Op de Games Convention in Leipzig heeft de Gamer.nl-crew anderhalve dag lang nog-stop games gespeeld en gezien. De afgelopen tijd heb je al een aantal previews kunnen lezen van games die we gecheckt hebben en er zullen nog een aantal artikelen volgen over de absolute toppers van de komende tijd. Maar, zoals het hoort bij een grootse show zoals deze, hebben we met de crew ook een lijst samengesteld van de hoogte- en dieptepunten uit Leipzig. Vandaag het eerste deel van een tweeluik. Door Frans Coehoorn, Philip Cremers, Matthijs Hannink, Ronn Perdok, Yarno Ritzen en Michiel de Vries Beste game Wii - Super Mario Galaxy

Super Mario Galaxy was duidelijk de game die de meeste indruk maakte op de Games Convention wat betreft Wii-games. De game is de derde 3D platformer met de gezette en altijd vrolijke loodgieter in de hoofdrol en het bulkt van de inventiviteit. In deze game kan Mario van de ene naar de andere planetoïde vliegen. Ieder planetoïde heeft een eigen vorm, zwaartekrachtniveau, grootte, thema en unieke missies. Afwisseling is dus gegarandeerd. Een interessant aspect is dat je over de gehele planetoïde kunt rennen en soms zelfs opzij of op de kop staat. Zolang er geen zwarte gaten in de buurt zijn, kan Mario zelfs rondom de gehele planetoïde springen of door een gat vallen en aan de andere kant van de planetoïde weer teruggetrokken worden naar het oppervlak.

De ontzettend soepele en toegankelijke gameplay is nog altijd aanwezig, en daaraan zijn weer veel nieuwe elementen toegevoegd. Zo kan Mario zich weer hijsen in verschillende outfits om gemakkelijker door levels te komen, en zal de Wii-afstandsbediening ook een grote rol spelen. Hiermee kun je onder andere sterrendeeltjes oppakken die je vervolgens op vijanden af kunt vuren. Ook heb je veel interactie met objecten in de omgeving, vooral tijdens puzzels en gevechten tegen eindbazen. De game ademt frisheid, kwaliteit en vooral plezier uit en heeft ontzettend veel potentie om een van de beste games van het jaar te worden.

Runner-up Wii - Metroid Prime 3: Corruption Metroid Prime 3 is weliswaar minder inventief en verfrissend dan Super Mario Galaxy, maar nog altijd een absolute topgame in spé. In Amerika wordt de game met veel enthousiasme ontvangen, mede dankzij de wederom fantastisch ontworpen werelden en de geweldige bediening met de Wii-afstandsbediening. Wij moeten nog anderhalve maand wachten eer we weer met Samus Aran op een groots avontuur kunnen gaan. Beste game Xbox 360 - Prototype

Ontwikkelaar Radical voelde zich altijd een beetje beperkt doordat het tweemaal eerder een licentiegame maakte (The Incredible Hulk: Ultimate Destruction en Scarface: The World is Yours). Maar met Prototype kunnen ze doen wat ze willen en dat is eraan af te zien. De game lijkt het meeste op Grand Theft Auto en Crackdown, maar dan met nog maar chaos en intensiteit. Jij bent zelf een 'prototype', meer dan een mens. Zo kun je vijanden aan stukken hakken met je klauwen en spiesen uit de grond laten komen. Ook kun je je transformeren in vijanden die je gedood hebt, zoals een legercommandant, en zijn vaardigheden overnemen. In dit geval kun je een bombardement bevelen, maar in de uiteindelijke game kun je in nog veel meer mensen en andere wezens transformeren. De chaos ziet er geweldig uit en er gebeurt enorm veel tegelijkertijd op het scherm. Bovendien kun je de gehele game online co-operatief spelen!

Runner-up Xbox 360 - Eternal Sonata Wie denkt dat klassieke muziek niet werkt in games anno 2007 heeft vast nog niets over Eternal Sonata gelezen. Deze Japanse RPG die voor de Xbox 360 zal verschijnen laat spelers een duik nemen in de hersenpan van  Chopin. Daar mogen ze kennis maken met de gedachten en dromen die tijdens de laatste levensuren van de bekende componist in zijn geest rondspookten. Verwacht zweverige omgevingen, betoverende personages en interessante vijanden die op de een of andere manier allemaal verbonden zijn aan de dingen die met muziek te maken hebben. Bovendien wist men op de Games Convention de indruk te wekken dat het vechtsysteem dynamisch zal werken waardoor je voortdurend op je hoede moet zijn, iets wat na het eerder statische Blue Dragon wel welkom is. Verwacht ook een verzameling aan muzikaal getinte minigames en de mogelijk om samen met een vriend monsters te verslaan en het mag duidelijk zijn dat Eternal Sonata een titel met veel potentieel is. Beste game PlayStation 3 - Uncharted: Drake's Fortune

Uncharted: Drake's Fortune is het nieuwste project van Naughty Dog, de creatieve breinen achter de Jak and Daxter-reeks. Met de realistische look, de jungle-setting en de schietactie á la Gears of War gaat het team nu echter een andere richting op. Maar Uncharted zal ook excelleren op punten waar de ontwikkelaar voor is geprezen: een interessant verhaal met leuke personages, schitterende omgevingen en bovenal goed uitgewerkte gameplay. De speelbare versie op de Games Convention maakte de verwachtingen meer dan waar: in elk opzicht speelt en voelt Uncharted geweldig. De platformactie is intuïtief en vermakelijk. De schietactie voelt lekker aan en is goed uitgewerkt, waarbij je dekking kunt zoeken en uit je dekking tevoorschijn kunt komen om schoten te lossen. Grafisch gezien oogt de game fabuleus, waarbij vooral de animaties van de personen en de rijkelijk gedetailleerde omgevingen opvallen. Eigenlijk kan er dan ook niets meer fout gaan met Uncharted: Drake's Fortune.

Runner-up PlayStation 3 - Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots Er is al een hoop vermeld over het vierde deel in de MGS-reeks en het laatste woord zal zeker nog lang niet geschreven zijn. Het laatste (in meerdere opzichten) MGS-avontuur van grootmeester Hideo Kojima maakte weer een verpletterende indruk tijdens de exclusieve persconferentie die van de game werd gehouden. Helaas werd er geen nieuwe gameplay getoond maar we kregen  wel meer informatie over de eindbazen in de game. Het is nog even wachten, maar in maart 2008 kunnen we eindelijk aan de slag met MGS4. Een even opwindend als betreurend feit. Beste game PC - Far Cry 2 Far Cry 2 kwam, zag en overwon op de Games Convention. Het beleefde in Leipzig zijn wereldpremière, en wat voor één. Grafisch oogt alles top notch, met bovendien een hele hoop technische snufjes die hun weerslag hebben op de gameplay. Zo kun je dingen in de fik steken, waarbij het vuur door de windrichting overslaat op andere brandbare dingen. De eerstepersoons schietactie vindt plaats in een vijftig kilometer grote Afrikaanse 'failed state'. Je kunt, zoals in Far Cry ook het geval was, gebruik maken van voertuigen om dit gebied te doorkruisen. In tegenstelling tot deel 1, is er daadwerkelijk sprake van volledige openheid in de game. De kunstmatige intelligentie staat dan ook nooit van tevoren vast. Tel hierbij alle foefjes met physics en weerseffecten op en er staat je een ongelooflijk dynamische schietervaring te wachten. Runner-up PC: StarCraft II

O o o, wat was onze Frans in zijn nopjes toen hij achter de knoppen mocht zitten van Blizzard's aankomende topper in het RTS-genre, StarCraft II. Het mag dan misschien een lichtelijk vernieuwde variant zijn op de gameplay van Warcraft III (maar dan uiteraard in een StarCraft-jasje): de pret drukken doet het zeker niet. Opnieuw kun je de oorlog aangaan als de versplinterde Terrans, het buitenaardse Zerg of het nobele Protoss en kun je weer aan de slag met oude, bekende (en uiteraard ook nieuwe) eenheden. Op het gebied van singleplayer gaat Blizzard ons waarschijnlijk nog verrassen, maar qua multiplayer gaat het - afgaande op de impressies van de Games Convention -  als vanouds knallen worden. Grote kansmaker voor meeste gespeelde (PC-)game van 2008, let op onze woorden! (En zo niet, dan mag je mij hoogstpersoonlijk in elkaar slaan! -Frans)

Beste game DS - The Legend of Zelda: Phantom Hourglass Op voorhand was er eigenlijk al nauwelijks twijfel dat Phantom Hourglass er met de prijs van beste DS-game vandoor zou gaan. Natuurlijk is dit een Zelda-game, een franchise die standaard voor kwaliteit staat. Echter, deze game is meer dan zomaar een nieuw Zelda-avontuur. Dit nieuwe deel is namelijk gevuld met inventiviteit en leuke gameplayconcepten, die de mogelijkheden van de DS optimaal benutten.

Link wordt volledig middels de stylus bestuurd, iets wat meteen al vertrouwd aanvoelt. Zwaardaanvallen activeer je door met je stylus over het scherm te zwiepen en vijanden aan te tikken. Ook alle andere voorwerpen die Link op z'n avontuur verkrijgt, worden op unieke wijze via het touchsceen aangestuurd. Puzzels krijgen eveneens een opfrisser. Zo moest je in de demo het aantal palmbomen op het strand onthouden door hier een aantekening van te maken en dit aantal vervolgens op een bordje te schrijven zodat een geheime passage geopend werd.

De game voelt uniek aan en lijkt zeker geen standaard vervolg te worden, waardoor er over deze award eigenlijk geen twijfel bestond. Ook deze Zelda gaat top worden.

Runner-up DS - Jam Sessions Jam Sessions is ongetwijfeld één van de meest originele titels voor de Nintendo DS. Lekker jammen op een virtuele gitaar zonder enige verplichtingen, met een mogelijkheid om een miniversterker op je handheld aan te sluiten. need we say more? Jammer genoeg zal dit concept lang niet iedereen evenveel aanspreken. Beste game PSP - God of War - Chains of Olympus De twee incarnaties van de God of War games op de PS2 waren al pareltjes en alles lijkt erop dat het laatste deel op de PSP van hetzelfde kaliber zal zijn. Het fijne van deze game heb je natuurlijk al kunnen lezen in onze uitgebreide preview, maar bij deze zetten we de game nog even extra in het zonnetje.

Uit onze uitgebreide speeltest bleek dat deze game alles in zich heeft om de gamewereld wederom op zijn vesten te laten schudden. Chains of Olympus ziet er fantastisch uit, speelt heerlijk weg en belangrijker: de game bevat al het goede wat je van God of war mag verwachten. De rauwe actie gecombineerd met de rustieke Antieke setting geven de game een volledig eigen smoel. Mensen die bekend zijn met de eerdere games met Kratos in de hoofdrol zullen zonder enige vereiste gewenning aan de slag kunnen gaan. De transitie van console naar handheld is nooit zo goed gedaan.

Kwade tongen beweren inmiddels dat de game is vertraagd naar het begin van volgend jaar, maar wij blijven hardnekkig hopen op een release aan het einde van 2007. Hoe het ook zij: slijp je messen en verf je lichaam met het bloed van je vijanden, Kratos gaat namelijk binnenkort weer op oorlogspad.

Runner-up PSP - Castlevania: The Dracula X Chronicles Natuurlijk is God of War dé topper voor de PSP dit jaar, maar laten we ook zeker deze aantrekkelijke remake van één van de beste Castlevania-games niet vergeten. Castlevania: Bloodlines verscheen oorspronkelijk voor de PC Engine/Turbografx 16, maar werd hier nooit uitgebracht. Op de PSP hebben we straks alle mogelijkheid om deze klassieker alsnog te beleven, met schitterend nieuwe graphics en geluid. In het tweede deel van deze feature behandelen we de de beste game, de grootste verrassing, de grootste teleurstelling, de beste ontwikkelaar en de meest opvallende afwezige. Over enkele dagen kun je dit op Gamer.nl lezen.