Achtergrond
Skyrim

Gamer.nl-topgames van 2011: hadden we gelijk?

Portal 2, Skyrim en Deus Ex

Geschreven door Erik Nusselder op

Sinds 2010 blikt Gamer.nl aan het eind van elk jaar terug met een lijstje van de 25 beste games van dat jaar. Die lijst komt niet alleen tot stand door te kijken naar de hoogste cijfers van het jaar, maar ook door een flinke discussie tussen alle redactieleden. Naarmate de jaren verstrijken ga je misschien anders denken over bepaalde games, of ga je er juist alleen maar meer van houden. De komende weken kijkt Gamer.nl daarom terug naar onze lijsten met de beste games van de afgelopen zes jaar. Deze week gaan we verder met 2011.

2010 ging de boeken in als een geweldig gamejaar, maar 2011 mocht er ook wezen. Er werden een aantal legendarische franchises in gang gezet en bekende series werden voorzien van een fantastisch nieuw deel. Met slechts een paar kleine pareltjes om van te genieten was er alleen weinig variatie te ontdekken.

We zien in onze top 25 van 2011 namelijk vooral veel nieuwe delen van bekende namen. Dat hoeft natuurlijk niet erg te zijn, zolang die genoeg plezier bieden. Op de 21e plaats vinden we bijvoorbeeld Super Mario 3D Land, die het plezier van de 3D-Mario-games naar de 3DS wist te brengen. Iets hoger zien we Dead Space 2, op plek 13: een geweldige game, al vinden we het achteraf nog steeds jammer dat de horror-vibes van het eerste deel werden ingewisseld voor meer actiespektakel. Ook de spektakelstukkel Gears of War en Uncharted lieten zich zien met allebei het derde deel uit hun serie. Beide games wisten misschien niet veel te vernieuwen, maar tilden hun formules wel naar een iets hoger niveau. En dan was er nog een nieuwe Zelda die goed in de smaak viel en een 7e plek veroverde in onze lijst, al had die game achteraf gezien niet de impact waar je bij een Zelda-game op hoopt. Misschien daarom ook wel terecht dat Xenoblade Chronicles voor de Wii twee plaatsjes hoger terechtkwam in de lijst.

Uncharted 3

Er waren slechts een paar titels die iets nieuws en opvallends probeerden. Op plek 23 vinden we bijvoorbeeld Bastion, een prachtige indiegame die wist te verrassen met een stem die real-time je vooruitgang van commentaar voorzag. Ook L.A. Noire hoort thuis op het lijstje van vernieuwers door acteerwerk een grote rol te geven in de gameplay. Helaas pakte dat experiment niet altijd goed uit en is er daarna geen game meer gemaakt die lessen trok uit de zwakke punten van het spel.

En dan zien we nog een paar titels onder de top 3 staan die in historisch perspectief misschien wat meer eer hadden verdiend. De grootste daarvan is Minecraft, die bij ons een 19e plek scoorde. Het spel werd een gigantisch fenomeen en wordt tot op de dag van vandaag door een groot publiek omarmd. Daarbij is het wel belangrijk om te melden dat de game constant gegroeid en doorontwikkeld is en de bedenkingen die we toen hadden nu minder van toepassing zijn. The Witcher 2 mag wat ons betreft ook in dit rijtje staan, de game kreeg de 11e plek toebedeeld in 2011, en ook de eerste Dark Souls had wellicht meer verdiend dan de 10e plaats. Je zou zelfs kunnen zeggen dat Portal 2 er met een vierde plaats nog karig van afkwam. Maar er is nou eenmaal maar plaats voor drie spellen in de top 3 en die stond al vol met goede games.

3. Batman Arkham City

De enige die je er met goed fatsoen nog uit zou kunnen knikkeren is de nummer drie, Batman Arkham City. En dat zou dan met pijn in het hart moeten gebeuren, want de Batman-games van Rocksteady zijn van een uitzonderlijk hoge kwaliteit. Het gebeurt maar zelden dat een gelicenseerde game zo goed is als de Arkham-games. Je krijgt echt het gevoel dat je Batman bent, sluipend door het donker, terwijl je de vijanden één voor één bewusteloos mept. Kom je toch in een gevecht terecht, dan is dat door de heerlijk vloeiende combat zeker geen straf. Met een beetje oefenen rijg je combo's aan elkaar alsof het een kralenketting is en kun je een arena vol vijanden in één flow uitschakelen.

Batman Arkham City

Het tweede deel wilde vooral de schaal vergroten en dat is misschien de enige misstap die benoemd kan worden. Hoewel het heerlijk was om ineens een hele stad aan je voeten te hebben, misten we toch het claustrofobische gevoel van het Asylum uit het origineel. Ook voelde Gotham een beetje leeg aan omdat er om een vaag verklaarde reden geen enkele inwoner op straat liep. Toch is het door het intrigerende verhaal en de vele kleurrijke personages een van de beste superheldengames tot dusver.

2. Deus Ex: Human Revolution

Deus Ex gooit al sinds het origineel uit 2000 hoge ogen. Dat komt vooral doordat je elke missie kunt spelen zoals jij wilt. Sneaken, schieten of met veel gebruik van je augments, de overwinning is op meerdere manieren te behalen. Maar ook andere problemen zijn op verschillende manieren op te lossen. Zo kun je iemand net zo lang bedreigen totdat hij zijn geheimen prijsgeeft, of gewoon bij hem inbreken als hij even niet kijkt. De terugkeer van de serie in 2011 was een reden voor een feestje, vooral omdat Human Revolution op bijna geen enkel vlak tegenviel.

Nou ja, er waren wel wat pijnpuntjes waar mensen nog vaak aan terugdenken. Het meest tergend waren de baasgevechten, waarin al je opties ineens werden afgenomen in ruil voor een ouderwets schietfestijn. En ook de verschillende eindes en de manier waarop je de laatste beslissing moest maken stelden uiteindelijk teleur. Toch deed dat weinig af aan de prachtige reis in een fantastisch vormgegeven wereld, waarin de gevolgen van de almaar voortschrijdende technologie op een overtuigende manier worden verkend.

Deus Ex Human Revolution

1. The Elder Scrolls V: Skyrim

In 2011 kon je niet om Skyrim heen. De release op 11-11-11 was een waar evenement voor liefhebbers van Westerse rpg's. Het was alweer vijf jaar geleden dat we Oblivion verkenden, dus we waren er wel weer aan toe om Tamriel te betreden. Zoals altijd met The Elder Scrolls en andere Bethesda-games, is Skyrim een vreemd beest. Er valt genoeg op aan te merken – de vele bugs, een niet bijster interessant verhaal, weinig tactische combat – en toch laat je je op de een of andere manier honderden uren verzwelgen in haar wereld. Het spel nodigt je uit de spelwereld te verkennen, omdat er overal wel wat te vinden is. Een verborgen grot, een verloren boek met een nieuwe quest, of een klein huisje waar iemand woont die graag van jouw heldendaden gebruikt maakt, er is altijd wel iets nieuws te ontdekken.

De game is vandaag de dag nog steeds relevant en wordt door veel mensen gespeeld, vooral ook door het gebruik van mods. Die zorgen er niet alleen voor dat het spel steeds mooier en mooier wordt, maar bieden ook nieuwe manieren om van de spelwereld te genieten. Zo kun je je ervaring realistischer maken met allerlei toevoegingen, zoals geloofwaardige ziektes die steeds erger worden als je ze niet geneest, een mod die bijhoudt hoe koud je het hebt op basis van het weer en welke kleren je aanhebt, of een betere first-person-camera waarmee je ook je lichaam ziet. Of je creëert een heel nieuwe ervaring door als iemand anders dan de Dragonborn te spelen, of jezelf te kronen tot koning van het hele rijk, met een eigen kasteel en een gehoorzaam leger.

Skyrim

Er staan dus zeker titels in de top 25 die meer liefde verdiend hadden, maar de bovenste drie games zijn nog steeds toppers zijn waar we met veel plezier aan terugdenken.

Volgende week kijken we naar de 25 beste games van 2012.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Dead Rising Remaster mogelijk naar PS4 Speciale editie WWE 2K17 aangekondigd
11

Reacties op: Gamer.nl-topgames van 2011: hadden we gelijk?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • rpenning

  • 18 juli 2016 15:38
  Zwz skyrim staat bij veel mensen in hun top 5 lijstje van beste game ooit denk ik en terecht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 18 juli 2016 15:45
  Vond skyrim maar saai
  Alleen die dwerg grotten waten enigszins
  Te pruimen

  Skyrim kan bv niet tippen aan witcher 2 + 3
  Die games zijn voor mij een 10

  Skyrim zou ik een 6 geven

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  pepsi

  • 21 juli 2016 17:56
  @RavenMMG Vond the witcher maar saai
  Alleen die bounty's waren nog enigzins
  Te doen

  The witcher kan bv niet tippen aanskyrim
  Die game is voor mij een 10

  The witcher zou ik een 6 geven

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Red Dead Demon

  • 18 juli 2016 16:00
  Tijdens Skyrim had ik nog niet van The witcher gehoord. Maar nu na een jaar witcher spelen vind ik Skyrim zwaar ouderwets. Graphics foeilelijk (console speler). Ik baalde er daarom wel van dat ze een Skyrim remaster bekend maakten op E3 ipv een opvolger.
  Dat wil natuurlijk niet zeggen dat Skyrim geen terechte nummer 1 is tot aan the witcher3.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  unipro81

  • 19 juli 2016 13:26
  @Red Dead Demon

  Dat maakt toch niets uit….een nieuwe Elder Scrolls zal niet veel anders spelen dan een Skyrim. Zoals dat al jaren is met Bethesda RPG's. Bethesda games zijn standaard niet echt mooi, vol bugs, karig (hoofd)verhaal en kennen geen specifiek hoofdpersonage. Het is een RPG in al zijn glorie. Je neemt een rol aan en bepaalt zelf hoe je je daarin wel of niet ontwikkelt…Of je nu Fallout of Elder Scrolls speelt, dat is Bethesda, dat gaat ook nooit zoals The Witcher worden.

  Spellen als The Witcher en de Bioware games zijn dan ook totaal andere beestjes…daar is het verhaal veel belangrijker. Daar staat je hoofdpersonage (deels) vast en is er veel meer al vooraf vastgelegd van wat je wel of niet gaat doen. Ik ben, zoals Raven hierboven, veel meer van het laatste type game…maar vergelijken van die games is net zoiets als Resident Evil vergelijken met Dying Light, omdat ze allebei Zombies hebben en allebei 'survival horror' zijn…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Clay

  • 19 juli 2016 14:50
  @Red Dead Demon 't is natuurlijk niet helemaal eerlijk om skyrim met Witcher 3 te vergelijken, die laatste is uit 2015. Witcher 2 (wel uit 2011) was IMO een veel mooiere game en een beter verhaal, maar door de lineairiteit lang zo replayable niet als Skyrim. Wel hoop ik dat Witcher 3 de lat voor Bethesda dermate hoog heeft gelegd dat ze met iets komen wat op zijn minst daaraan kan tippen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Daeda

  • 18 juli 2016 16:14
  Ah, 2011.. dat prachtige jaar dat ik namens Gamer.nl twee 9.5s mocht uitdelen. Eerst aan Deus Ex, een waardige opvolger van mijn favoriete game allertijden.. en toen aan Skyrim, een fantastische Bethesda RPG (die ik nog eens 3 weken voor relesase binnen had ook). Plus een aantal perstripjes naar Parijs en Londen + de Gamescom.. Toch wel mijn favo jaar als redacteur :) *gaat weer door met zijn niet games reviewende werk*

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 18 juli 2016 16:23
  @Daeda haha :) mooie tijden!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 18 juli 2016 16:31
  2011 was zeker een geweldig game jaar met games als Uncharted 3, Skyrim, pokémon Black and White, Yakuza 4, total War: shogun 2 en met als kers op de taart Assassin's Creed Revelations

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  vladimirr

  • 18 juli 2016 18:06
  ´´of jezelf te kronen tot koning van het hele rijk, met een eigen kasteel en een gehoorzaam leger´´


  welke mod is dit dan :/

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoRightAhead

  • 19 juli 2016 10:08
  Skyrim is een fantastische game, maar toch krijgt Dark Souls de eerste plek in mijn lijstje.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.