Deze week staat Ground Control II: Operation Exodus in de aandacht. Zoals de 2 al doet vermoeden is dit niet de eerste Ground Control, die verscheen namelijk in 2000. Het spel was ontwikkeld door het Zweedse Massive Entertainment en werd uitgegeven door Sierra.

In Ground Control spelen twee fracties de hoofdrol, de "Order of the New Dawn" en de "Grayven Corporation". De Order is, met 700 miljoen gelovigen, de grootste religieuze beweging op aarde. De beweging bestaat uit drie afdelingen, te weten de Manus Dei "De handen van God", de Pax Dei "De vrede van God" en als laatste en kleinste afdeling de Vox Dei, "de stem van God." Na de Derde Wereldoorlog, die in 2093 plaatsvindt, helpt de beweging mee met de opbouw van de aarde, maar vestigt het zich ook als een dominante macht. Deze macht moet het wel met anderen delen, want op aarde is er ook een aantal gigantische ondernemingen, zoals de Crayven Corporation, aanwezig. Er werken zo'n 900 miljoen mensen bij Crayven, dat daardoor de grootste werkgever ter aarde is. De organisatie houdt zich vooral bezig met terra- forming en het mijnen van buitenaardse koloniën.

Om een nieuwe Wereldoorlog te voorkomen heeft men een verdrag gesloten, waarbij nucleaire vergelding te wachten staat voor elke partij die de vrede op onze blauwe planeet schendt. In het heelal is deze afspraak niet aanwezig en wordt er lustig op los geknokt. Planeten en asteroïden zijn namelijk wel een oorlogje waard. Maar genoeg over de achtergrond, tijd voor wat heftige actie. In Ground Control speel je de Commander van een speciaal regiment troepen die allerlei missies moeten uitvoeren. Tijdens de missies heb je de beschikking over infanterie, aanvalsvoertuigen, support eenheden en vliegtuigen. Je moet echter zuinig met je troepen zijn, want in Ground Control kun je geen nieuwe eenheden bouwen. Dit onderscheidde Ground Control dan ook van alle RTS games die er rond 2000 uitkwamen. In de meeste RTS games moest je basissen en legers bouwen, terwijl het in GC alleen om de tactiek en strategie draaide.

Ground Control is een volledig drie dimensionale RTS game. Je kunt op het slagveld inzoomen en om je heen kijken naar dat het een lieve lust is. Door deze camerastand heb je echt het gevoel "in" het spel te zitten. De camera optie is er echter niet alleen voor de mooie plaatjes, want hij stelt je namelijk ook in staat om het terrein te verkennen en strategisch verantwoorde plekken uit te kiezen. Eenheden die bijvoorbeeld op een berg staan kunnen verder schieten en krijgen minder schade dan troepen die beneden de berg staan.

Hoe speelt het

De 30 missies in de singleplayer campaign (verdeeld over de Crayven en The Order) zijn uitdagend, gevarieerd, bevatten een goed verhaal en kunnen soms zeer moeilijk zijn, aangezien je tijdens het spelen niet kunt saven. Daar komt bij dat je geen nieuwe eenheden kunt bouwen. Soms krijg je wel versterkingen, maar meestal moet je het doen met de troepen die je hebt. Dit heeft ook wel een voordeel, want je hoeft je zo alleen maar te richten op de uit te voeren strategie en te gebruiken tactieken. Om je troepen zo efficiënt mogelijk te gebruiken moet je ook als een echte bevelhebber nadenken. Zo doe je meer schade als je van boven of van de zijkant aanvalt. Ook is het verstandig om je troepen bij elkaar te houden, zodat ze geconcentreerd op één doel blijven schieten.

Het concept van Ground Control klinkt de meeste gamers vrij gecompliceerd in de oren, maar de toegankelijke controls maken het beheren van je troepen goed te doen.

Heb je de singleplayer campaign uitgespeeld, dan kun je losgaan met de multiplayer kant, aangezien die ook van een ijzersterk niveau is. Zeker tegen een menselijke tegenstander komen de verschillen in units, speelwijze en tactieken van beide fracties goed uit de verf. De multiplayerkant van het spel is dan ook tijden zeer populair geweest. Vandaag de dag zul je waarschijnlijk niet zo snel iemand online vinden, maar als je twee computers hebt kun je met deze game een hoop lol beleven.

Ground Control vandaag

Om deze feature te kunnen schrijven heb ik Ground Control weer eens uit de kast getrokken en hoewel het spel alweer 4 jaar oud is, ziet het er nog steeds aardig uit. De units en skyboxes zijn niet zo gedetailleerd als je vandaag de dag van een spel verwacht en bij het zien van het low-res Sierra filmpje moest ik zelfs even lachen, maar het blijft een dijk van een spel. Heb je een minder systeem en speel je graag RTS games met enige diepgang, dan moet je deze game zeker eens proberen. Mogelijk dat je hem nog in de budgetbak aantreft of op een veilingsite voor een schappelijk prijsje kan kopen.

Ground Control demo (107MB) Ground Control trailer Officiele website Systeemeisen ()

Windows 95/98

Pentium 200 MHz

32 MB RAM

400 MB hard drive space

4 MB DirectX compatible video card

4x CD-ROM