In Nederland

Het beste Fifa-team: Ajax
Goede tweede: PSV

Elk Nederlands team heeft een aantal sleutelspelers verloren, die in Fifa erg bruikbaar waren. PSV verloor bijvoorbeeld een stortvloed aan internationals en Ajax raakte Eriksen en Alderweireld op de valreep kwijt. Dat is in beide gevallen opgevangen door de komst van jonge, talentvolle spelers.

Hetgeen bij Ajax overgebleven is, is in kleine nuances net wat beter dan PSV. Het heeft een goed uitgebalanceerde aanvalslinie en een stug, fysiek sterk middenveld. Met Sulejmani en Babel verloor het voor Fifa-begrippen twee uitstekende aanvallers, maar Sightorsson en Fischer zijn daarvoor twee gedegen vervangers. Zeker met het oog op het fysieke element in Fifa 14 kun je met de bonkige IJslandse spits prima uit de voeten. Helaas is Duarte alleen bij lange na geen vervanger voor Eriksen.

Voor PSV is het goed dat Fifa tegenwoordig beschikt over matchday, waardoor de statistieken van talentvolle spelers altijd up to date worden gehouden. Vroeger wilde het nog wel eens gebeuren dat een talentje al vroeg opbloeide tot een topspeler, maar uiteindelijk nog met een score tussen de 60 en 70 zat. Met Bakkali, Maher en Depay heb je met PSV in ieder geval drie spelers waarmee je heerlijk de tegenstander kapot kunt dribbelen. Dat het team nog jong is, en de kans op wisselvalligheid groot is, maakt in Fifa natuurlijk niks uit.

In Engeland

Het beste Fifa-team: Manchester City
Goede tweede: Tottenham Hotspur

In Fifa 14 kiezen we zonder twijfel voor Manchester City. Hoewel het erg raar klinkt, merkte je in Fifa 13 dat het team nog spelers tekort kwam op het middenveld. Het ontbrak aan explosiviteit aan de buitenkant en nog een goede voetballende centrale middenvelder. Met Jesus Navas en Fernandinho is daar in ieder geval perfect op ingekocht. In combinatie met Jovetic heeft City nu een uitgebalanceerd team met snelheid, kracht en techniek.

Als één na beste kiezen we wellicht verrassend voor Tottenham Hotspur. In Fifa 14 voelt het heerlijk om te bikkelen op het middenveld en de Spurs hebben daar een toepasselijk team voor. Met Paulinho en Dembele heb je spelers die de bal bij zich kunnen houden en tegenstanders van zich af kunnen zetten, maar tegelijkertijd wel voetballende kwaliteiten hebben. Natuurlijk hebben ze met Bale een speler van exceptionele kwaliteit verloren, maar Lamela en Lennon houden met hun creativeit en snelheid het team nog prima in balans.

Engelse competitie FIFA 14

In Spanje

Het beste Fifa-team: Real Madrid
Goede tweede: Barcelona

In Spanje lopen met Ronaldo en Messi twee spelers rond waaraan je het beste kunt zien hoe het dribbelen is verbeterd in Fifa 14. Spelers dribbelen op hun eigen karakteristieke manier en de bal springt gevarieerd en realistisch van de voet. Wat Ronaldo en Messi zo sterk maakt in Fifa is dat ze zelfs op relatief hoge snelheid de bal dicht bij zich kunnen houden. Dat maakt het met Real Madrid en Barcelona verleidelijk om maar gewoon zo snel mogelijk de bal naar hen te spelen.

In Fifa geven we uiteindelijk de voorkeur aan Ronaldo vanwege zijn kracht, lengte en sterke linkerbeen. Het is echter niet alleen daarom dat Real Madrid ook het betere Fifa-team is. Real Madrid is wat flexibeler dan Barcelona en je kunt met een flink scala aan opstellingen altijd met een sterk team voor de dag komen, of je nou op de counter of vol op de aanval wilt spelen. Ook heeft Real Madrid een sterke centrumspits, terwijl Barcelona niet eens een normale spits heeft. Kies je voor Barcelona, dan kun je bijna niet anders dan je aan het tik-tak spel van het echte Barcelona houden.

Spaanse competitie FIFA 14

Duitsland

Het beste Fifa-team: Bayern München
Goede tweede: Borussia Dortmund

Ook dit jaar torent Bayern München weer hoog uit boven de rest in Duitsland. Dortmund is met een aantal explosieve spelers zeker een topteam, maar Bayern is over het algemeen genomen simpelweg beter. Wat Dortmund dan weer in zijn voordeel heeft, is dat Lewandowski een spits is die ook prima in staat is om zelf acties te maken.

Het middenveld van Bayern heeft met Gotze en Thiago een hoop extra flair en beweeglijkheid gekregen en het team heeft vrijwel niet aan kwaliteit ingeboet. Afgezien van Gomez dan, die in het echt wisselspeler was, maar in Fifa de betere spits was. Maar het team draait vooral om Robben en Ribery, die in Fifa uitstekend uit de verf komen door hun snelle dribbels en scorend vermogen.

Duitse competitie FIFA 14

Frankrijk

Het beste Fifa-team: PSG
Goede tweede: AS Monaco

PSG en vooral AS Monaco zijn dit jaar druk bezig geweest op de transfermarkt en dat maakt van hen meteen de twee sterkste clubs van Frankrijk. De sterkste daarvan is nog wel PSG, omdat die club simpelweg meer spelers van exceptionele kwaliteit heeft.

Daarnaast is Cavani een goede aanvulling op Ibrahimovic, vooral in een 4-4-2 formatie. Met Lavezzi en Lucas op de zijkanten kun je de ballen in ieder geval snel bij de spitsen krijgen om ze vervolgens keihard in het doel te schieten. Vooral Ibrahimovic kan met zijn techniek en schotkracht zorgen voor fantastische doelpunten, die er in Fifa 14 veel mooier en realistischer uitzien. AS Monaco heeft met Falcao, Rodriguez en Moutinho ook een sterke en complete aanvalslinie, maar de rest van het team is toch nog vrij middelmatig.

Fifa 14 Franse competitie

Italië

Beste Fifa-team: Juventus
Goede tweede: Napoli

In Fifa zijn Italiaanse ploegen doorgaans niet de fijnste ploegen voor flamboyant en aanvallend spel en daarom speelden we er in Fifa 13 nauwelijks mee. Desondanks hebben de Italiaanse topclubs aanvallend gezien goed ingekocht. Vooral Napoli heeft met Higuain, Mertens en Callejon een sterke en dynamische aanvalslinie.

Juventus blijft over elke linie gezien wel de stabielste ploeg houden, met uiteraard de sierlijke Pirlo als diegene die de passes verstuurt op Tevez, Llorrente of Vucinic. Aan de zijkanten mist wellicht wat creativiteit, maar als je geconcentreerd te werk gaat kun je al kort passend prima met Juventus uit de voeten.

Italiaanse competitie FIFA 14

Internationaal

Beste Fifa-team: Brazilië
Goede tweede: Nederland

Brazilië heeft voetballend gezien een fantastisch team, waarmee je met vrijwel elke speler een aanvallende oplossing kunt zoeken. Balcontrole, dribbelen, en kappen en draaien kun je prima aan de Brazilianen toe vertrouwen. Met Luiz Gustavo, Thiago Silva en David Luiz heeft het overigens ook een verdedigend blok staan dat in de korte ruimte vrijwel altijd sterker is dan de tegenstander.

De keuze voor Nederland is misschien ietwat chauvinistisch en optimistisch. Daarnaast kun je er vrijwel elke maand wel een totaal ander elftal mee opstellen, aangezien Van Gaal er doorgaans flink op los gaat met debutanten. Maar met Sneijder, Robben en Van Persie heb je een aanval om in principe elke verdediging mee open te breken. Ook Strootman is in Fifa 14 een uiterst handige speler, zowel fysiek als voetballend gezien.

Binnenkort simuleren we alle competities in Fifa 14, als alle transfers voldaan zijn dus. Dan kunnen we zien welke teams nu daadwerkelijk de beste zijn.