Tom Clancy is een naam die tegenwoordig haast garant staat voor succes. Zowel films, boeken als games dragen het etiket van deze 'legende'. Maar wat voor persoon schuilt er echter achter deze naam en wat maakt hem zo gewild bij film- en gamemakers? Gamer.nl ging op onderzoek uit.

Op 12 april 1947 wordt er in het Amerikaanse stadje Baltimore (Maryland) een jongen geboren, die later de geschiedenis in zal gaan als volmaakt schrijver, legerexpert en informatiebron. Wij kennen hem nu als Tom Clancy, terwijl zijn echte naam Thomas L. Clancy is. Tijdens zijn studie Engelse literatuur aan het Loyola College in Baltimore ontdekt Thomas zijn passie voor schrijven. Ook is de jongeman geïnteresseerd in de geschiedenis van de marine, dat in 1984 ertoe leidt dat Clancy zijn eerste boek 'The Hunt for the Red October' publiceert. Het boek vertelt het verhaal van een Russische onderzeeër die op volle snelheid richting de Amerikaanse kust vaart en introduceert hierbij eveneens hoofdrolspeler Jack Ryan, die we later nog in acht andere boeken tegenkomen.

De eerste druk van The Hunt for the Red October bestond uit maar veertien duizend exemplaren. Ondertussen zijn er miljoenen exemplaren verkocht en is het boek ook verfilmd door regisseur John McTiernan, met Alec Baldwin als Jack Ryan en Sean Connery als de Russische bevelhebber van de onderzeeër. Na The Hunt for The Red October volgde het boek genaamd 'Red Storm Rising', welke het verhaal vertelde over een aanval van de Sovjets op de NATO. Ook dit boek werd een succes, waarmee Clancy niet enkel het lezerspubliek mee veroverde, maar ook de Amerikaanse legertop naar zich toe begon te trekken. In zijn volgende boeken krijgt Clancy dan ook bijna alle informatie beschikbaar die hij nodig heeft om de boeken kloppend te maken. Vanwege deze precisie qua informatie en details zijn sommige van Clancy's boeken ook opgenomen in het officiële lesprogramma van het Amerikaanse leger.

In 1991 transformeert het Clancy epos zich ook naar de video games industrie: er komt een Commodore 64 / Amiga game met de naam 'The Hunt for the Red October'. De letters 'Tom Clancy' voor de naam van een spel mogen echter niet zomaar gebruikt worden. Van de karakters tot aan het verhaal, allés moet door Tom Clancy en zijn team goedgekeurd worden. Dit is een lastige taak, maar betekent voor developers wel een garantie in details en realisme.

De volgende ontwikkelaar die de stap onderneemt om Clancy aan het team toe te voegen is Red Storm Entertainment, de ontwikkelaar die later nog vele andere Tom Clancy games op de markt zou brengen. De naam van het spel is Politika en vertelt het verhaal van een uit elkaar gevallen Rusland. De game wordt in een bordspelvorm gegoten, waarin de speler kan kiezen uit één van de acht partijen (KGB, Mafia, het Leger etc). Hierbij is het doel om zoveel mogelijk van de aparte Russische staatjes te vergaren. De game scoort voor het verhaal goed, maar heeft een saaie gameplay en doet het hierdoor niet al te best.