Achtergrond
Xbox One X

Games die het beste gebruik maken van de Xbox One X

Meer opties voor de gamer

Geschreven door Jacco Peek op
De Xbox One X is nu verkrijgbaar en dat betekent dat Microsoft plots de krachtigste console van dit moment in handen heeft. Uit onze review werd al duidelijk dat de krachtpatser zijn belofte nakomt, maar door het gebrek aan patches voor games niet volledig benut werd. Een game zonder speciale update is immers niet zo indrukwekkend als een versie die 4K, HDR en andere details toevoegt. Daarom zetten we hier een aantal games op een rij die het beste gebruik maken van de additionele kracht van de Xbox One X ten opzichte van de andere consoles.

Laten we voorop stellen dat iedere game profiteert van de One X zonder dat daar een patch voor nodig is. Titels met een variabele framerate, zoals Halo 5: Guardians, zullen bijvoorbeeld altijd op de maximale resolutie draaien. Ook worden framerateproblemen voor de meeste games opgelost, laden games significant sneller, en verbetert anisotropic filtering de details en beeldkwaliteit van verdere omgevingen. Wat de console niet doet, is zorgen voor hogere framerates, resoluties of meer details. Juist daar is een patch voor nodig.

Xbox One X

Forza Motorsport 7

Afgelopen E3 werd duidelijk gemaakt dat Forza Motorsport 7 dé game is om de kracht van de One X mee te tonen. Het is een van de weinige games op de console die vast op 60 frames per seconde draait in native 4K, met ondersteuning van HDR. Bezitters van een 4K-televisie krijgen vanwege de hogere resolutie en diepere kleuren dus al een betere ervaring dan op de Xbox One en One S, maar daarbovenop heeft Turn 10 nog een aantal details toegevoegd. Motion blur is geavanceerder, schaduwen hebben een hogere resolutie en de verbeterde anisotropic filtering geeft de wegen iets meer detail. Het zijn subtiele aanpassingen die weinig spelers zullen opvallen, maar ze zorgen wel voor de ultieme beleving van de game.

Overigens heeft dit grafische feest op het scherm dit jaar daadwerkelijk invloed op de gameplay. Mooie regenbuien kunnen de banen zo glad als ijs maken, terwijl droogte tijdens regenachtige dagen ook invloed hebben op hoe een wagen bestuurt. Mede dankzij een voortreffelijke carrièremodus en een uitgebreid aanbod aan auto’s en circuits is Forza Motorsport 7 een absolute aanrader voor bij de Xbox One X. Lees meer over de game in de recensie van Sander.

Xbox One X

Titanfall 2

Een van de betere shooters van 2016 krijgt gelukkig ook een speciale patch, namelijk Titanfall 2. Ontwikkelaar Respawn Entertainment is al een tijd bezig met het sleutelen aan de Xbox One X-versie, en kwam een tijd geleden zelfs met het nieuws dat de game op sommige momenten in een 6K-resolutie draait. Dit is mogelijk dankzij de Dynamic Syperscaling-techniek van de pc-versie, die wordt overgezet naar de console. Hiermee wordt de gpu altijd honderd procent benut en fluctueert de resolutie om en rond de 2160p. Dit geldt voor zowel de singleplayer- als de multiplayermodus, en de game krijgt daarbij nog een aantal grafische verbeteringen.

Dat Respawn nog steeds actief bezig is met Titanfall 2 is geen verrassing. In het afgelopen jaar heeft de game een hoop gratis extra content gekregen, zoals nieuwe titans, maps en de coöperatieve Frontier Defense-modus. Ook waren we bij lancering zeer te spreken over de singleplayercampagne, waarin creatief wordt omgegaan met verschillende gameplaymechanieken en mogelijkheden van de titans. Mocht je de game dus nog niet hebben gespeeld, dan is een gloednieuwe Xbox One X wellicht een mooi excuus om alsnog te beginnen. Lees hier de recensie van Lucas.

Xbox One X

Middle-earth: Shadow of War

Door de commotie rondom lootboxes kwam Shadow of War een aantal keer slecht in het nieuws. In de recensie gaf Gamer.nl al aan dat deze behoorlijk wat roet in het eten gooien van een verder goede game. Het Nemisis-systeem geeft een bijna menselijke twist aan orcs en de bestormingen van tot de tanden bewapende forten zijn vrij intens. Niet alleen voor spelers, maar ook de consoles moeten hard werken om alle npc’s en effecten op het scherm bij te kunnen benen. Om die reden geeft de game spelers veel keuze om de kracht van de One X te gebruiken, waarmee het een van de best geoptimaliseerde games is.

De Xbox One X-versie van Shadow of War is op alle gebieden superieur aan de Xbox One- en PlayStation 4- (Pro)-versies. Dit komt door de hogere resolutie en het omvangrijke 4K-texture pack van de pc-versie. Daarnaast krijgen spelers de keuze uit de Resolution Mode, die de game te allen tijde in volledig 4K laat draaien, en de Quality Mode. De Quality Mode zit regelmatig onder 2160p door een dynamische schaalmethode op basis van gpu-last, maar maakt de game merkbaar gedetailleerder. Daarnaast wordt de kijkafstand van hoofdpersoon Talion een stuk groter, iets wat van pas komt in de grote wereld van Mordor. Al met al is het dus grafisch indrukwekkend pakket, met veel opties voor de speler.

Xbox One X

Gears of War 4

Tot slot krijgt Gears of War 4 een vrij unieke update, namelijk een hogere framerate. Spelers met een 4K-televisie kunnen de game in velledig 4K en 30 frames per seconde afspelen, waarbij de 4K-textures van de pc-versie worden overgenomen. Anderzijds kunnen spelers ervoor kiezen om de game in 1080p en 60 frames per seconde te spelen, wat dus een verdubbeling van de originele framerate is. In beide gevallen voegt ontwikkelaar The Coalition ook nog eens betere kijkafstanden, dynamische schaduwen en verbeterd licht toe, waarmee het een significante verbetering is ten opzichte van de Xbox One. De Versus-modus zal overigens draaien op 60 frames per seconde, met een dynamische resolutie van maximaal 4K.

En dat is mooi meegenomen, want online is de game nog altijd springlevend. Zonder dat er een season pass of betaalde dlc benodigd is, kunnen alle spelers iedere maand een selectie van alle uitgebrachte maps spelen. Met zo’n 26 maps ben je nog wel even zoet, eveneens als met de in-game evenementen die regelmatig worden gehouden en de prachtige singleplayer met de terugkeer van Marcus Fenix. Lees hier waarom Gamer.nl Gears of War 4 een 8 gaf in de recensie.

Gears of War 4

Nog even wachten

Dit zijn een aantal van de best geoptimaliseerde games voor Microsofts nieuwe console. Hoewel er is aangekondigd dat meer dan 160 games een patch krijgen, ligt dit aantal bij lancering rond de 70. Games waarvan we weten dat ze een update krijgen zullen er deze week dus nog niet meteen zo gelikt uitzien als je zou denken. Houd dat in het achterhoofd als je de console aanschaft.

De Xbox One X is vanaf vandaag verkrijgbaar. Lees hier de recensie.

Dit artikel delen:

Lees meer

Datum en tijd voor PlayStation Experience-presentatie bekend Kijk vanmiddag om 15:00 uur naar de Xenoblade Chronicles 2 Direct
2

Reacties op: Games die het beste gebruik maken van de Xbox One X

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • ToMaX99

  • 7 november 2017 12:58
  Vreemd genoeg is Titanfall 2 op dit moment beter op de PS4 Pro volgens Ditigal Foundry https://www.youtube.com/watch?time_continue=13&v;=urYrx7zAvPM

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • JaccoPeek

  • 7 november 2017 13:43
  @ToMaX99 klopt, het schijnt dat ze werken aan een oplossing gelukkig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.