JvB: De vorige keren hebben we het al over consoles gehad, en dat gaan we nu lekker weer doen. Logisch ook, want nog geen twee weken geleden maakten we kennis met de PlayStation 4. Of nou ja – met de bijbehorende controller, enkele services en games. Hoe leeft die aankondiging bij jou in de winkel? Hebben je klanten zelf ook naar de livestream zitten kijken?

RS: Leven is een groot woord in dit geval. Al waren er natuurlijk enkele klanten als de kippen bij om een pre-order te plaatsen. Dit is overigens nog niet mogelijk hoor, we willen eerst wat meer gegevens, zoals een releasedatum en een inkoop- en verkoopprijs. Ik heb er wel meerdere mensen over horen praten in de winkel, voornamelijk met elkaar. Bijvoorbeeld een moeder die haar zoontje van een jaar of acht vertelt dat deze week de nieuwe PlayStation uitkomt. Die zal het nieuws maar half hebben gelezen vermoed ik, haha.

JvB: Doet me denken aan de tijd dat ik nog mijn meeste vrije uurtjes spendeerde in een gamewinkel, en er eens drie stoere jongens binnenkwamen om te vragen wanneer de "PlayStation 3 Game Boy" uitkwam, toen de PSP net was onthuld. Ach ja. Toen was het nog heel wat dat je ook films kon gaan kijken op dat ding. Vergelijk dat eens met de diensten die de PlayStation 4 gaat bieden: je kunt straks van alles streamen en delen met je vrienden. Denk je overigens dat jouw klanten daarop zitten te wachten, of willen ze eigenlijk gewoon leuke spelletjes spelen?

RS: Mijn vermoeden is dat 'onze' early adapter voornamelijk de games wil zien en spelen. Het is altijd opvallend om te zien dat gamers die zo'n gloednieuwe machine hebben staan zelfs games kopen van een genre dat ze niet eens leuk vinden. Puur omdat ze graag willen zien hoe mooi het er wel niet uit ziet. Ik vind het erg slim van Sony om het hele sociale circus erbij betrekken, maar ik denk dat het even duurt voordat dat echt tot leven gaat komen en in elkaar gaat overlopen. Maar ja, wie had überhaupt kunnen inschatten dat Facebook zo groot zou worden als het nu is.

JvB: Toch zou ik me dan, als consument die niet per se steeds het nieuwste van het nieuwste hoeft te hebben op het gebied van graphics en speciale diensten, achter de oren krabben of ik echt zo'n ding nodig heb. Zeker nu we weten dat de PlayStation 4 niet backwards compatible is. Dat lijkt me trouwens voor een winkelketen waar het assortiment voor een groot deel bestaat uit gebruikte games ook niet heel gunstig. Niet dan?

RS: Waarom zou een consument die niet per se steeds het nieuwste van het nieuwste hoeft überhaupt een console kopen in het eerste jaar na zijn release, Joe? Hij is dan relatief duur en er zijn nog maar weinig games. Je bent dan veel beter af met een goedkope machine met een enorm aanbod van games. Over die gebruikte games maken we ons overigens niet druk. PlayStation 2-games verkopen ook nog steeds. Niet meer met stapels tegelijk, maar wel nog steeds prima. Ik ga er ook vanuit dat de PlayStation 3-games lang zij aan zij liggen met die van de PlayStation 4. De machine is daarvoor nog lang interessant genoeg voor een grote groep gamers.

JvB: Goed punt. Er verschijnen zowaar nog steeds games voor de PlayStation 2! Of nou ja, Fifa. Toch zal Sony op een bepaald moment graag zien dat PlayStation 3-bezitters ook upgraden, en dat lijkt me een lastig verhaal worden. Nintendo loopt nu tegen iets soortgelijks aan met de Wii U. Ik stel me voor dat er bij jou op dit moment nog een stuk meer verkocht wordt voor de Wii dan z'n opvolger. Vooral ook tweedehands. Geen wonder dat uitgevers proberen om met onder andere online-passen de verkoop van gebruikte games terug te dringen.

RS: Inderdaad, Wii-games verkopen (zeker tweedehands) een stuk beter dan Wii U-games. Ook logisch als je naar het totaal aantal verkochte units kijkt. Het is niet voor niets dat Nintendo met de Wii Mini komt. Er is vraag naar goedkope spelcomputers. Dat uitgevers de tweedehands markt willen beperken (of een graantje willen meepikken) is niet heel vreemd. Maar vooralsnog zien wij dat niet heel erg terug in de verkoopcijfers van ons tweedehands assortiment.

JvB: Sony heeft gelukkig al aangegeven dat de PlayStation 4 ook gebruikte games accepteert, hoe dat precies gaat werken is nog even een tweede. Maar het lijkt er in ieder geval op dat verleden, heden en toekomst altijd wel een manier vinden om naast elkaar te bestaan. Dat is in ieder geval een prettige constatering.