De geschiedenis van WarCraft begint in 1994, kort nadat het succes van de eerste RTS Dune 2 een feit is. In navolging van Westwood besluit Blizzard haar eigen realtime strategy titel te ontwikkelen, ééntje die zich dit keer niet in een sciencefiction, maar fantasy-scenario afspeelt.

Warcraft vertelt je het verhaal van de Orcs die na vijf lange jaren vechten de naties van Azeroth en Khaz Modan hebben veroverd en de vestiging van Blackrock Spire gebruiken als thuisbasis. Om een slachting van zijn stam te ontlopen leidt de stoere held Lord Lothar een groep vluchtelingen naar het noorden van Lordaeron waar hij de zeven andere leiders van de mensen over weet te halen om te strijden tegen de Orcs. Zodoende ontstaat de Alliance of Lordaeron.

Met de tekst "Welcome to the World of WarCraft" wordt je als speler in het spel verwelkomd. Net als Dune II is het doel om resources te verzamelen (goud en hout), de nodige gebouwen en units te kopen en deze te upgraden.

In plaats dat Warcraft een simpele ripoff werd van Dune 2, bracht het een aantal nieuwe elementen in het RTS-genre, waaronder de mogelijkheid om meerdere units te selecteren. Daarnaast bracht Blizzards game een nieuwe generatie in de graphics van RTS.

Net als bij andere strategie-games uit die tijd was het doel meestal om de tegenstander uit te schakelen. Toch had Blizzard voor het eerst wat variatie ingebouwd zoals missies waarbij niet gebouwd moest worden, maar je een vast aantal units kreeg.

Wat Warcraft vooral uniek maakte was de aanwezigheid van een multiplayer-mode. Via de modem, null-modem kabel (die had je toen nog) en een primitieve netwerkoptie kon je gezellig met elkaar spelen. Hoewel het overgrote deel van de spelers nog niet online speelde, was het wel een mooie mode voor de vroege online pioniers.

Kijken we nu terug op WarCraft dan zien we dat het eerste deel in de serie niet zo speciaal was. De eenheden waren van dezelfde sterkte, ze zagen er alleen anders uit, wat ook gold voor de gebouwen. Dit nam niet weg dat het een zeer goed spel was voor die tijd, dat veel gamers lang bezig heeft gehouden.