Zoals je in de vorige editie van Gamer.JP hebt kunnen lezen was ik maar matig te spreken over de zogenaamde 'gameswijk' Akihabara. Hoewel ik er als animefan redelijk heb kunnen genieten, waren er weinig gamewinkels waar men retrospullen verkocht. Natuurlijk loop je niet als een kip zonder kop Akihabara in en heb je als gamer van te voren wat onderzoek gedaan naar locaties die interessant kunnen zijn. Bij mijn voorbereidingen was ik vastberaden een bezoek te brengen aan Super Potato, een retrowinkel waar je als liefhebber alles kan vinden wat je hartje begeert. Met een sterk Yen-naar-Euro-koers verwachtte ik dan ook voor relatief weinig geld wat pareltjes op de kop te kunnen slaan. Jammer genoeg zijn sommige games blijkbaar zo gewild dat ze ook hier vaak nog een rib uit je lijf kosten.

In een parralel lopende straat van de hoofdstraat in Akihabara zie je deze winkel op het eerste gezicht niet. Pas wanneer je een bekend Mario-deuntje door je straat hoort galmen, kijk je naar boven en zie je dat deze winkel op de tweede en derde verdieping van een gebouw zit. In de lift naar de winkel toe hebben de medewerkers van Super Potato zeer creatief alles volgehangen met tekeningen (in animestijl) van bekende games. De winkel verwelkomt je door een Virtual Boy die opgesteld staat om mee te spelen. Gezien de zeldzaamheid van Virtual Boys is dit niet iets wat je als demoapparaat verwacht in een gamewinkel. Op de Virtual Boy was tevens de zeldzame Warioland-game te spelen, wat de verwachtingen van de winkel alleen maar hoger legde.

Al snel merk je dat de volledige winkel bestaat uit retrogames en collector's items en dat er zo goed als geen aandacht besteed is aan games uit deze generatie. In plaats daarvan vind je aan de linkerkant van de tweede verdieping een aantal TV's opgesteld waar retrogames te spelen zijn en wordt verder voornamelijk aandacht besteed aan platforms als de PlayStation en Gameboy. Verder vind je een vitrine met daarin verschillende Game & Watch-handhelds, die voor hoge verzamelaarsprijzen verkocht worden. Hoewel het stuk voor stuk collector's items zijn tel ik toch niet snel 350 euro neer voor zo'n klein apparaatje. Erg opmerkelijk was tevens een collector's item-vitrine met Super Mario World-schoenen. Ik wist dat er veel Mario t-shirts gemaakt worden, maar ik had nooit verwacht dat er zelfs schoenen zijn van Mario. Maar goed, in Japan zijn er wel vreemdere dingen.

De derde verdieping was het gedeelte wat mij het meest aansprak. Bij binnenkomst stuit je op stapels retroconsoles als Famicom (NES), Super Famicom (SNES), Famicom Disk System en veel anderen. Waar ik mij ontzettend over verbaasde is het leger van Robot's (een uitbreiding voor de NES waarvan er erg weinig zijn) die zich boven de consoles bevond. Mocht mijn koffer al niet op ontploffen hebben gestaan, dan had ik zeker een Robot aan willen schaffen.

Iets dat echt opvalt aan Super Potato is dat ze ontzettend focussen op Nintendo. In verhouding met het aantal (Super) Famicom-games zijn er maar een beperkt aantal vakken voor Dreamcast en PlayStation. Voor degenen die echter al op budget naar Japan toe gaan is dit geen toegankelijke winkel. Hoewel er soms koopjes tussen zitten is het merendeel nog stevig geprijst, zelfs voor Europese standaarden.

Bij een bezoek aan Akihabara zal Super Potato waarschijnlijk het hoogtepunt zijn. Deze winkel is de enige echte retrowinkel in de buurt en heeft tevens het meest uitgebreide assortiment van zeldzame items. Wees er wel op voorbereid dat het overgrote deel van de collector's items een flinke cent kosten. Mocht je naar Tokyo gaan dan zou ik adviseren je geld te bewaren voor wat minder bekende winkels in Osaka, gezien je daar een stuk minder kwijt zult zijn.