Knus en gezellig online

Net als Guild Wars 2, pakt World of Warcraft graag uit om een winterse sfeer te creëren. Al jarenlang wordt er de Feist of Winter Veil gehouden, waarin vele personages zich in kerstkleding hullen en er een hoop speciale items te vinden zijn. Ook dit jaar valt er tussen 15 december en 12 januari weer genoeg te beleven. Zo zijn er een aantal bijzondere quests van Greatfather Winter en zijn er een aantal kerstachtige battle pets. Het leukste blijft natuurlijk het gooien van sneeuwballen. Heerlijk vertier zonder schade, met een gezellig effect.

Winterevenementen zijn een bekend fenomeen in de wereld van online gaming. Ook League of Legends, om maar een voorbeeld te noemen, houdt traditioneel gezien een Snowdown Showdown waarin spelers speciale skins kunnen kopen en de map een winterse make-over krijgt. Ook in de The Settlers Online is er een kerstevent, waarbij je steden kunt versieren met kerstbomen en een mysterieus kersteiland kunt bezoeken. Naar verwachting zullen er in alle grote online games wel wat aan de kerstgedachte gedaan worden. Een kerstmuts op het hoofd van Marcus Phoenix, wat extra XP in Call of Duty of een kerstgroet door Evert ten Napel in Fifa 13 zullen vast en zeker nog wel verschijnen.

Melee Minions die verschijnen tijdens de kerstperiode in League of Legends

Kerstpakjes en kerstmutsen DLC

Kerstpakjes zijn sexy of aandoenlijk, afhankelijk van door welk geslacht het gedragen wordt. In Dead or Alive 5 is er de mogelijkheid om voor elk personage kerstoutfits te kopen, wat opwindend werkt bij Kasumi en komisch bij Ryu Hayabusa. Behalve het esthetische effect heb je er overigens verder vrij weinig aan, dus het zou ons benieuwen wie deze DLC gaat kopen. Ze gaan over de toonbank voor het relatief astronomische bedrag van 640 Microsoft-punten. LittleBigPlanet, zowel de platformer als de kartvariant, doet het als voorbeeld wat dat betreft beter. Daar kun je de kerstpakjes en kerstmutsen gewoon gratis downloaden. Bij F1 Race Stars betaal je 49 eurocent voor een kerstaccessoirepakket. Een schappelijke prijs voor 3 winterse thema’s. We hopen echter eigenlijk dat sommige games wat gewaagder omgaan met de kerstgedachte. Halo 4 met kerstsleeën en rendieren in plaats van Warthogs bijvoorbeeld, of sneeuwballen en zuurstokken in plaats van granaten en messen in Call of Duty.

Zingen en dansen

Kerstliedjes meezingen doen we stiekem maar al te graag en is een belangrijk onderdeel van de ideale kerstavond. Met Singstar kon je al een aantal kerstliedjes downloaden, maar ook voor Rocksmith waren er vorig jaar gratis kerstnummers te downloaden in Amerika. In Europa is die game echter pas een paar maanden uit, waardoor je nu ook in Nederland de kerst getinte nummers “Carol of the Bells”, “God Rest Ye Merry, Gentlemen” en “We Three Kings” kunt uitvoeren.

Cadeautjes!

Iedereen houdt van cadeautjes. Natuurlijk omdat ze gratis zijn, maar ook omdat het toch voelt als een blijk van waardering. Het enige wat je ervoor terug hebt moeten doen, is namelijk het product kopen. In de Appstore worden er bijvoorbeeld 12 dagen lang gratis spullen uitgedeeld, zoals apps, albums of video’s, en in de Playstation Store wordt er gestrooid met een aantal kortingen. Zo kon je Medal of Honor: Warfighter kopen met 50% korting en Sleeping Dogs met 67% procent korting. Dat zien we natuurlijk niet helemaal als een ‘cadeautje’, maar het gaat om het gebaar. Bij Microsoft is iedereen nog niet zo gul. In hun store vind je slechts gratis kerstmis-DLC voor Fruit Ninja Kinect. Echte fans kunnen dan met een zuurstok al het fruit door midden hakken.

Weet jij zelf nog een paar leuke kerstfeesten of speciale acties van andere games? Voel je vrij dit dan te delen met de rest. Kerst gaat immers om delen.