet het voor de gezelligheid. En gezellig is het zeker. Iedereen staat voor dezelfde uitdaging en komt dezelfde frustraties tegen, waardoor al snel een binding ontstaat binnen het eigen team en met andere deelnemers die je pas net hebt leren kennen.

VRIJDAG: Snaaaaaaake!

Zoals de naam al doet vermoeden, is de GGJ een wereldwijd evenement. De eerste teams starten in Australië en het loopt tegen de draaiing van de aarde in naar Hawaï. In totaal doen dit jaar 246 locaties mee met in totaal 10.812 deelnemers. Iedereen maakt een spel naar aanleiding van één thema dat tot aan de start geheim blijft. De organisatie laat op locatie Hilversum een plaatje van de Ouroboros zien (een zichzelf etende slang) en we krijgen de waarschuwing om dit niet te lekken op Twitter of Facebook. We willen die Hawaïanen ten slotte geen voorsprong geven!

Na de bekendmaking van het thema, gaat iedereen naar de kantine voor het matchmaking gedeelte. Sommige deelnemers maken van te voren al een team, maar het grootste deel loopt vrij rond. Wie een goede 2D Artist zoekt, kan het omroepen en al snel zal zich een tekenaar bij je melden. Het team waar wij in zitten, zoekt nog een extra programmeur en meteen schuift de 16-jarige Aran Koning bij ons aan. Dit is zijn eerste Game Jam en later kunnen we vaststellen dat de jonge kerel meer dan welkom is.

De rest van het relatief ervaren team bestaat uit programmeur Thomas Verkooijen, 2D Artist Peter Klijn, 3D Artist Rick Lemmen en gamedesigner Wytze Kamp. Vanwege het gebrek aan een sounddesigner neemt ondergetekende dat op zich, evenals de trailer die voor de presentatie moet worden gemaakt. Na een korte brainstorm staan de eerste teams klaar om te beginnen en ontstaat er een hilarische race naar de derde etage...

3...2...1...Fight!

De eerste teams bestaan vooral uit deelnemers die al eerder hebben meegedaan en zij weten precies waar de juiste materialen staan. Terwijl de andere teams beneden nog rustig aan het overleggen zijn, roven de ervaren Jammers de bovenste verdieping al leeg. Banken worden uit de lounge geplunderd, extra tafels en zachte stoelen vliegen van de ene naar de andere kant en de grootste tekenborden worden verhandeld alsof het een zwarte markt is.

Als alles op zijn nieuwe plek staat, duiken de teams in brainstormmodus. Ons team heeft een bord op zijn kant gegooid, waardoor we nu een enorme tekentafel hebben gecreëerd. Het thema negeren we in de eerste instantie, om zo vrij mogelijk spelconcepten te kunnen pitchen. Iedereen die een idee heeft, tekent het uit en de rest kan elementen toevoegen. Ideeën afschieten mag niet om het proces open te houden. Doe je dat wel, dan ben je een 'black hat' en kan je een bal in je gezicht verwachten.

Met een bord vol met tekeningen, komen we uit op vier algemene basisconcepten. Ieder geeft vervolgens één of twee punten aan de ideeën, waarna er twee overblijven die we serieus bekijken. Eén concept is een alternatieve 3D-shooter die de potentie heeft om tot een echt spel uit te groeien, maar vereist te veel werk. We gaan daarom voor het tweede idee: een multiplayerspel waarin een (bijna) oneindige vrije val centraal staat.

Palingdroom

We zien een spel voor ons in een enorme zandloper. Het is de bedoeling dat drie vallende spelers zo lang mogelijk in beeld blijven, terwijl een vierde ze probeert af te schieten vanuit een Duck Hunt-perspectief. Degene die verliest wordt telkens de jager en mag tu en de matches door objecten plaatsen om de val onvoorspelbaar te houden.

Onze tekenaar Peter doodlet ondertu en een paling met een monocle op het bord. Iedereen die langsloopt vindt het grappig en gaandeweg maken we er onze mascotte en naam van: Team Palingdroom. Terwijl Nederland gaat slapen, beginnen wij serieus aan het spel. De vallende spelers worden T-Rexen, waar Rick een grappig 3D-model van maakt met een opgeblazen kop en een lebberende tong.

Peter tekent ondertu en een animatiefilmpje waarin het verhaal achter de vallende T-Rexen wordt uitgelegd. Thomas en Aran schrijven de code voor het prototype, terwijl Wytze het spel verder uitwerkt en zorgt dat alles goed verloopt. Vrijwel iedereen in Hilversum is nu hard aan het werk. Voor je het weet is het vijf uur en liggen sommige deelnemers al in hun slaapzak onder het bureau.

ZATERDAG: Geen tijd, werken!

De kantine zit om acht uur weer vol, uitslapen gebeurt hier niet. Teams overleggen onder het eten wat er uit hun concepten gegooid moet worden om tijd te besparen en kijken of de buren ondertu en niet hetzelfde spel zitten te maken. Vooral in Hilversum is het concept van oneindigheid door iedereen opgepikt, waardoor de meeste spellen doorlopende levels hebben. Op andere Game Jam-locaties blijkt de Ouroboros anders te zijn geïnterpreteerd. Daar gaan spellen vaker over slangen.

Een spel van de grond af opbouwen gaat trager dan je wellicht verwacht. Het is geen kwestie van wat animaties op een rij zetten en klaar. Alleen al zorgen dat je controls werken, kost uren. Ook krijg je te maken met technische problemen, zoals programmaversies die niet samen willen werken. Eén team wordt hierdoor gedwongen om zaterdagavond de complete code van hun spel te herschrijven in een ander programma.

Team Palingdroom heeft zaterdagnacht eindelijk een bewegend prototype. Daar moet echter nog van alles aan toegevoegd worden voor het een game genoemd mag worden. Denk aan achtergronden, 3D-obstakels, geluidseffecten, een puntensysteem, et cetera. Het mechanisme van de vierde speler wordt geschrapt, waardoor alles nu op de eindeloze val wordt gericht. We compenseren echter door een animatiefilm toe te voegen en humoristische feitjes over dinosauriërs.

ZONDAG: Piew! Piew!

De deelnemers proberen tu endoor ook wel te ontspannen en in Hilversum gaat dat door middel van nerf gun-gevechten. Onze programmeur heeft zich al voorbereid door een enorm machinegeweer mee te nemen, maar de school heeft zelf ook een arsenaal in bezit. Daardoor kan de gehele verdieping deelnemen aan de strijd. Pijltjes zoeven alle kanten op. De schoonmaakdienst zal maandag niet blij zijn.

Zondagochtend zit iedereen weer strak achter de laptops. Alles spelonderdelen worden er nu ingeramd en de programmeurs bewijzen op dit moment hun kunnen. Ons spel werkt, maar is enigszins chaotisch om te volgen. We hebben meer tijd nodig en dat is iets dat iedereen roept. De een zit met halve levels, de ander met halve gameplay. De meest complete spellen zijn degene die hun concept zo simpel mogelijk hebben weten te houden.

Zondagmiddag is de presentatie. Terwijl de programmeurs nog zoveel mogelijk proberen toe te voegen, rukt de rest van het team de laptops onder hun handen vandaan om de spellen op te stellen voor de jury. Team Palingdroom krijgt nog net op tijd een trailer af, die we op een groot scherm naast het spel zetten met de bedoeling deze te laten zien. Een team van docenten en mensen uit te industrie loopt alle tafels af om de spellen te beoordelen.

Met donderend applaus

De leukste spellen zijn vrij makkelijk te herkennen. Mensen blijven het meeste hangen bij CrocTail van Team RageSquid. Een vrolijk spelletje waarin je in de staart moet bijten van een tegenstander, zodat hij of zij jouw kleur krijgt. Het is snel te spelen en staat slim opgesteld voor zes deelnemers. Een stuk somberder is het mythische Sisyphus van Team Zé. Een uitdagend spel waarbij je een steen naar boven moet rollen en trappen. Door de Limbo-achtige look ziet het er intrigerend uit.

Favoriet onder de jury is Size Matters. Een puzzelspel met Tron-graphics waarin je een balletje bestuurt dat je groter of kleiner kan maken. Gemaakt door het kleinste team van Hilversum, dat aan de Jam begon met slecht drie programmeurs! Zo zie je maar, Size Matters. Alle teams krijgen bij de uitreiking een donderend applaus, wat geheel terecht is gezien het resultaat. In één weekend zijn wereldwijd 1777 games gemaakt. Indrukwekkend en wereldrecord waardig. Dus, tot volgend jaar?

Locatie Hilversum
Winnaar publieksprijs:

Team Ragesquid - CrocTail
Carlo de Heer
Lex Decrauw
Roel Ezendam
Gabrian van Houdt
Marvin Roelofs
Paul van Grinsven

Winnaars Juryprijs:
1ste. Team Xtra - Size Matters
Roel van Heeswijk
Sander Verbeek
Jeroen Matser
Pim Rutten
Ronald van Wonderen

2de. Team Zé - Sisyphus
Pieter Hoekstra
Antonio Hoogervorst
Joris van Leeuwen
Ronald van Wonderen
Kevin Wilmink
Fabian van Dommelen

3de. Team Kaa - Rebloom
Joep Aben
Marcel Bloemendaal
Eva de Winkel
Marije de Wit
Ivo van Dijk
Bart van de Garde

Geen prijs, maar wel het spel waar Gamer.nl aan heeft meegewerkt:
Team Palingdroom - What Really Happened

GGJ12 What Really Happened Trailer from Ancient Kings on Vimeo.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou