Eén van die games die ons hondsdol maakt is, is het vervolg op Beyond Good and Evil. Het eerste deel had alles dat een topgame top maakt. Nou ja, bijna alles. Ondanks lovende kritieken, vielen de verkoopcijfers enorm tegen, waardoor Ubisofts oorspronkelijke idee van een trilogie op een lager pitje kwam te staan. Toch werd in 2008 met een nietszeggende teaser het vervolg aangekondigd. Even leek er hoop, maar sindsdien is het angstaanjagend stil rond Beyond Good and Evil 2, los van wat vage flarden. Ook op de E3 was er wederom geen nieuws rondom de game. Dit zijn geen grapjes, Ubisoft.

Een andere game van Ubisoft die deze E3 ontbrak was Rainbow Six: Patriots. De reden is tragisch: de game is zo vaak omgegooid vanwege onenigheid tussen de creatieve staf en het management, dat de uitgever het spel pas toont wanneer het op weg lijkt naar een daadwerkelijke release. Nieuwe details over de game lekken enkel sporadisch uit. Hopelijk is het oorspronkelijke concept, waarin een ultranationalistische terroristische groepering uit Amerika het heft in eigen handen neemt, in stand gebleven. Gezien dat onderwerp zeker na de aanslagen in Boston nogal gevoelig ligt in de Verenigde Staten, vrezen we het ergste. Er was overigens wel nieuws rond de game: Patriots verschijnt enkel op de nieuwe consoles en pc.

Rare, Epic en Lionhead

Ubisoft is een van de vele ontwikkelaars die deze E3 nog niet al zijn kaarten op tafel heeft gelegd. Wat te denken van Rare, de AAA-studio die ooit werd opgekocht door Microsoft maar zich nu nergens over lijkt te ontfermen. Ik hoor jullie roepen in koor: “Killer Instinct!”. De op de E3 aangekondigde vechtgame is inderdaad een van de vele IP’s van Rare, maar wordt – ook tot onze grote verrassing - ontwikkeld door Double Helix. Het was Microsofts idee om de franchise nieuw leven in te blazen. Natuurlijk is er het aangekondigde Kinect Sports: Rivals, maar die game tellen we liever niet mee. Hopelijk is Rare ook nog met een groter project bezig. We nemen genoegen met een nieuwe Viva Piñata of Banjo Kazooie voor de Xbox One.

Opvallend is ook de afwezigheid van Epic en zijn nieuwe engine. De nieuwe Unreal 4-engine was in geen velden of wegen te bekennen. De studio kwam zelf evenmin met een aankondiging voor de volgende generatie spelcomputers. Een studio als Epic zit natuurlijk niet stil, maar het is momenteel een raadsel waar de Amerikaanse ontwikkelaar zich mee bezig houdt. Gelekte screenshots hinten naar een Kinect-RTS in het Gears of War-universum. Wij vestigen onze hoop daarnaast op een nieuwe ‘echte’ Gears of War of, ten gunste van PlayStation 4-bezitters, een volgende Unreal Tournament.

Van Lionhead weten we dat de studio bezig is met een geremasterde versie van Fable: The Lost Chapters, Fable: Anniversary. Toch lijkt het sterk dat de studio niet op de agenda heeft staan dat ook op de Xbox One verschijnt. Volgens insiders is Lionhead druk bezig met een Fable-mmo. Daar is verder nul bewijs voor, al is de opvolger van Peter Molyneux bij Lionhead wel een echte MMO-veteraan.

Sony

De PlayStation 3 heeft ook nog wat titels staan waarop we niet kunnen wachten, al is het bij die games juist wachten waaraan we al bijna gewend zijn. Yakuza 5, dat in Japan als warme broodjes over de toonbank gaat, zal naar alle waarschijnlijkheid niet meer in Europa verschijnen. Dat werd ons hoogstpersoonlijk verteld door de Chief Operating Officer (COO) van Sega Europe, Jurgen Post. Ook op de E3 werd de game niet aangekondigd voor een release in Europa. Daar kan naar alle waarschijnlijkheid een streep doorheen.

Dan is er nog The Last Guardian. De game van het geprezen Team Ico was de grote afwezige op de persconferentie van Sony. Bovendien werd het spel tijdens de E3 getergd door conflicterende berichtgeving. SCEA-baas Jack Tretton claimde net voor het begin van de beurs dat de ontwikkeling van de titel stilstond. Pas een dag later meldde SCE-hoofd Shuhei Yoshida dat The Last Guardian nog steeds in ontwikkeling is. De game werd aangekondigd voor de PlayStation 3, al lijkt het waarschijnlijk dat de titel (ook) op de PlayStation 4 verschijnt.

De sluip- en actiegame Agent is de volgende titel op Sony’s lijstje die deze E3 niet aan bod kwam. Los van enkele details die Sony ons in zijn E3-conferentie van 2009 voorschotelde, is het angstaanjagend stil rondom de exclusieve PlayStation 3-titel. Onze gok? Het spel wordt multiplatform en komt naar PlayStation 4 en Xbox One. In een interview met GameTrailers zei Tretton in 2011 niet voor niets dat het aan Rockstar is of Agent exclusief naar de PlayStation 4 gaat. Dat geeft natuurlijk te denken.

Nintendo

Het koddig ogende Yoshi´s Yarn werd begin dit jaar uit de doeken gedaan, maar ontbrak verrassend genoeg in de pre-E3-Nintendo Direct van de Japanse ontwikkelaar. Ook op de stand van Nintendo was het spel onzichtbaar. Befaamd Nintendo-ontwikkelaar Takashi Tezuka vertelde tegen IGN dat de spel in het E3-assortiment ontbreekt omdat het ‘nog niet klaar is om getoond te worden’. Ook een Zelda voor de Wii U, waarvan in 2011 een tech-demo werd getoond, ontbrak op de beurs, al gaf Nintendo voorafgaand aan de E3 te kennen dat die game wel degelijk in ontwikkeling is. Mario Golf: World Tour op de 3DS ontbrak eveneens deze E3. Niet zonder reden: de game van Camelot Software wordt verschoven naar 2014.

Dan zijn er nog een hoop overige titels waarvan we wel weten dat ze bestaan, maar waarvan we waarschijnlijk pas later meer te horen krijgen. Denk daarbij aan de next gen-versies van GTA V en The Wolf Among Us van Telltale Games. Ook naar de status van Prey 2 zijn we benieuwd, al achten we de kans klein dat die game nog in 2014 verschijnt. Naar verluidt is de titel door Bethesda bij Arkane Studios neergelegd en is de ontwikkeling opnieuw begonnen. Dan zijn er nog de onaangekondigde games waarvan we heel erg hopen dat we er meer van gaan horen, zoals een nieuwe Crackdown (Phil Spencer is het met ons eens), Okami 2, Fallout 4, Doom 4 en natuurlijk Half Life 3.

Zo bewijzen zowel de games die wel als niet getoond werden dat het hele spannende en mooie jaren worden voor de gamer.