Maandenlang heb je uitgekeken naar die ene game. Geen blad, website of ander medium gemist, alles gelezen en gezien. De recensies hebben je overtuigd en twee jaar na de aankondiging kun met een gerust hart je favoriete game in huis halen. Maar naar welke gamewinkel ga je toe om het spel te kopen? Kies je voor een bekende keten als de Free Record Shop of ga je voor de specialistische gameboer?

Om een kijkje te nemen in de keuken van de gamewinkels ging Gamer.nl op stap in de hoofdstad. Wetende dat we nooit tot een objectief oordeel over de winkels kunnen komen, willen jullie graag meer vertellen over de winkels in een soort sfeerimpressie. Wat voor mooie verhalen hebben we gehoord, hoe steken de verschillende winkels in elkaar en wat viel ons op? In de vierdelige serie ‘Gameshops in Amsterdam’ nemen we als tweede ‘winkel’ de Free Record Shop en E-Plaza onder de loep.

Door Frans Coehoorn en Jaap van Nes

Nadat we met een goed gevoel de GameOver uitgelopen zijn (zie vorige artikel) vervolgen we onze weg over de grote winkelstraat van Amsterdam: de Nieuwendijk, die via de Dam doorloopt in de Kalverstraat, bekend bij iedere Monopoly-speler. Op de Nieuwendijk lopen we langs een E-Plaza, de gameketen van Bart Smit. Het winkeltje is relatief klein en ligt op de hoek van de straat. Benieuwd naar wat we bij dit soort winkels aan zullen treffen, stappen we naar binnen.

De winkel ziet er extreem schoon en geordend uit. De verzameling bestaat uit alle hedendaagse consoles plus games, en ook DVD’s en andere prullaria die men tot het refentiemateriaal van de gamer kan rekenen, is aanwezig. Opvallend zijn de games die in de winkel aanwezig zijn. Waar de GameOver juist jaren terug de tijd in ging, richt de E-Plaza zich duidelijk op het hedendaagse aanbod. De games zijn hooguit drie á vier maanden oud, een enkele verstekeling daargelaten. Vooral de Xbox 360 heeft al veel ruimte gekregen, wat voor ons een indicatie is dat men zich klaarmaakt voor de volgende generatie consoles.

Omdat we bij dit soort winkels twijfelen aan de deskundigheid van het personeel, stellen we ons op als een stelletje debielen die voor het eerst een spelletje gaan kopen. “Dag meneer, ik wil graag een strategiespelletje kopen waarbij je de mannetjes van boven bestuurt, heeft u ook zoiets?”. De verkoper past zich aan het niveau van de vraag aan en vertelt dat hij Titan Quest (huh, Titan Quest, is dat niet een RPG?), Rise of Nations: Legends en het al iets oudere Age of Empires III in de winkel heeft liggen. Dit schrijvende besef ik me dat hij er vanuit ging dat ik zo’n spel voor de PC wilde kopen, want ik heb nooit gezegd dat ik de games voor de PC wilde. Maar goed, Lord of the Rings: The Battle for Middle-earth 2 voor de Xbox 360 lag nog niet in de winkel, dus dit kunnen we hem ook niet kwalijk nemen.

Samen met de verkoper lopen we naar het rek van games toe en geeft hij een korte introductie van iedere titel. Om te kijken of ‘ie ook écht weet waar hij over praat, vragen we hem welke van deze games nu echt het bruutste hak- en slagwerk in zich heeft. Rise of Nations: Legends komt verrassend naar voren, terwijl wij toch meer in Titan Quest als Diablo-achtige hack ’n slash RPG de meeste slachtactie naar voren zien komen. Tot op zekere hoogte slaagt de verkoper er echter in om iets te vertellen over de games, wat ons al honderd procent meevalt.

De tijd is rijp om de E-Plaza te verlaten en al kletsend lopen we richting de Dam met het idee wat te gaan eten. Geen winkelstraat is echter compleet zonder een Free Record Shop en dus wordt onze maaltijd nog even uitgesteld door een korte blik in de FRS vlak voor de Dam te nemen. Het is bekend dat de Free Record Shop zich niet uitsluitend op games richt, maar zichzelf middels kortingen en andere acties wel profileert als een winkel voor de gamer. Binnengekomen zien we een typische Free Record Shop: verticale bakken met CD’s, DVD’s en games door de winkel heen en de kleur blauw is overal vertegenwoordigd. Ook prijken veel artikelen in de winkel met stickers als ‘3 voor 25’ en ‘2 voor 15’. Aanbiedingen genoeg.

Het rek met games is aan de linkerkant van de winkel gepositioneerd en strekt zich van voor tot achter aan de winkel. Er is plek voor alle consoles, maar het is de vraag of deze spelcomputers zelf ook alleen te koop zijn, daar ze verstopt zijn in een vitrine ergens achterin de winkel. Het assortiment aan games is ruim, met zowel oudere titels als de nieuwste games. De houdbaarheidsdatum van het assortiment brengt direct ook twee minpunten met zich mee. Allereerst lopen de hoesjes van de games doordat ze jaren in de winkel liggen, door iedereen opgepakt worden en ook van hot naar her in het rek gesleept worden, beschadigingen op. Een game met een beschadigd hoesje kopen is iets waar wij niet vrolijk van worden; het gaat om de inhoud, maar het hoesje moet wel mooi in of op de kast passen.

Ten tweede weet de Free Record Shop door het grote assortiment niet precies waar men alles moet laten. Oudere games worden verticaal een kast ingeschoven, wat het overzicht niet ten goede komt. Alle consoles liggen door elkaar en vijf jaar oude games worden gemixt met games die net een half jaartje in de schappen liggen. Wellicht leuk om lekker even door de bakken te grazen, maar in je zoektocht naar een oude game (of algemeen: als je shopt met een doel) niet optimaal.

Wat ook opvalt, is de paradoxale prijsstrategie van de Free Record Shop. Aan de ene kant vind je er in de aanbiedingen, zoals het genoemde ‘3 voor 25’, spotgoedkoop de beste games. Maar aan de andere kant zijn de nieuwere games bij de Free Record Shop langere tijd, aan de hand van onze korte steekproef, duurder dan in andere winkels.

Het personeel van de FRS hebben we uit bescherming voor de winkel, niet getest op deskundigheid. De lauwe dude die achter de toonbank stond de bouncen op een paar beats, leek ons meer geïnteresseerd in de muzikale kant van de winkel, dan in de games. Natuurlijk, er zullen vast FRS werknemers en verkopers zijn die wat van games afweten, maar zekerheid qua deskundigheid hoef je niet te verwachten.

De maag rommelt als een gek en de frisse lucht van hamburgers en vet werkt als honing bij de beren. We groeten de Free Record Shop en denderen in sneltreinvaart de McDonalds in. Genietende van een vlezige burger zijn we het eens dat de ‘mainstream’ gamewinkels ons alleszins meevallen. Feit is wel dat je al moet weten wat je wilt hebben voordat je één van de twee geteste winkels in gaat en bij de E-Plaza enkel voor de meest recente titels terecht kunt. Al met al helemaal niet slecht, al kijken we wel uit naar de volgende ‘echte’ gamewinkel. De GameOver-verkoper heeft ons namelijk vertelt over een leuke gameshop op de Van Woustraat, welke we graag een bezoekje brengen.