Nintendo heeft de gelegenheid gegeven kennis te maken met de bekende handheld in een nieuw jasje. Het lijkt er op dat de DSi een leuk hebbedingetje voor de fans wordt, met een aantal nieuwe features die je even zoet houden tot de eerste games uitkomen die er specifiek gebruik van maken.. Daarnaast wordt het ook de logische keuze voor mensen die voor het eerst de handheld van Nintendo gaan kopen.

Wat als eerste opvalt, is de buitenkant. De handheld komt wederom uit in zowel wit als zwart, maar het materiaal waarvan de buitenkant is gemaakt lijkt nu wat stroever. De DS Lite was vooral glad en vingerafdrukken waren snel zichtbaar. De DSi heeft een ruwer materiaal en dat voelt wat duurzamer aan. Hij is ook iets platter en groter, maar dat valt de gemiddelde gamer niet echt op en maakt ook nauwelijks verschil. Het zorgt er wel voor dat er geen plek meer is voor de opening voor de GameBoy Advance-games. Een gemis voor de mensen die graag af en toe een GBA-game spelen op hun DS.

Wat ook in het oog springt, is de camera die aan de buitenkant van de DSi zit. Aan de binnenkant zit nog een camera en ze kunnen beiden foto's maken van 0.3 megapixels. Niet interessant om als fotocamera te gebruiken dus, maar je kunt er wel voor de grap wat plaatjes mee te schieten. Het wordt natuurlijk leuker als er straks games komen die gebruik maken van de optie.

De DSi heeft een ingebouwd programma waarin je foto's die je maakt in real-time kunt bewerken. Terwijl je op je scherm ziet waar je een foto van zou kunnen nemen, kun je het beeld vervormen, van kleur laten veranderen, een andere achtergrond toepassen of spiegelen. Zo maak je grappige foto's van jezelf, anderen of omgevingen. Het lijkt een onbenullige toevoeging, maar vanaf het moment dat we er mee aan de slag konden gaan, waren we zo een half uur verloren en hadden we de grootste lol. Dit fotoprogramma is erg goed uitgewerkt en straalt, net zoals het bedrijf achter de handheld, vooral plezier uit.

Een ander programma dat op de DSi staat is het muziekprogramma. Je kunt in combinatie met de ingebouwde microfoon je stem opnemen en die met veel opties vervormen. Niet alleen de snelheid en toonhoogte, maar ook andere effecten zoals een echo of een robot-klank kunnen worden toegepast. Dit kan tevens met alle muziek die je op de DSi hebt staan. Je kunt namelijk een SD-geheugenkaartje in de DSi steken en naast deze vervormingen de DSi ook gewoon als muziekspeler gebruiken. Wel ondersteunt de DSi alleen AAC-gecodeerde muziekbestanden, het bestandenformaat waarvan ook iTunes gebruik maakt, en moet je de gangbare MP3-tjes dus eerst omzetten voordat ze op de DSi af te spelen zijn.

De DSi heeft als andere belangrijke toevoeging een internetwinkel, net zoals de Wii dat ook heeft. Hier kunnen nieuwe downloadbare games en applicaties op verschijnen, die vervolgens voor punten of met een creditcard kunnen worden gekocht. De gedownloade producten komen in verschillende kanalen in het nieuw vormgegeven hoofdmenu van de DSi te staan. Dit nieuwe menu heeft veel meer weg van het menu op de Wii, waardoor beide producten nu nog meer op elkaar lijken.

Een tweetal andere veranderingen vallen nauwelijks op, maar verbeteren het gebruiksgemak wel degelijk. Zo kun je nu door de power-knop kort in te drukken terug naar het hoofdmenu en kun je een game gewoon uit de DSi halen en verder browsen in het menu. De DSi hoeft dus niet helemaal uit en dat is toch wel wat handiger. Een andere sterke verandering is dat de schermpjes iets groter zijn. Hoewel de toename aan grootte van het scherm in eerste instantie nauwelijks opvalt, merk je het verschil wel degelijk wanneer je een spel begint te spelen. Alles is net even iets duidelijker zichtbaar en vooral bij games waarin veel kleine grafische details verwerkt zitten, zoals het pas gerecenseerde Grand Theft Auto: Chinatown Wars, geeft dat een veel rijkere ervaring.

De DSi is geen supergrote vooruitgang ten opzichte van de DS Lite, maar perfectioneert de DS Lite vooral, wat voor veel fans al genoeg is om opnieuw geld neer te leggen. Ga je echter maar af en toe met de handheld op stap, dan zijn de wijzigingen ten opzichte van de DS Lite echter te minimaal om opnieuw tot aanschaf over te gaan. Daar moet echt nog een exclusief spel voor op de markt komen dat ons hart verovert. Nintendo heeft inmiddels een nieuwe WarioWare aangekondigd en ook Moving Memo, waarin je objecten tekent en ze daarna animeert. Wellicht dat we na het spelen van deze games echt de meerwaarde van de DSi in gaan zien.